ERZURUM HABER 25: 7 Haziran günü yapılacak milletvekili genel seçime dair resmi takvimi yarın resmen başlıyor. YSK, toplam 32 siyasi partiden milletvekili adaylarının yarışacağı seçime ait takvimin detaylarını açıkladı.
24 NİSAN?DA GERÇEKLEŞECEK
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan 7 Haziran 2015 Pazar Günü yapılacak 25. Dönem Milletvekili Seçimi takvimi yarın başlıyor. Buna göre 7 Nisan, siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı`na alındı belgesi karşılığında DVD ve kâğıt ortamında en geç saat 17:00?a kadar vermelerinin son günü olarak tespit edilirken, aynı gün bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvurunun da son günü. 24 Nisan?da siyasi partilerin seçim çevreleri itibariyle milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adayların radyo, televizyon, Resmî Gazete ve illerde ilânı gerçekleştirilecek. Gümrük kapıları ile yurtdışı temsilciliklerinde oy verme tarihleri 8-31 Mayıs olarak belirlendi. Bir önceki seçimlerde aksaklıklara yol açtığı gerekçesiyle yurtdışında randevulu oy kullanma sistemi gelecek seçimde kullanılmayacak. 7 Haziran 2015 Pazar günü yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi`nde tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00 - 17.00 olarak belirlendi.
32 SİYASİ PARTİ YARIŞACAK
7 Haziran seçimlerine toplam 32 siyasi partiden milletvekili adayları yarışacak. YSK`nin ilan ettiği siyasi partiler alfabetik sıraya göre şunlar: 1-Adalet ve Kalkınma Partisi, 2-Alternatif Parti, 3-Anadolu Partisi 4-Bağımsız Türkiye Partisi, 5-Büyük Birlik Partisi, 6-Cumhuriyet Halk Partisi, 7-Demokrat Parti, 8-Demokratik Gelişim Partisi, 9-Demokratik Sol Parti, 10-Doğru Yol Partisi, 11-Emek Partisi, 12-Genç Parti, 13-Hak ve Adalet Partisi, 14-Hak ve Eşitlik Partisi, 15-Hak ve Özgürlükler Partisi, 16-Halkın Kurtuluş Partisi, 17-Halkın Yükselişi Partisi, 18-Halkların Demokratik Partisi, 19-Hür Dava Partisi, 20-İşçi Partisi, 21-Komünist Parti, 22-Liberal Demokrat Parti, 23-Merkez Parti, 24-Millet Partisi, 25-Millet ve Adalet Partisi, 26-Milliyetçi Hareket Partisi, 27-Muhafazakâr Yükseliş Partisi, 28-Özgürlük ve Dayanışma Partisi, 29-Saadet Partisi, 30-Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi, 31-Türkiye Komünist Partisi, 32-Yurt Partisi
DİKKAT ÇEKEN TARİHLER
10 Mart: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanılması, Oy kullanılacak gümrük kapılarının ve yurt dışı temsilciliklerin ilân edilmesi.
14 Mart: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılması ve itirazların başlaması (Saat 08:00) ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün internet ortamında www.ysk.gov.tr adresinde ilân edilmesi ve itirazların başlaması (TSİ 08:00); Siyasi partilerin hangi seçim çevrelerinde önseçim, hangi seçim çevrelerinde aday yoklaması yapacaklarını Yüksek Seçim Kuruluna bildirmelerinin son günü.
24 Mart: Siyasi partiler önseçim ya da aday yoklaması seçmen listelerinin kesinleştirilmesi, Siyasi partilerin genel başkanlıklarının; partilerinin aday adayı listelerini ve seçim çevrelerini Yüksek Seçim Kuruluna ve ilgili il ve önseçim ilçe seçim kurullarına ayrı ayrı bildirmelerinin son günü.
27 Mart: Muhtarlık bölgesi askı listelerinin, tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerinin, askıdan indirilmesi ve itirazların sonu (Saat 17:00), Yüksek Seçim Kurulunun www.ysk.gov.tr internet adresinde ilân edilen Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün ilânının sonlandırılarak bu durumun tutanak altına alınması ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne yapılacak itirazların sonu (TSİ 17:00)
3 Nisan: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi
7 Nisan: Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakları seçim çevrelerine ait aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığına alındı belgesi karşılığında DVD ve kâğıt ortamında en geç saat 17:00?ye kadar vermelerinin son günü. Bağımsız milletvekili adaylığı için il seçim kurullarına başvurunun son günü (Adaylar, emaneten yatırdıkları para makbuzlarını başvurularına eklemek zorundadırlar.) (Saat 17:00)
8 Nisan: İl seçim kurulunun kesin kararları ile itiraz edilmeksizin kesinleşen ilçe seçim kurulu kararlarının ve Yüksek Seçim Kurulunca verilen kararların ilçe seçim kurulları ile yurt dışı ilçe seçim kurulunca seçmen kütüğüne işlenmesinin bitirilmesi, yurt içi ve yurt dışı seçmen kütüklerinin kesinleştirilmesi.
21 Nisan: Birleşik oy pusulasında yer alacak olan bağımsız aday sıralaması için tüm il seçim kurullarında aynı anda olmak üzere saat 11:00?de kura çekilmesi, davete rağmen kuraya katılmayan bağımsız aday yerine ise il seçim kurulunca kura çekiminin yapılması
23 Nisan: Yüksek Seçim Kurulunca milletvekili kesin aday listelerinin seçim çevreleri itibariyle ilân edilmek üzere; a)İl seçim kurullarına, b)Resmî Gazete, radyo ve televizyonda yayımlanmak/yayınlanmak üzere ilgili mercilere gönderilmesi
8 Mayıs: Yurt dışı seçmenlerin oy kullanmaya başlaması (gümrük kapılarında ve yurtdışı temsilciliklerinde)
28 Mayıs: Propaganda serbestliğinin ve bir kısım seçim yasaklarının başlangıcı cı
31 Mayıs: Temsilciliklerde oy verme işlemlerinin sona ermesi, radyo ve televizyon propaganda konuşmalarının başlaması
1 Haziran: Sandık kurulları başkanlarına teslim edilecek seçim araç ve gereçlerini içeren malzeme torbalarının hazırlanmasının bitirilmesi, Sseçmen bilgi kâğıtlarının seçmenlere dağıtılmasının tamamlanması ve dağıtılamayanların ilgili ilçe seçim kurulu başkanlıklarına teslimi
6 Haziran: Seçim propagandasının sonu (Saat 18:00)
7 Haziran: Oy verme günü.