6'LI MASANIN AYAKLARI ÇATIRDIYOR!

Kılıçdaroğlu'nun CHP listelerinden; SP, GP, DP, Deva gibi yüzde 1'lik partilere 20 değil, sadece 2 ile 3 milletvekili vermeyi kararlaştırdığı ortaya çıktı

6

 

İYİ Parti Lideri Akşener'in masadan kalkmasıyla büyük bir kriz yaşayan ve zor toparlanan 6'lı masada liste krizi derinleşti. Cumhurbaşkanı olmak için altılı masadaki ortaklarına cumhurbaşkanlığı yardımcılığı, bakanlık ve 20 milletvekili sözü veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözünden caymasının yankıları sürüyor.

Kılıçdaroğlu'nun CHP listelerinden; SP, GP, DP, Deva gibi yüzde 1'lik partilere 20 değil, sadece 2 ile  3 milletvekili vermeyi kararlaştırdığı ortaya çıktı. Bu önemli detayın partilerin milletvekili aday listelerini YSK'ya teslim etmelerine günler kala gün yüzüne çıkması altılı masada derin bir krizi daha belirginleştirirken, Gelecek Partisi'nden sitem dolu bir açıklama geldi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 9 Nisan'da kesinleşecek milletvekili listeleri öncesi Kılıçdaroğlu'na sitem ederek, "Söylenen şartlarda Millet İttifakı'nda muhafazakâr kesimin yeterince temsil edilmeyeceğini" ve bu durumun sıkıntı çıkaracağını söyledi.

Davutoğlu, 6'lı masanın olası iktidarı durumunda TBMM'de sol ve milliyetçi çoğunlukla temsil edileceklerini, kendileri gibi muhafazakâr kitleye hitap eden partilerin küçük azınlık olarak kalacağını vurguladı. 

Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Milletin üç damarı varsa, açık ifade ediyorum buna kimse gücenmesin gocunmasın... 

Bu üç damarın ikisi baskın olarak var. Sol-seküler CHP bayrağı altında, milliyetçiler İYİ Parti bayrağı altında, üçüncü kanat olan muhafazakâr ayak ise ittifakta yeterince temsil edilmiyor. Şu an demiyorum masada temsil ediliyor. Meclis'e bu şekilde giderse üçüncü damar sıkıntısı çekilecek. Meclisin büyük çoğunluğu sol-seküler, milliyetçi kanatta, daha az temsil muhafazakar kanatta olursa bu bir dengesizliktir."

Kılıçdaroğlu’nun sözünden cayması ve küçük partilere vaat ettiği sayıdan daha az vekil vermesi siyasi etik açısından ve verdiği sözde daha ilk gün bile olmadan dönülmesi sorunu 6’lı masanın sorunu olarak ortada dursa da Davutoğlu’nun da çok haklı olmadığı ortada.

Daha önce kamuoyuna yansıdığı şekliyle Gelecek 20, Deva 20, Saadet 10, Gelecek 4 olmak üzere bu tarafa 54 milletvekili vermek çok da adil ve insaflı değil. 

Toplam oyları yüzde 4 bile olmayan partilerin 54 milletvekili talep etmesi haksızlık olmakla birlikte fırsatçılıktır.

Kılıçdaroğlu’nun oy yüzdesi yüzde 4 bile olmayan bu liderlere,  Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve her bir partiye bir bakanlık vermesi bile yeterli  ve hatta çoktur bile.

Kaldı ki Davutoğlu’nun “muhafazakâr oylar bu yapıda adil temsil edilmiyor” sözleri de  bir siyasetçinin kullanacağı ifade değildir. Zira 6’lı masada muhafazakâr oylar   yüzde 4 oranında bile değildir.

Anlaşılan Davutoğlu, siyaset bilmezlik gibi hesap bilmezlik gibi de bir durum  yaşıyor.

 


Anahtar Kelimeler: ' MASANIN AYAKLARI ÇATIRDIYOR!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

27.04.2024

  • İMSAK 03:39
  • GÜNEŞ 05:13
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:12
  • YATSI 20:40
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 20.5 ° / 8.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı