Başbakan Davutoğlu´ndan flaş açıklamalar

Ankara´daki saldırıda birinci öncelik olarak IŞİD´i araştırdıklarını dile getiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, ?Bir isme çok yaklaşıldı. Yaklaşılan isim bir örgütü işaret ediyor? dedi.

Başbakan Davutoğlu´ndan flaş açıklamalar

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınında Ahmed Arpat, Serpil Çevikcan ve Mustafa Karaalioğlu´nun sorularını yanıtladı

Başbakan´ın açıklamalarından satır başları şöyle;

ANKARA´DAKİ TERÖR KATLİAMI

* Bu saldırı Türkiye´ye dönük yapılmıştır. Demokrasiye ve halklarımızın tümübe yapılmıştır. Orada bulunan vatandaşlarımız hangi siyasi görüşü benimserse benimsesin bizim aziz vatandaşlarımızdır. 

* Seçim sonuçlarnı etkileme ve seçime gölge düşürmek amaçlıdır. Küöçük siyasi hesaplar bugünlerde yapılmamalı, Yapanlar kaybederler. Halbuki hepimizin bu saldırının arka plandaki güçlerin ortaya çıkması ve bir daha aynısının yaşanmamasını temin etmemiz lazım. 

* İlk gündemimiz yaralılarımızın tedavisi, cenazelerimizin teslimi. Acil bir durumda yapılması gereken her şey yapıldı. Soruşturma devam ediyoır , müfettişler görevlendirildi. Bugün de Bakanlar Kurulu´nda değerlendireceğiz. 

* Bu saldırı, Türkiye´yi Suriye yapmaz.

* Türkiye olarak çok önce canlı bombalarla tanıştık.

* Soruşturma sürdüğü için detaya giremiyorum. Bazı istihbarat bilgileri var. DAEŞ´le alakalı. Şu an Türkiye´nin kitlelerin bri araya geldiği bir sürü faaliyet var.

* Zaaf ve ihmal varsa gerekli adımlar atılır. 

* Alanda bomba araması yapılmış ama insani arama miting alanında yapılıyor. 

* Yalnızca emniyetle olacabilicek bir şey değil. Emniyet güvenli bir yer önerse bu seferde mitingimiz engelleniyor denir. Miting organizatörleri emniyetle ortak karar vermeli.

* Bir gün önce bize en ağır eleştiriyi yapmış olsa da onlar bizim canımı.

* DAEŞ operasyonunda 768 kişi gözaltına alındı. Olaydan önce İstanbul´da canlı bomba yakalandı DEAŞ´I birinci önceliğimiz. Bir isime çok yaklaşıldı. Canlı bomba olduğu kesin, DNA testleri yapılıyor. 

* Bazı örgütler ayrı görülebilir, ama siz birini bir örgüte mensup sanırsınız başka bir örgüt için bunu yapar. 

* Bir hafta içinde 2 canlı bomba engellendi. İstihbaratımız zayıf değil

KILIÇDAROĞLU´NA ELEŞTİRİ

* Benden izin almadan açıklama yaptı, paytlaşmaması lazımdı. Birlikte deklarasyon açıklama teklifime hayır dedi. Eksişk aktarılan husular var.

* Bu hükümet ülkeyi seçime götürecek seçim hükümetidir. Kolay bir coğrafyada yaşamıyoruz. 

KILIÇDAROĞLU´NUN İKİ BAKANA İSTİFA ÇAĞRILARI

Kılıçdaroğlu İçişleri ve Adalet bakanlarını eleştirebilir. Bakanlarımıza sorarız bu nereden çıktı ne oldu diye. Şu anki içişleri bakanımız terörle mücadele konusunda en tecrübeli bürokratlarımızdan birisi. İki bakan da bürokrasideki görevleri dolayısıyla getirildi. Hangi partiye oy verdiklerini bilmem sormam da.

BİR İSTİFA MEKANİZMASININ ÇOK ÇALIŞTIĞINI GÖRMEDİK GEREKLİ Mİ?

Bizim dönemde aynı bakanlar 12 yıl devam etmedi. Gerektiğinde bunların hepsi işletilebilir. Daha olayın olduğu gün yaraları sarma süreci yaşanırken bir soruşturma yapılıyor hata var mı yok mu diye neticeyi bekliyoruz. Siyasi malzeme olarak kullanılması iki arkadaşımız da partili değil.

CİZRE´DE POLİS ARACININ ARKASINDA SÜRÜKLENEN CESETLER

O gün iki fotoğrafı görünce gerekli talimatı verdim. Sorumlusu kimse gereken işlem yapılacak dedim. Tahkikat sonuçlandı bugün de iki görevli bu videoyu çektiği için bizim şu ana yürüttüğü terör operasyonlarının meşruiyetine zarar verdikleri için iki polis görevinden alındı. Soruşturma tamamlandı, gereği yapıldı. Güvenlik toplantısında dile getirildi yerini söylemeyeyim kırsal alanda yapılan bir operasyonda 5-6 teröristin cenazesi helikopterlel morga getirildi ailelerine teslim edildi. Bu görülmüyor. Söyleyeyim Tunceli´de bir operasyon Malatya´ya getirildi.

HDP DIŞARIDA KALIYOR MERKEZDE İKİ PARTİ VAR. BU DENKLEME HDP HİÇ GİREMEYECEK Mİ?

Hiçbir zaman siyasi partileri dışlamadım ama Demirtaş´la ilgili iki tecrübem oldu. Geçen sene 1 Ekim yeni başbakan olarak kabul ettim siyasi bir riskti. Çünkü çözüm sürecinin ivme kazanması gerekiyordu. Şunlar yapılır ise sonunda çözüm süreci nihai aşamaya gelir. 6 Ekim´de Kobani olayları sebebiyle halkı isyana teşvik etti. Bu güven kaybı bizim açımızdan. Suriye´ye tezkereye hayır oyu verdi. Sonra da Kobani´deki her türlü gayretimize rağmen bizi suçladı. 7 Haziran´dan sonra cumhurbaşkanı görevi bana verdi. 40 gün HDP´li bütün yetkililer AK Parti´ye saldırdı. Ondan sonra yine ayaklanma çağrıları yaptılar. 15 Temmuz´da ben görüşürken yine siyasi bir riskti benim açımdan biz daha görüşürken Kandil´den açıklama geldi silahlanma çağrısı yapan açıklama. Orada da kendilerine söyledik koalisyon kurmayabiliriz ama terörle işbirliği yapan tavrınızı değiştirmeniz lazım. Hemen arkasından 15 Temmuz´dan 20 Temmuz´a kadar onlarca açıklama. Türkiye´de iç savaş şartları var... Burada da Kılıçdaroğlu´na da söyledim. Dördümüz bir araya gelip oturup konuşmayı arzu ederdim. Bütün bu sürece rağmen bu niyetteydim. Ama TBMM´de grubu bulunan bir partinin eş başkanı devlet katletmiştir diyor. Dün yine Sıhhiye´ye tebessümle şakalaşarak gidiyorlar orada oy istiyor. Ağzımdan bir kere terörün durması için AK Parti´ye oy verin diye bir şey duydunuz mu? Sayın Kılıçdaroğlu ile görüştük ama toplantı içindeki alakasız şeyleri dışarıda gündem oluşturabilmek için kullanmasını da yadırgadım. Daha önce Meclis´te terör gündemli olarak toplanıldı. Ama orada devletin suçlandığı oturumlar haline dönüşüyor. Hepimiz aynı gemideyiz.

´´PARTİLERE MİTİNG YAPMAMAYI ÖNERECEKTİM´´

Nihayet seçimin de yapılması gerekiyor belki miting formatlarında bir değişiklik yapılır. Eğer bir araya gelmiş olsaydık. Yapmayı düşündüğüm tekliflerden biri de oydu. Gelin miting meydanlarında aman tahriklere dikkat edelim, gerekiyorsa hiçbirimiz miting yapmayalım. Bu da olabilecek bir şeydi. Bunları konuşalım.

SEÇİM NETİCESİNİ DÜŞÜNMÜYOR MUSUNUZ? 

3 hafta sonrasını düşünmüyorum hayatını kaybeden 97 vatandaşımızı ve ailelerini düşünüyorum. 1 Kasım´da ne kadar oy alırız diye bir şey gündemimde olmadı. Olduğumuzda o iktidarı böyle zor günlerde irade göstermek için kullanacağız.

SURİYE POLİTİKASINI REVİZE ETME SÖZ KONUSU MU?

Suriye rejimi bu saldırılara devam ederken bir tavır değiştiremeyiz. Revizyondan kasıt buysa. Rusya´nın tavrını meşru görmeyiz. İran´la da Rusya´yla da siyasal çözüm için konuşuruz. Suriye´de İran generali var, Rus uçağı var. Esad ülkenin yüzde 14´ünü kontrol edebiliyor. Kendi halkıyla savaşan bir rejimden bahsediyoruz.

´´MÜLTECİ DALGASI GELEBİLİR´´

Şimdi Rusya İdlip ve Halep´e dönük yapıyor operasyonlarını arkasından da rejim gelir korkusuyla bize tekrar mülteci dalgası gelebilir.

PYD KONUSU

DEAŞ´ın çıkışı PYD ve rejime yaradı, Rusya eskiden beri PYD´ye destek veriyor. PYD´nin meşruiyet kazanması kabul edilemez. PYD kendisine tanınan krediyi kötü kullandı. PYD-PKK irtibatı çok iyi biliniyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false