Türkiye´de 3 milyondan fazla memurun bağlı olduğu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu değişiyor.
"Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı" adı verilen çalışma ile memurların performansı ölçülecek. Memurların değerlendirmesini ise en yakın çalışma arkadaşı, amiri ve hizmetlerden yararlanan vatandaş yapacak. Başbakanlığa sunulan taslağa göre; artık vatandaş da memurlara not verecek. Böylece "bankamatik memurluğu" bitecek.
VATANDAŞ DA SÜRECE DAHİL OLUYOR
Vatandaşların sürece dahil olması için "kendisine sunulan hizmetlere elektronik ortamda not vermesi" şekli geliyor. Vatandaşa sorulacak bazı sorular şöyle: "Aldığınız hizmet, beklentilerinizi ne ölçüde karşıladı? Hizmetin kalitesinden memnun kaldınız mı? Hizmeti beklediğiniz miktarda alabildiniz mi? Kamu görevlilerinin ilgi, yardımseverlik ve nezaketi yeterli mi?.."
Vatandaş cevap verirken de, "Hiç memnum değilim", "Memnun değilim", "Memnunum" ve "Çok memnunum" şeklindeki seçeneklerden birini kullanacak. Yöneticiler de dahil bütün memurlar performans değerlendirmesine girecek.
İTİRAZ YOLU AÇIK
Bu arada memurlar da aldıkları başarı puanlarına karşı üst amire itiraz edebilecek. Amirin itirazı reddetmesi durumunda, başarı puanı kesinleşecek. Üst amir itirazı kabul ederse, notu veren amirden yeniden değerlendirme yapmasını isteyecek. Bu durumda amirin vereceği karar nihai karar olacak.
DÜŞÜK NOT ALAN İŞTEN ÇIKARILACAK
Memurlar; iş bilgisi ve kalitesi, iletişim ve iş birliği, görev bilinci ve iş alışkanlıkları, disiplin ve kurallara uyma, gelişime açıklık gibi sorularla değerlendirilecek. Sistemde 4 aşamalı başarı düzeyi kullanılacak.
Bunlar; A düzeyi (90-100 puan),
B düzeyi (76-89 puan),
C düzeyi (60-75 puan) ve
D düzeyi (0-59 puan)...
YÜKSELME DE VAR KOVULMA DA
Üç dönem başarı puanı A ve B düzeyinde yer alan personel; görevde yükselebilecek. Yer değiştirmede ve yurt dışı görevlendirmelerde de dikkate alınacak. Sözleşmeli personelden puanı A, B ve C düzeyinde olanlara; ´başarı ücreti´ ödenecek.
Eğer memurun başarı puanı birbirini takip eden 3 dönemin en az ikisinde en alt seviye olan D düzeyindeyse, görevi ya da görev yeri değiştirilecek. Eğer memur sözleşmeliyse, ´temel ücretle´ başka bir amirin yanında 6 ay ek süre verilerek çalıştırılacak. Bu süre için yeni sözleşme yapılacak.
Eğer 6 ay sonunda başarısı D düzeyindeyse, sözleşmeleri fesh edilecek. Yani işten çıkarılacak.
HABER10