Çalışanlara 11 maddeli kıdem tazminatı müjdesi

Çalışanlara 11 maddeli kıdem tazminatı müjdesi

Bütün çalışanların kıdem tazminatı alabilmesi için süreç başladı. Çalışanların bireysel bir hesabı olacak, tazminatlar fonda birikecek.

 

 

alışanların ´Acaba kıdem tazminatımı alabilecek miyim?´ endişesi tarih oluyor. Her çalışanın kıdem tazminatı almasını sağlayacak çalışma tamamlandı.

Çalışanlara tazminat güvencesi getiren çalışma, yeni hükümet tarafından kamuoyuyla paylaşılacak, işveren ve işçi kesimleriyle birlikte uzlaşma içerisinde hayata geçirilecek.

İşte yeni sistemin satır başları:

HAKLAR KORUNDU

- Kıdem Tazminatı Fonu sistemi kurulacak.
- Her çalışanın bireysel bir kıdem tazminatı hesabı olacak.
- İşveren bireysel kıdem tazminatı hesabına her ay prim yatıracak.
- Çalışan her ay sonunda hesabın hangi noktada olduğunu ve nemasını takip edebilecek.
- Kıdem tazminatında mevcut haklar güvence altında olacak.
- Yeni sisteme girmek isteyen işçi fona geçecek, tercih hakkı bulunacak.
- Mevcut durumda, işçinin çalıştığı her geçen yıl için 30 günlük brüt ücret karşılığında kıdem tazminatı hesaplanıyor. Bu sistem devam edecek. * Kıdem tazminatı hesaplaması yeni sistemde de 30 gün üzerinden yapılacak.
- Tazminat düzenlemesi 12 milyon 663 bin işçiyi yakından ilgilendiriyor. Mevcut durumda her 100 kişiden 86´sı kıdem tazminatını alamıyor. Kurulacak
- Kıdem Tazminatı Fonu bu güvenceyi gerçekleştirecek.
- Yeni sistemin işten çıkarılan gibi istifa edenin de kıdem tazminatı alabilmesinin yolunu açması bekleniyor.
- Herkesin görebileceği bir kıdem hesabı olacak. Ne kadarının devlet tahvili, sabit getirili araçlarda ya da ne kadarının diğer yatırım araçlarında kullanabileceği görülebilecek. Marjlar belli olacak. Kişinin kendi tasarrufu olacak. Her çalışan adeta bir portföy yöneticisi gibi düşünebilecek.

EN KAPSAMLI ÇALIŞMA

Kıdem tazminatında yeni sistemle ilgili Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, şu açıklamayı yapmıştı:

"Çalışma hayatı içerisinde bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en kapsamlı kıdem tazminatı çalışmasını tamamlamış bulunuyoruz. Farklı ülke örnekleri incelendi, bu konudaki tecrübelerden yararlanıldı. İyi ve iddialı bir ürün hazırladığımızı düşünüyoruz. Bundan sonra sosyal diyalog penceremizi açacağız."