Daha dün kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi bile 5 ödüle layık görülürken Atatürk Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi ve Harran Üniversitelerinden çok geride kaldı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla 2018 yılından bu yana her yıl “Engelsiz Üniversite Ödülleri” veriyor. Bu kapsamda geçtiğimiz gün “2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri Töreni” YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın yanı sıra YÖK Yürütme Kurulu Üyelerinin hazır bulduğu salonda gerçekleştirildi.
Ödül törenine ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ödül almaya hak kazanan üniversitelerin rektörleri, ilgili rektör yardımcıları, engelli öğrenci birimi sorumluları, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Üyeleri ile ödül başvurularının değerlendirilmesinde görev yapan panelistler Covid-19 pandemisi nedeniyle video konferans yöntemi ile katıldılar.
“Yeni YÖK" tarafından 2018 yılından bu yana geleneksel olarak verilen ödüllerin dördüncüsü, her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversiteler tarafından yoğun ilgi gördü. 2021 yılı için 12-19 Nisan 2021 tarihleri arasında sağlık, mühendislik, özel eğitimin yanı sıra mimarlık gibi farklı alanlardan ve üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla 7 ayrı Panelde 114 üniversiteden 837 Bayrak başvurusu, 21 üniversiteden 108 Program Nişanı başvurusu değerlendirilmeye alındı.
DAHA DÜN KURULAN ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLE ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ'NDEN ÇOK ÖDÜL ALDI
Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim temalarıyla düzenlenen törende, yükseköğretim kurumlarına “Mekanda Erişebilirlik”, “Eğitimde Erişebilirlik” ve “Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik” olmak üzere 3 kategoride “Engelsiz Üniversite Bayrakları” ile farklı engelli gruplarına erişilebilir kılan üniversitelerin ilgili programlarına “Engelsiz Program Nişanı” verildi.
Engelsiz Üniversite Bayrak ödülleri kapsamında:
“Mekânda Erişilebilirlik Bayrağı”(Turuncu Bayrak) için 197 başvuru alınırken, 52 üniversiteye toplamda 129 Turuncu Bayrak verildi.
“Eğitimde Erişilebilirlik Bayrağı”(Yeşil Bayrak) için 21 başvuru alınırken, bu başvurular neticesinde 14 üniversiteye toplamda 30 yeşil bayrak verildi.
“Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik Bayrağı”(Mavi Bayrak) için yapılan toplam 24 başvuru sonucunda 6 üniversiteye toplamda 9 mavi bayrak verildi.
Atatürk Üniversitesi bir tek “Mekânda Erişilebilirlik Bayrağı”(Turuncu Bayrak) alanında Sürekli Eğitim Merkezi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve Merkez Kampüsü olmak üzere 3 ödül alırken, daha dün kurulan Erzurum Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Kütüphane Binası, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Rektörlük Binası ve Spor Bilimleri Fakültesinden 5 ödüle layık görüldü.
Yine kuruluş tarihleri Atatürk Üniversitesinden çok sonra olan Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 10 bayrak ödülü ile en çok bayrak ödülü alan üniversite olurken, Aksaray ve Harran Üniversiteleri 9’ar bayrak ödülü ile ikinci, İstanbul ve Yozgat Bozok Üniversiteleri ise 8’er bayrak ödülü ile üçüncü sırada yer aldı.
Eğitimde erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) kategorisinde en çok bayrağı İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sosyokültürel faaliyetlerde erişimde ise en çok bayrağı İstanbul Üniversitesi alırken Atatürk Üniversitesi hiç ödüle layık görülmedi.
Yine 2021 yılı Engelsiz Program Nişanı alan Üniversiteler ve ilgili engel gruplarında Anadolu Üniversitesi 6 bayrak alırken, Ankara Üniversitesi de 1 bayrak almaya hak kazandı. Atatürk Üniversitesi yine bu alanda da ödüle layık görülmedi.
İŞTE ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLEN ÜNİVERSİTELER:
Ödül almaya hak kazanan üniversiteleri görmek için TIKLAYINIZ!
Erzurum
04.12.2024