Biz, eğitimi müfredattan ibaret görüyoruz. Eğitim programları bir bütündür ve her şeyden önce “Milli Eğitimin Temel Amaçlarına” uygun olmalıdır(1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu). Bu amaçlar da felsefi amaçlara uygun olmalıdır(TC Anayasası, 42. Madde)
Anayasa ve kanunların değişimi zor olduğu için ne yazık ki hükümetler programların içini boşaltmak/değiştirmek ve parti siyasetine uygun içerikle doldurmak için bu yolu tercih etmesi asla uygun değildir.
Eğitim alanı incelenecek olursa son kırk yıldır yapılanlar hem anayasa hem de milli eğitim yasasını ciddi anlamda erozyona uğratmıştır.
Her eğitimci eğitimin felsefesinde yer alan sorulardan şu soruları öncelikle sormalı kendine. Niçin eğitiyoruz? Nasıl bir insan tipi hedefliyoruz? Geleceği nasıl inşa ederiz?
Bu sorulara kişi (bakan, yönetici, eğitimci, veli) kendince istediği cevabı verip eğitimi yaz-boz tahtasına çeviremez. Bunların hukuk çerçevesinde nasıl çözüleceği bellidir.
Değişim olacaksa da bunun adı çağın gereklerine uygun, bilimsel olmalıdır. 2005, 2013, 2018 yıllarında yapılan müfredat ve program değişiklikleri yanında 2023 Vizyon Belgesinin Eğitim bölümünde hangi hatalar, eksikler, oldu ki, yeni bir müfredat değiştirme ihtiyacı duydunuz? İlan edilen, yıllardan beri uygulanan bu eğitim programlarının doğruları, eksiklikler gibi konularda yazılmış, araştırılmış, yayınlanmış hangi bilimsel makale, çalışma var ki buna ihtiyaç duydunuz? Bunlar ortaya koymadan yapacağınız her değişim kendi ideolojinize cevap aramak olur ki bu eğitim ve öğretime ciddi zarar verir.
Maalesef bütün yaptığımız bu. Kimi bilimi, kimi inancı, kimi kültürü öteliyor. Herkes kendince değer kattığını(!) düşünüyor. Sonrası problemler zinciri uzayıp gidiyor. Bu konun pratik çözümü ise;
1- Eğitim bir bilimdir. Tarihin en eski mesleği eğitmenlik, muallimlik veya öğretmenliktir. Adına ister terbiye, ister eğitim ister maarif deyin hepsinin temeline öğrencinin disiplinli olmasını esas alır.
2- Devam veya devamsızlık işin bir başka alanıdır. Başarı ve başarısızlık, sınıf tekrarı dikkatle değerlendirilmesi gereken bir başka alandır.
3- Uygulamadan kaldırılan öğretmen, öğrenci kılık kıyafeti, etkin rehberlik, teftiş ve denetim sistemleri yeniden hayata geçirilmelidir.
4- Öğretmenin bilgi, beceri, tutum ve davranış biçimi kâmil bir şekle getirilmediği sürece, hangi programı hazırlarsanız hazırlayın sonuç olumsuz olacaktır.
5- Kitapları ister bedava dağıtın, ister paralı dağıtın sonucun pek değişeceği kanaatinde değilim.
6- Millet olarak asker milletiz. Boşluğa pek gelmeyiz. Çobanın gönlü olursa, tekeden teleme çıkarır. Diye bir sözümüz var.
7- Öğretmenin insan yetiştirme derdi, millet ve istikbal sevdası olursa, yerli ve Milli düşünürse, işini ibadet aşkı ile yaparsa, en kötü programdan bile çok iyi öğrenci yetiştirir.
8- Aksi halde bedava dağıtılan, her yıl basılan kitaplardan öğrenci değil, belli gruplar kazanır
9- Bunlar yapılmadan sadece müfredat üzerinde çalışılması zaman, enerji, para kaybından başka bir işe yaramaz.
Umarız devleti yönetenler sizler vakit geçirmeden bir eğitim politikası olduğunu ve herkesin buna uymak zorunda olduklarını anlarlar.
06/05/2024 Erzurum