6'lı masaya sert eleştiriler yapıp ayrılmasından üç gün sonra masaya geri dönmesinin ardından daha önce yüzde 18'lere kadar yükselen İYİ Parti, 14 Mayıs seçimlerinde yaşadığı hezimet sonrası zor günler yaşıyor.
Başta PKK, FETÖ, ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere Türkiye aleyhinde duruş sergileyen tüm kesimlerin aleni desteklerini almalarına rağmen 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde hezimet yaşayan 8’li koalisyon, seçim sonrası “değişim” taleplerine kapıyı kapatınca “birleşe birleşe kazanacağız” diyerek yola çıkan partilerde büyük bir iç mücadele yaşanıyor.
İYİ PARTİ’DEN YENİ BİR PARTİ DOĞUYOR
Seçimlerde en ağır yenilgi alan ve bunu genel kongrede “bizden başka herkes kazandı” cümlesiyle itiraf eden İyi Parti’de sular durulmuyor. Bugüne kadar parti kurucular kurulundan istifa edenlerle kurucularının yarısını kaybeden İyi Parti’de yerel seçimler öncesi muhalifler tarafından yeni bir parti kurulması için çalışmalar hız kazandı.
ÜLKÜCÜLER DIŞLANDI
İyi Parti’nin geçtiğimiz hafta yapılan genel kurultayında başta Koray Aydın ve Cihan Paçacı olmak üzere birçok ülkücü parti organlarına alınmamış ve dışlanmıştı. Bu yönü ile merkez parti olmak yönünde bir politika belirleyen İyi Parti’nin ilkelerinden ödün vereceği ifade ediliyor.
YAVUZ AĞIRALİOĞLU NABIZ YOKLUYOR
14 Mayıs seçimleri öncesinde partisinden istifa ederek İyi Parti ile yollarını ayıran ve seçimin kaybedilmesinde tek suçlu olarak Meral Akşener’in tutarsız eylem ve konuşmalarının olduğunu dile getiren Yavuz Ağıralioğlu, yeni bir parti çalışması için kulis çalışmalarını sürdürüyor.
Ağıralioğlu’nun yeni bir parti kurma çalışmaları yanında Ak Parti’de siyaset yapma formülü de bulunuyor.
SEÇİM MAĞLUBİYETİNİN MİMARI AKŞENER’DEN TEŞKİLATLARA FIRÇA
14 ve 28 Mayıs seçimlerinin en fazla kaybedeni olarak bizzat Akşener tarafından tarif edilen İyi Parti, bu yenilginin sebeplerini genel merkez politikalarında aramak yerine faturayı teşkilatlara çıkardı.
İstifa üstüne istifa şokuyla sarsılan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de teşkilatlarına attığı fırça partilileri kızdırmakla kalmadı, teşkilatların dağılmasına sebep oldu.
ERZURUM TEŞKİLATI TOPLANAMIYOR
14 ve 28 Mayıs yenilgisi sonrası İyi Parti teşkilatları da bir araya gelemedi.
Seçim sonrası bir değerlendirme dahi yapamayan teşkilatlar, kurban bayramında parti bayramlaşma programı yapamaz hale geldiler. Partinin milletvekili adayları ise parti ve seçim sonuçlarına yönelik bir değerlendirme yapmak yerine, seçimlerde halkın tercihini küçümseyen ve Ak Parti’ye oy veren kesimleri cahillikle suçlayan köşe yazarlarının seviyesiz köşe yazılarını paylaşarak teselli olmaları, içine düştükleri çıkmazın göstergesi oluyor.
Yaşanan bu olaylara rağmen, seçim mağlubiyetini kendi içlerinde sorgulayan ve Genel Merkezin yanlışlıkları karşısında sesini yükselten ciddi bir kesimin önümüzdeki süreçte yeni parti oluşumuna destek verecekleri ifade ediliyor.
MUHALEFET ZOR GÜNLERDEN GEÇİYOR
14 ve 28 Mayıs seçimlerini kesin kazanacakları psikolojisiyle hareket eden muhalefet, seçim sonuçları açıklandığında şok yaşadılar. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalma ihtimalini dahi düşünmeyen ve bunun için açık hava reklam alanları kiralamayı gereksiz gören Millet İttifakı bileşenleri, artık ülke yönetmeyi değil kendi partilerini yönetmekte dahi güçlük çekiyorlar.
Her bir muhalefet partisi kendi içinde sorunlarla uğraşırken CHP ve İyi Parti yanında Saadet’te değişim sesleri artarak ve dozunu yükselterek devam ediyor.
KOLTUĞU BIRAKMIYORLAR
Sözde demokrasi vaadinde bulunanlar, yenilgiye rağmen koltuklarına sımsıkı sarıldı... 13 yıldır CHP Genel Başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu'na hem seçmenden hem de partililerden istifa çağrısı yapıldı. Kılıçdaroğlu, hepsine kulak tıkarken CHP'ye yönelik tepkilerin artmasından dolayı partiden kopuşlar başladı.
GRUP KURAMIYORLAR
Meclis'te grup kurmaya çalışan 3 küçük ortak ise bu konuda da uzlaşamayarak kendi yollarını çizme kararı aldı. Gelecek ve Saadet, Devayı dışlayarak bir grup kurma çalışmalarını yürütmeye çalışıyorlar.
BİRBİRLERİNİ SUÇLADILAR
Birbirine benzemez 8 partinin kurduğu koalisyon, yenilgide hatayı kendinde aramadı. 28 Mayıs sonrası son sürat bölünerek birbirini hedef aldı.
CHP’DEN “ÇALIŞMADINIZ” ÇIKIŞI
CHP kanadı İYİ Parti, DEVA ve Gelecek Partisi'ne haftalarca "Çalışmadınız" suçlamasını yöneltirken, Akşener ise "Bundan sonra size başarılar" diyerek köprüleri attı.
BİRLEŞEMEDEN DAĞILDILAR
İttifakın bittiğini kabul eden Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bir kez daha DEVA ve Gelecek Partisi ile tek çatı altında birleşmeyi sağlayamadı. 3 partinin grup kurma hayalleri suya düşerken, bu süreçte Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun DEVA Partisi ile birleşme teklifi de olumsuz yanıt aldı.
Erzurum
22.11.2024