Bıçaklar bileniyor

Kurban Bayramı´na kısa bir süre kala bıçakçılarda yoğun mesai başladı. Bayram bereketini yaşayan bıçakçılar siparişleri yetiştirebilmek için 5 kişilik ekiplerle çalışıyor.

Bıçaklar bileniyor

 

Kurban Bayramı´na sayılı günler kaldı. Birçok sektörde bayram hareketliliği yaşanıyor. Hareketliliğin olduğu bıçakçılar ise, siparişleri yetiştirmek için gece gündüz mesai harcıyor. İthal bıçak ve toplu kurban kesimlerinden dolayı eski bayramları mumla arayan bıçakçılar, yine de en az yüzde 50 oranında artan işlerin mutluluğunu yaşıyor. Yurt içinden gelen talebi yetiştirmek için yoğun mesai harcayan bıçakçılar, bayram bereketi yaşıyor.

Erzurum´da yıllardır bıçakcılık yapan esnaf, ?Kurban bayramı dolayısıyla çalışmalarımız çok yoğunlaştı. Fakat eski kurbanların havası yok. Biraz ithal bıçakların yaptığı etki, birazda kurbanların toplu yerlerde kesilmesi. Eskiden herkes bir bıçak alır evinde keserdi kurbanını. Şimdi onların etkisi var. Ayrıca bu sene de et fiyatları bayağı yükseldi ve kurban fiyatları da haliyle artacak.  5-10 kişilik bir atölye haftada 2 bin tane bıçak çıkarırken, şimdi 5 - 6 bin taneye çıkmıştır. Önümüzdeki hafta hazırlıklar biter ve satışlar başlar. Satışlar ise Arife gününe kadar devam eder. Bizim markalaşmış durumumuz var ve bizde bin bir çeşidimiz var. Kasap çeşidinin 40-50 çeşidi vardır? diye konuştular.

ÇİN MALI BICAKLARA DİKKAT

Bayramı´na yönelik bıçak siparişi aldıklarını ve yetiştirmeye çalıştıklarını anlatan Esnaf, "Fiyat olarak bizde toptan ortalama küçük boy kasap bıçağı 15 liradan başlayıp 25 liraya kadar gidiyor. Vatandaşın eline geçecek iyi bir bıçak ise 30 liradan aşağı geçmez. 10 liraya da bıçak bulabilirler ama iyi bir bıçağı 30-40 liradan aşağı alamazlar" dedi. Bıçağın yanında çengel, satır ve masatı ile birlikte Kurban kesecek bir vatandaşın ortalama 100 lirayı ayırması gerektiğini anlatan Bıçakcı esnafı, ?Bıçağı bıçakçıdan alsınlar ve bildik markaları alsınlar. Çarşı pazardan Çin malı, 3 tane 10 lira, 5 tane 10 lira falan. Yazık, 5 lirada olsa, 10 lirada olsa o 10 lirayı kazanmak için bir emek sarf ediyor insan ve ondan sonra gidip onu çöpe atıyorsun" ifadelerini kullandı.

 


Anahtar Kelimeler: Bıçaklar bileniyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli