AK Parti`de adaylık süreci devam ederken, yapılan anketlerde HDP`nin baraj altında kalma ihtimali ortaya çıkınca AK Parti harekete geçti.
HDP`nin en çok oy aldığı Doğu ve Güneydoğu`da bölgenin temsil sorununu giderecek şekilde aday göstermeye hazırlanan AK Parti, bölgede etkili isimler üzerinde ayrı bir çalışma yürütüyor.
Alt komisyonlarda yapılan elemelerin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında genel başkan yardımcıları Mehmet Ali Şahin, Mustafa Şentop, Süleyman Soylu, Genel Sekreter Haluk İpek, Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Mustafa Ataş, Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahim Boynukalın, Kadın Kolları Başkanı Azize Sibel Gönül, grup başkanvekilleri, Mustafa Elitaş, Belma Satır ve Mahir Ünal`dan oluşan üst komisyon titiz çalışmasını sürdürüyor. Adaylar il bazında tek tek masaya yatırılırken Ankara, İstanbul gibi büyük iller ise en son görüşülecek.
Baraj formülü
AK Parti`nin her ay düzenli olarak yaptırdığı anketlerde HDP yüzde 10 barajını geçemiyor. Bunu dikkate alan AK Parti Doğu ve Güneydoğu`da HDP`nin baraj altında kalma ihtimaline karşı harekete geçti.
AK Parti`de bölgede temsil sorununu giderecek adayların gösterilmesi düşünülüyor. Bununla ilgili ayrı bir çalışma yürütülürken, Doğu ve Güneydoğu`da halkında benimsediği, bölgede söz sahibi olan isimler tek tek belirlendi.
Belirlenen isimler arasında aday adaylığı için Genel Merkez`e başvuruda bulunmayanlar da yer alıyor. Başvuruda bulunmayan isimlere önce parti kurmayları aracılığıyla teklif götürülerek nabız yoklanacak. Teklif götürülenler olumlu yanıt verirse Başbakan Ahmet Davutoğlu bu isimleri Genel Merkez`e çağırarak yüz yüze görüşecek.
AK Parti yüzde 48 yüzde 50
Başbakan Ahmet Davutoğlu`na sunulan son ankete göre AK Parti`nin oy oranı yüzde 48-50, CHP`nin yüzde 23-25, MHP`nin yüzde 13-15 bandında yer alıyor. HDP`nin ise yüzde 8-9 aralığında kalarak barajı geçememesi dikkat çekti. AK Parti`de her ay düzenli yapılan anketlerin sayısı 7 Haziran seçimleri yaklaşırken artırıldı.
Mart ayında yapılan ve önceki gün gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu`nda Başbakan Ahmet Davutoğlu`na sunulan ankette AK Parti`nin, yüzde 49-50 bandındaki oy oranıyla geçmiş seçimlerdeki oy oranını koruduğu görüldü.
Anamuhalefet partisi CHP`nin ise oy oranlarının yüzde 23-25 bandına yer aldığı gözlenirken, MHP`nin oy oranının yüzde 13-15 bandında seyrettiği anlaşıldı. Anketlerde HDP`nin yüzde 10 barajını geçemediği, oylarının yüzde 8-9 bandında seyrettiği görülüyor.
Bu arada MYK toplantısında seçim ekibi tarafından yürütülen çalışmalar hakkında kapsamlı bir sunuş yapıldı. AK Parti`nin seçim kampanyasında, "Hep Birlikte Yeni Türkiye" ve "Yeni Türkiye için yeni anayasa ve başkanlık sistemi" sloganları ön planda kullanılacak.
Seçimlerde barajı geçemezse 2011 seçimlerinde çıkardığı 38 milletvekilliğinin 28`ini AK Parti`ye kaptıracak olan HDP Meclis dışında siyaset için de planını yaptı. Meclis`teki temsil hakkını kaybetmesi durumunda aday milletvekilleri seçim bölgelerinde Demokratik Toplum Kongresi çatısı altında siyasi çalışmalarını yürütmeye devam edecek. Bu tablonun Ankara`da rahatsızlık yaratacağını bilen HDP, bölgedeki faaliyetleri ile erken seçime zorlayacak.
HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, barajı geçememeleri durumunda parlamentonun meşruiyetinin tartışılır olduğunu savunurken, milletvekilleri de Meclis`i siyasal faaliyetlerin tek alanı olarak görmediklerini, sokaklarda, meydanlarda çalışacaklarını ifade ediyor. HDP`nin 2011`de BDP`nin aldığı oyları alması ve barajı geçememesi durumunda kazanan AK Parti olacak. BDP, 2011 seçimlerine bağımsız adaylarla girmiş ve 34 milletvekili çıkarmıştı. O günkü sonuçlar dikkate alındığında, HDP aynı oyu alıp barajı geçemezse, bu vekillerin 28`i AK Parti`ye, 5`i MHP`ye, 1`i de CHP`ye geçmiş olacak.
SABAH