- Tipik belirtileri bulunmayan prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor. Prostatın erkeklerde en çok rastlanılan kanser türleri arasında ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tuğrul Türker, erken teşhis için uyarılarda bulundu.
İdrarda yanma, idrar yaparken zorlanma, kalça ve kemik ağrıları gibi belirtilerin ileri safhalarda ortaya çıkan bulgular olduğunu belirten Doruk Sağlık Grubu Hekimlerinden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tuğrul Türker, Prostat kanserinin tipik belirtileri yoktur. Erken safhada genellikle emare vermemektedir. İdrarda yanma, idrar yaparken zorlanma, kalça ve kemik ağrıları genellikle ileri safhalarda ortaya çıkar. Erkeklerin 50 yaşından sonra sürekli tarama yaptırması gerekiyor. Ancak, prostat kanseri muayenesinden o kadar çok çekiniliyor ki, maalesef ileri dönemde bu kanser fark edilebiliyor. Erkeklerin bedenlerine dikkatsizliği, aşırı sigara içme, kontrol yaptırmaması kanseri daha da ölümcül kılıyor dedi.
Prostat kanseri teşhisinde tarama testi için parmakla prostat muayenesi ve kanda PSA ölçümü yapıldığını ifade eden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Türker, tarama için rutin üroloji muayenesinin çok önemli olduğunu belirtirken, kanser teşhisinin kesin olarak prostat iğne biyopsisi' ile konulabileceğini söyledi. Türker, Prostat kanserini teşhiste iğne biyopsisi en kesin yöntemdir. Transrektal ultrason eşliğinde prostat iğne biyopsisinde, prostattan parça alınarak prostat kanseri teşhisi kesin olarak konulabilir. PSA yüksekliği olan veya parmakla rektal muayenede prostatında sertlik veya nodül tespit edilen hastalarda bu teşhis yönteminin kullanılması hayati önem taşır şeklinde konuştu.
Türker, "50 yaşın üzerindeki erkeklere her yıl periyodik olarak kanda PSA ölçümü yapılmalı. 40 yaşın üzerinde ve ailesinde prostat kanseri olan kişiler de bu ölçümü her yıl düzenli olarak yaptırmalı dedi.