Vatandaşın cebini yakan fiyatların, açıklanan enflasyon rakamlarından yüksek olduğu belirtildi.
HESA Ekonomik Araştırmalar Direktörü Taş, kamu harcamalarının saklandığını, gerçek enflasyonun yüzde 8.7 değil, yüzde 13.8 olduğunu kaydetti.
Hukuk Etik Siyaset Araştırmaları Derneği (HESA) Ekonomik Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş, Türkiye ekonomisinin 2014 yılı büyüme hızı verilerini değerlendirdi. Taş, TÜFE'de 432 tüketim malı var. Onların ortalaması yüzde 8.7 ama Türkiye' de üretilen on binlerce mal ve hizmet var. Bütün mal ve hizmetlerin ortalama artışına baktığımız zaman gerçek enflasyon yüzde 13.8 dedi.
Kamu harcamaları net değil
Ramazan Taş, kamu harcamalarının sadece faiz giderlerinin 50 milyar lira olduğunu söyledi. Kamu harcamalarının yüzde 90'ı verimsiz harcama diyen Taş, kesin rakamlara ulaşamadıklarını, bazı harcamaların bir sonraki yıla sarkıtıldığını anlattı. Taş, bütçe açığını az göstermek için uçak alımlarının Türk Hava Yolları (THY) bütçesinden yapıldığını öne sürdü.
2023 hedefleri gözden geçirilmeli
2023 hedeflerine değinen Taş, hükümetin bu hedefleri tekrar gözden geçirmesi gerektiğini anlattı. Kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar olduğunu söyleyen Taş, 10 bin doları 20 bin dolara çıkarmak için gelecek 10 yılda ortalama yüzde 7 büyümemiz gerekiyor. Bu hedef şu anda gerçekçi değil diye konuştu.
Dolar bazında 2,8 küçüldük
Taş, Türkiye ekonomisinin 2014 yılında TL bazında büyürken dolar bazında küçüldüğünü söyledi. Ekonominin TL bazında yüzde 2.9 büyüdüğünü, dolar bazında yüzde 2.8 küçüldüğünü belirtti. 2013 yılında Türkiye'nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) 823 milyar dolardan 800 milyar dolara gerilediğini anlattı.
Bu durum kur farkının ne kadar etkili olduğunu göstermektedir dedi. Taş, bu küçülmeyle Türkiye'nin dünya sıralamasında 17. sıradan 18. sıraya gerilediğini aktardı.
Ekonomi 6 yıldır patinaj yapıyor
Kişi başı gelirin 10 bin 822 dolardan 10 bin 404 dolara düştüğünü ve 2008 verilerinin gerisinde kaldığını aktaran Taş Türkiye ekonomisi 6 yıldır patinaj yapıyor ifadesini kullandı. Ramazan Taş, özel tüketim harcamalarının yüzde 1.3 oranında, kamu harcamalarının yüzde 4.6 oranında arttığını vurguladı. Taş şunları söyledi:
Devletin yaptığı tüketim harcamaları özel sektörün tüketim harcamalarından 3.5 kat daha fazla artmıştır. Kaynaklarınızı kamu harcamalarınıza aktardığınız zaman özel harcamaların düşmesi kaçınılmaz.
Kaynaklar israf ediliyor
Yatırımlara ayrılacak kaynakların israf edildiğini anlatan Taş, Türkiye'de yatırım ortamının çöktüğünü söyledi.
Taş, 2015 yılına dair verilerle 2015 yılı ilk çeyrek büyüme hızının negatif olacağını ifade etti. Hükümetin 2015 yılı yüzde 4 hedefine şu anki konjonktürle ulaşmasının mümkün olmadığını belirtti. Türkiye'nin yenilikçi ekonomik paketlere, hukuk reformlarına ihtiyacı olduğunu anlattı.
Perakendede satışlar düşüyor
Ekonomik aktivitedeki gelişmelerin önemli göstergelerinden perakende satış hacmi, ocak ayından sonra, şubat ayında da daraldı. TÜİK Perakende Satış Hacim Endeksi verilerine göre, ocak ayında yüzde 0.3 daralan perakende satış hacmi, şubat ayında da yüzde 0.7 daraldı. Aynı ayda; gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0.4, gıda dışı satışlar yüzde 1.0 ve otomotiv yakıtı satışları yüzde 0.6 daraldı.
KAYNAK: merhabahaber.com/
Erzurum
24.11.2024