Marmara Denizi´nde dün, Yunanistan´da da bu sabah meydana gelen depremler, akıllara yeniden beklenen büyük Marmara depremini getirdi. Yaşanan bu iki deprem neyin habercisi... Uzmanları açıkladı.
Dün saat 17.45´te Marmara Denizi´nde meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki deprem İstanbullu´yu korkuttu. Ardından 3.1 ve 3.4 büyüklüklerinde iki artçı yaşandı. Hepimiz telefona sarıldık, "Deprem oldu, hissettin mi?" diye sorduk.
Bu sabah da komşu Yunanistan 6.5 büyüklüğünde depremle sallandı. Peki korkmalı mıyız? Bu sarsıntılar neyi ifade ediyor? İşte uzmanların cevapları...
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ JEOLOJİ MÜHENDİSİ PROF. DR. ŞENER ÜŞÜMEZSOY
Dün yaşanan deprem Marmara´da en ciddiye almamız gereken depremlerden biri. Marmara´da kırılmayan, stres taşıdığı varsayılan bir hat bu. Florya açıklarıyla Çekmece açıklarına uzanan bir fayın üzerinde, doğu ucunda kırılma oldu. Marmara´da 1894´te Çınarcık çukurunda kırılan ve 1912´de Tekirdağ-Silivri çukurunda kırılan faylarda stres boşalmıştı ama orta sırtta ve Kumburgaz çukurundaki iki fayda stres boşalmamıştı.
"7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREM SENARYOLARI GERÇEK DEĞİL"
Doğu´daki bu fay tek başına kırılırsa 6.5´dan büyük deprem üretemez. Kumburgaz çukurundaki batı kesimiyle birlikte kırılırsa 7 büyüklüğünde bir depreme ulaşabilir. Bu da İstanbul´un bütün büyük projelerinin güney kenarında risk oluşturur. Marmara Denizi´nde yegane risk, göreceğimiz fay bu faydır. 7.5 büyüklüğündeki deprem senaryoları Marmara için gerçekçi senaryolar değil, spekülatiftir.
"EN ÇOK DEPREM ÜRETEN BÖLGE"
Kefalonya, Zakintos ve Lefka Adaları, Adriyatik´te Yunanistan´ın en güzel adalarını oluşturuyor. Bu adalar, kuzey yönlü bir hatla sınırlı. Bu hatda sürekli depremler oluyor. Bu bölge Akdeniz Bölgesi´nin stres yüklü, en çok deprem üreten bölgesi ve bu yüzyılda da birçok deprem yaşandı.
ODTÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ALİ KOÇYİĞİT
Dün gerçekleşen deprem, Küçükçekmece açıklarında deniz içinde beklediğimiz büyük depremin kaynağına yakın bir noktada. Ancak küçük bir deprem ve diğer faydan bağımsız. Aynı sistem içerisinde sıkça 5 büyüklüğüne yakın depremler oluyor. Bu depremler tek başına fazla bir şey ifade etmiyor.
"KORKACAK BİR DURUM YOK, BÜYÜK DEPREME 30-35 SENE VAR"
Marmara´da büyük depremi beklemeliyiz ama korkacak bir durum yok. Tahminen bu depremin olmasına 30-35 sene zaman var. Bu 30- 35 yıllık süre 99 depreminden çok önce belirlenmiş ve hesaplanmıştır. Bu tahmini bir hesap, yüzde 100 değil istatistiksel olarak hesaplanmış bir süreç ancak eninde sonunda beklenen bu büyük deprem olacak.
"KARADA OLSAYDI, BÜYÜK YIKIM OLURDU"
Yunanistan´da bu sabah saatlerinde meydana gelen deprem ise tamamen bağımsız. Akdeniz içerisinde aktif büyük bir fay zonu var. Bu deprem eğer karada olsaydı, Mora Adası büyük yıkıntıya uğrardı. 80 km uzaklıkta kaynak zonu içerisinde sıkça depremler yaşanıyor.
Marmara Denizi ve İyonya Denizi´nde yaşanan iki deprem arasında bir bağlantı kurmamak gerekiyor. Kaynakları çok farklı.
Kaynak : Habertürk
Erzurum
22.11.2024