ALİ RIZA KİREMİTÇİ HEDEFLERİNİ PORTRELERE ANLATTI
Gazeteci Hanifi Akskal´ın şehrimizin gelişmesinde ve kalkınmasında öncülük yapan kişilerle her hafta yapmış olduğu söyleşiler dizisindeki bu haftaki konuğu Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitçiydi. Yıllarca İstanbul Büyükşehir Belediyesi´nde yaptığı görevlerde büyük hizmetler vermiş başarıları ile göz doldurmuş, tecrübesi sabit olan Kiremitçi´nin röportajını soluğunu tutarak okuyacağınızı düşünüyoruz.
ALİ RIZA KİREMİTÇİ KİMDİR?
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitci, 1956 yılında Zonguldak´ın Devrek ilçesinde dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi´ni bitirdikten sonra aynı okulda iktisat alanında master yapan Kiremitci, daha sonra çalışma hayatına atıldı. Başarılı yönetici, 10 yıl ECA Elginkan Holding ve 3 ayrı şirkette üst düzey yönetici olarak görev aldı. Mehmet Sekmen´in Kartal´da Belediye Başkanı olduğu dönemde aynı kurumda Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Kiremitci, İstanbul Büyükşehir Belediyesi´nin başta Kaynak Geliştirme ve İştirakler Daire Başkanlığı olmak üzere 4 ayrı biriminde daire başkanlığı yaptı. 2.5 yıl İETT Genel Müdür Yardımcılığı vazifesiyle metropol kentin ulaşım sorunlarını gideren bürokrat, çeşitli şirket, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının sosyal projelerinde de yer aldı. Kiremitci, AK Parti Kartal İlçe Başkanı, Kartal İlçesi İl Genel Meclis Üyesi ve 1995 genel seçimlerinde Milletvekili Adayı olarak siyasi kulvarda milletine hizmet etti. Halen İstanbul Ticaret Üniversitesi´nde doktora yapan Genel Sekreter Kiremitci, evli ve iki çocuk babasıdır. Kiremitci, İngilizce ve Arapça bilmektedir.
ERZURUM´U İHMAL EDİLMİŞ GÖRDÜK
Sayın Kiremitçi, Erzurum´da ilk göreve başlamadan önce belediyecilik hizmetleri açısından eksik gördüğünüz şeyler nelerdir?
Öncelikle bana böyle bir fırsat verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Erzurum öteden beri sevdiğimiz değer verdiğimiz, doğunun kalesi olarak gördüğümüz bir şehrimiz. Bu şehre çok sık gidip gelemesekte genel hatlarıyla biliyorduk. Şunu da söyleyeyim. Kartal Belediyesinde iki buçuk sene çalıştım. Çalışma hayatımın büyük bölümü İstanbul Büyükşehir belediyesindedir. Biraz ihmal edilmiş olarak gördük. 2000´li yıllardan hatta daha öncesinde 80´li yıllardan itibaren yakalamış olduğu gelişmeyi yakalayamadığını gördük .Türkiye´nin gelişmişliğinin biraz gerisinde kaldığını gördük. Hatırlıyorum Erzurum 1980´li yıllarda kişi başına düşen milli gelirde, kalkınmışlıkta ilk 10 içerisinde iken bir geldik ki Erzurum 69. 70. Sırada. Dolayısıyla biz buna üzüldük. Erzurum´un dimdik ayakta durması lazım ve çevre illeri hatta yakın komşu ülkeleri etkilemesi lazım. Bu noktada çeşitli nedenlerle hem ekonomik hem şehirleşme noktasında Türkiye´nin gelişmişliğinden nasibini alamadığını gördük.Göç verme noktasında sıkıntılar olduğunu gördük. Geçen sene göç verme sırasında ikinciydik.
KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE GÖÇ AZALTILABİLİR
Göç sorunu bu şehrin kanayan yarası. Sizce bu olumsuzluğun bertaraf edilmesi için neler yapılabilir?
Bunlarda ilgi neler yapabiliriz diye çeşitli toplantılar yapıyoruz. Bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Erzurum´un öncelikle kentsel dönüşüme ihtiyacı var ama bununla birlikte ekonominin canlandırılması lazım. Çünkü ekonomik canlılık sağlanmadığı halde bu göçler devam edecek, şehri yeniden imar etseniz bile esnaf ve tüccar potansiyeli olmazsa ölü bi şehir olur. Bu şehrin kentsel dönüşüme çok ihtiyacı var. Bize 2014 yılı itibariyle verilen rakamlarda 23 bin yenilenmesi gereken oturulamaz durumda sağlıksız konut olduğu ulaştı elimize.Onunla ilgili hiç olmazsa başkanımızın 5 yıllık döneminde yenilenmesi gereken bu konutların büyük bir bölümünün biz kendi Büyükşehir belediyesi ve Erkonut şirketimizle, Çevre Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşüm projeleriyle TOKİ ile yapmayı uygun gördük. Hiç olmasa şöyle TOKİ´ye 5 bin 178 konutluk proje verdik yine 5 bin 200 civarında Çevre Şehircilik´e verdik. 5 bin´de belediyemiz Erkonut şirketiyle yapılır. Bu şekilde yarıdan fazlasını kamu marifetiyle çözeriz diye düşündük.Geri kalanları da özel sektör ve müteahhit marifetiyle aşarız inşallah. Ve bu dönemin sonunda bu şehirde oturulamaz, sağlıksız bina kalmasın istiyoruz
BAŞKAN SEKMEN İLE YARIM ASIRA YAKLAŞAN DOSTLUĞUMUZ VAR
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen de sonra belediye de en çok hükmü geçen bir makamda görev icra ediyorsunuz. Bu anlamda Mehmet beyle geçmişinizden bahseder misiniz ?
Mehmet beyle bizim çok uzun bir beraberliğimiz var.Liseyi beraber okuduk. Üniversiteyi beraber okuduk. Aynı okulda aynı sınıfta. Üniversite sonrası askerlik hizmetinin ilk 4 aylık bölümünde aynı bölükte geçirdik. Daha sonra askerlik sonrası özel sektörde çalıştım ben bir müddet. Özel sektörde de 1.5 2 senelik bir zaman beraber çalıştık. Daha sonra ayrıldık kendi işlerinin başına geçti.Daha sonra 1989 yılında tekrar siyasette bir araya geldik.O Kartal ilçe başkanı olsu bizde yönetiminde yer aldık. Daha sonra başkan yardımcılığı yaptık beraber ben daha sonra ilçe başkanlığı yaptım.. 40 yıllık beraberliğimiz var. Ben daha sonra Büyükşehir belediyesine geçtim fakat Kartal´dan kopmadık. Mehmet beyle bir çekirdek arkadaş grubumuz var onlarla ayda en az bir defa bir araya gelerek hem İstanbul Kartal´ın problemleri ihtiyaçları ile Türkiye ile ilgili değerlendirmeler yaptık. Bu zamana kadar geldik. 2 sene önce kendisine Erzurum´la ilgili teklif yapıldığında ben tebrik etmek için aramıştım. Bana hiç kıvırma beraber gidiyoruz dedi.Neticesinde Erzurum´a geldik.
ŞEHRİN GELİŞİMİNDE ORTAK AKIL ŞART
Türkiye AK Partinin iktidarı ile birlikte 2000´li yıllardan bu zamana kadar büyük başarılar gösterdi. Erzurum diğer illerin bunun gerisinde kaldı bunu neye bağlıyorsunuz ?
Türkiye´de birçok vilayetimizde köyler boşalmış. İlçeler boşalmış, iller boşalmış ama bunun yanında Türkiye´nin büyümesinden çok iyi istifade eden şehirlerimizde olmuş. Örnek vermek gerekirse Malatya, Kayseri, Bursa, Kocaeli gibi. Erzurum benim küçüklük yıllarımda bu saydığım vilayetlerin çnnünde idi..Şimdi geriye düştü, Gönül isterdi ki onlar kadar ilerde olsa idi.Bundan sonra olur inşallah diyoruz. Erzurum bürokrasi ve siyasettegüçlü aslında Hep beraber bi ortak akıl oluşturulup bu şehrin kalkındırılması için karınca kararınca birşeyler yaparsak güzel olur diye düşünüyorum.
DAİRE BAŞKANLARI YAN YANA ODADA YAZIŞARAK HABERLEŞİYORDU
Erzurum´a geldiğinizde belediye de eksik olarak neyi gördünüz?
Erzurum Büyükşehir belediyesi ilk büyükşehir olan iller içerisinde .1994 de büyükşehir oldu. Ama hizmet sınırları 3 ilçe ile sınırlıydı. 2014 yılından itibaren özel idarelerin kapatılıp mükellefiyetleri büyük şehre verilince bizim hizmet standardımız birdenbire 10 kat arttı. Bu hizmet alanı 10 kat artınca büyükşehir belediyesinin kurumsal yapılanması bu kadar geniş bir araziye hizmet verecek durumda değil. Dolayısıyla bu yapılanmamızı gözden geçirelim . Hangi birimlere ve hangi kadrolara ihtiyacımız var. Onları olgunlaştırmaya çalıştık. Birde bir çok kurumlarda iletişim kopukluğu oluyor.İki tane daire başkanı yada müdür yan yana odalarda yazıyla haberleşiyorlar. 15 gün cevap bekleyecek. Git yanı başına bir çayını iç işini hallet. Dolayısıyla önce kurumsal hizmet içi eğitim de yaptık .Bu eğitimlerden 1. si İletişim 2.si pozitif yaklaşımlar , yeniliklere adaptasyon, olaylara geniş açıdan bakma, .Bu tür eğitimler yaptık. Artık sıkıntıları aştık ve kurumsallaştık.hizmet içi eğitimlerimiz devam ediyor.ISO belgeleri de alındı. Hala almaya devam ediyoruz.
8 ŞİRKET KURARAK HİZMETLERDE ETKİN OLDUK
Göreve geldiğinizde yeni şirketler kurdunuz. Bunda maksat neydi neyi hedeflediniz?
Buraya geldiğimizde bir tane ERTANSA şirketimiz vardı.Yapmamız gereken hizmetleri onun üzeriden yapıyorduk. Önce ERKONUT´u kurduk. Şu anda 8 tane şirketimiz var. Bu şirketleri biz kesinlikle özel şirketlerin elinden işleri alıp biz yapalımdan ziyade Erzurum´da olmayan veya eskiden olup şimdi unutulan meslekleri gün yüzüne çıkartma gibi veya sektöre öncülük edecek standartlar getirecek amacıyla kurduk bu şirketleri. Onlarda şu an emekleme devresine geçen seneye göre daha iyiyiz.2017 de daha iyi olacağız.ERKONUT ile bu sene ciddi projelere başlayacağız.
İHALESİZ HİÇBİR İŞİMİZ OLMAZ
Büyükşehir Belediyesi´nin hizmet alımlarında kamuoyunda her şey İstanbul´dan getiriliyor diye bir yargı var. Bu konuda ne söylemek istersiniz
Neticede her şeyi ihale ile yapıyoruz. Kamu sermayesi kullandığımız için. Dolayısıyla bu ihalelere İstanbul demeyelim de atıyorum birazda güney illerimizden müteahhitler gelip katılıyorlar. Ama kendi inisiyatifimizde olan her işletmede Erzurum u tercih ediyoruz. Bu konuda kullandığımız inisiyatif Erzurum lehine.
BÜYÜKŞEHİRLER YASASINDA TALEPLERİMİZ OLDU
Büyükşehir yasası ile ilgili büyük bir revizyon söz konusu.Bunla ilgili beklentileriniz keşke şu kaldırılsa da yada bu konulsa. Veya buna çok ihtiyacımız var diyeceğiniz hususlar var mı?
Bununla ilgili yaptığımı çalışmayı ilgili yerlere ulaştırdık hangisi kabul görür bilmiyorum.Zannediyorum büyükşehir yasası ile ilgili uygulamadan kaynaklanan eksiklikler ve aksaklıklarla ilgili bi takım iyileşmeler olacak.
EN BÜYÜK DERDİMİZ GÖÇÜ DURDURMAK
Birkaç yıl içerisinde Erzurum u nerede görmek istiyorsunuz? Hedefiniz nedir?
En büyük derdimiz göçü durdurabilir miyiz. Eee tabi göçü durdurmak için onun altlığını oluşturmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla hem burayı, zaten burası sağlık merkezi ciddi sağlık yatırımları var.Aynı zamanda bir üniversite şehri .Bunun dışında Erzurum bir spor kenti. Olimpiyat oyunları dolayısıyla burada ciddi yatırımlar yapıldı Belki bunlara birkaç tane daha ilave olarak küçük yatırımlarla bir spor merkezi olabilir diye düşünüyoruz. Erzurum´u kış sporları merkezi yapmak istiyoruz.Bu konuda mesafe aldığımıza inanıyorum. Bu terör dolayısıyla yurt dışı bağlantılarımız biraz zayıfladı .Rusya ile olan gerginliğimiz dolayısıyla. Bunlarında zamanla aşılacağına inanıyorum. Şu anda 5 bin kişilik bir kayak kursumuz var. Sezon başında başladık herkes 20 saat kayak dersi alarak kayak öğrenecek. Yazın yaz kursları açıyoruz. Kendimize 11 branşta spor imkanı sağladık.şimdi belki yüzme sporu ile ilgili eksiklerimiz var .onları tamamlamaya çalışıyoruz.dağ da bize devredilme aşamasında devredildiğinde orada ki eksikleri de gidereceğiz.şu anda çok düşük kapasite ile dağdan istifade ediyoruz.inşallah orada ki istifadeyi arttıracağız.tabi bu otellere ve şehre yansıyacak orada ki insanların harcamalarının getirisi.
PALANDÖKEN ŞENLENECEK
Büyükşehir dağa otel yapmayı yada ortaklık kurmayı düşünüyor mu?
kendimiz otel kurmayı düşünmüyoruz da otel gruplarıyla görüştük. Ciddi olarak hem konaklı da hem şehir merkezinde otel yapmak isteyen yatırımcılar var.onlarda 1 2 yıl içerisinde gerçekleşir.
Son olarak neler söyleyeceksiniz?
Geçen sene 2 tane seçim geçirdik. Tabi seçimler yerel yönetimlerin sıkıntılı yıllarıdır. Vatandaşlar olması gerekenden fazla hizmet beklerler. Şimdi bizim bir yatırım projelerimiz var. Yatırım programlarımızı kendi bütçemize göre yapıyoruz. Ama seçim zamanları siyasi liderlerimiz ve bürokratlarımız köylere ve yerleşim yerlerine gittiğinde vatandaştan biran önce kendi yolunun bahçesinin mezarlığının yapılmasını istiyor. Dolayısıyla geçen sene biraz fazla yüklendik bütçeye. Frene fazla bastık fazla basınca da 2016 da planladığımız bir takım yatırımları 2015 e kaydırmak durumunda kaldık. Tabi Erzurum´da da büyük müteahhit yok. Bu gün çalıştığının karşılığını yarın almak istiyor. Belediye finansman güçlüğüne düştü para ödeyemiyor şeklinde bir imaj oluştu Her şey kontrol altında .sıkıntı yok İnşallah bu sene her şey yolunda gidecek.Ben görevi teslim ederken güzel bir Erzurum bırakacağımıza inanıyorum.Kalıcı eserlerimizi ve kentsel dönüşümle ilgili ciddi yatırımlarımıza şahit olacaksınız.Belki geri göçü başlatabilir miyiz bilmiyorum ama en azından göçün hızını azaltacağız inşallah.
Erzurum
24.11.2024