Bu haber Yaşa Takılanlar İçin

Bu haber Yaşa Takılanlar İçin

Bu haber Yaşa Takılanlar İçin
Emeklilikte yaşa takılanlara torba yasa var mı son dakika 12/03/2015
Torba yasadan emeklilikte yaşa takılanlara müjde çıkacak mı? Emeklilikte yaşa takılanlara torba yasayla birlikte düzenleme gelecek mi? İşte EYT`lere torba yasa düzenlemesinin detayları. EYT son dakika gelişmeleri.

Emeklilik için yıl ve yaş şartlarını tamamlamış ancak prim eksiği olanlar heyecanlı bir bekleyiş içerisinde. Bu durumdaki yaklaşık 100 bin kişi, eksik primlerini borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olmak istiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu konuda gelen talebi değerlendirmek üzere bir süre önce ilgili birime talimat vermişti. Bu gelişme, prim eksiği nedeniyle emekli olamayanları sevince boğmuştu. Edinilen bilgiye göre; prim günü eksiği olanlara emeklilik yolunu açacak düzenleme için çalışmalar devam ediyor. Bu konuda formül arayışları sürüyor. Belli bir yaş üzerindeki vatandaşların kapsam içine alınması ile belli bir prime ulaşmış olanların bu haktan yararlanması gibi 2 ayrı formül değerlendiriliyor. Uzmanlar, belli bir süre hizmet şartı getirilebileceğini düşünüyor. Bu konuda uzmanlar, "Örneğin hayatı boyunca 5 gün çalışmış bir kişiye borçlanma yoluyla emeklilik imkanının getirilmeyeceği kanısındayız. Büyük ihtimalle belli bir prim sınırı getirilir" diyor.

BORÇLANMA İMKANI

Bu formül hayata geçirilirse; prim eksiği olanlara emeklilik imkanı sağlanması için bir prim günü sınırı getirilecek. Yıl ve yaş şartlarını tamamlayıp bu sınırın üzerinde prim günü olanlar, geriye kalan eksik süreyi borçlanma yoluyla ödeyerek emekli olabilecek.

Maliye Bakanı Şimşek, emeklilikte yaşa takılanların primini devletin ödemeyeceğini ifade ederek, ?GSS primini devletin ödemesi eşitsizliğe yol açar? dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emeklilikte yaşa takılanların emekli aylığı bağlanıncaya kadar bedava sağlık hizmeti alabilmesi için genel sağlık sigortası (GSS) primlerinin devlet tarafından karşılanması konusundaki talepleri değerlendirdi. Şimşek, ekonomik durumu iyi olmayanların primlerinin zaten devlet tarafından ödendiğine dikkat çekerek, geliri ne olursa olsun yaşa takılanların GSS primlerini devletin ödemesinin eşitsizliğe yol açacağını belirtti. Şimşek, CHP?li Rahmi Aşkın Türeli?nin konuyla ilgili yazılı soru önergesini yanıtladı. Türeli, 1999 yılında çıkartılan yasayla, bu tarihten önce işe başlayanların emekli olacağı yaşın 3 ila 10 yıl arasında uzadığını vurguladı. Türeli, bu durumun, hizmet yılını ve prim ödeme gün sayısını tamamladığı halde öngörülen yaşı tamamlamadığı için emekli olamayan vatandaşların mağduriyetine yol açtığını, sağlık sigortası güvencesinden yoksun kaldıklarını kaydetti. Şimşek bu konuda Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen herhangi bir kanun çalışması bulunmadığını belirtti. TRAFİĞE 2 MİLYARLIK CEZA KESİLECEK

Bakan Şimşek, CHP?li Selahattin Karaahmetoğlu?nun trafik cezalarıyla ilgili soru önergesini de yanıtladı. 2014 yılı bütçesinde 2 milyar 34 milyon lira trafik para cezası geliri beklendiğini ifade eden Şimşek, bu rakamın 2014 yılı toplam bütçe gelirlerinin yüzde 0.48?ine denk geldiğini vurguladı.

memurhaber


Anahtar Kelimeler: 0

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli