Atatürk Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Sevimli Kalp Krizi ve Belirtilerini Kaleme Aldı.
Atatürk Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Sevimli Kalp Krizi ve Belirtilerini Kaleme Aldı.
Kalp hastalıklarının bazı belirgin belirtileri vardır. Hasta bu belirtileri çoğu defa kendiliğinden fark eder ve durumundan endişe duyar. Hastayı hekime gitmeye zorlayan ve erken teşhisi sağlayan işte bu endişedir. Bu erken teşhisin hastayı kurtarma şansını ne kadar artırdığı ileride daha iyi anlaşılacaktır.
%30 ÖLÜM SEBEBİDİR
Göğsün sol yanında, omuza ve sol kola kadar yayılan ve hastada bir sıkıştırma duygusu oluşturan durum kalp krizini akla getirir. Yetişkin insanlarda ölümlerin yüzde 30'unun birincil nedeni kalp-damar rahatsızlıklarından kaynaklanmaktadır. Kalp krizi geçirenlerin yarısı daha önce kalple ilgili herhangi bir şikâyeti olmayan insanlardır. Bu nedenle herhangi bir şikâyeti olmasa bile 30 yaş üzerinde tüm yetişkinlerin kalp muayenesinden geçirilerek tespit edilen ve kalp krizine neden olabilen risk faktörlerinin tedavi edilmesi gerekir.
LİSTEDE YOK YOK
Kalp-damar hastalığı için en önemli risk faktörleri şu şekilde sıralanır
* Yüksek kolesterol
* Hipertansiyon
* Diyabet
* Obezite ve sigara
* Ailede kalp krizi öyküsü
* Depresyon
* Az hareketli yaşam tarzı
TARAMA 20`Lİ YAŞLARDA BAŞLAMALI
Kalp krizinin tetikleyicisi olan hipertansiyon yetişkin ölümlerinin yüzde 16.5'inden; dünya genelinde ise yılda 9.4 milyon kişinin vefat etmesinden sorumludur. Hipertansiyon ayrıca böbrek yetersizliği, kalp yetmezliği, göz damarlarında bozulma, bazı hastalarda beyin kanamasına neden olma gibi sonuçları da doğurmaktadır.
KONTROL ÇOK ÖNEMLİ
30 yaş üstü yetişkinlerin hipertansiyon riskine karşı kardiyolog kontrolünden geçmesi özellikle tavsiye edilir. Öte yandan kalp ve damar hastalıkları için tarama 20 yaşında başlamalıdır. Hastalık ihtimaline göre belirli aralıklarla mutlaka devam etmelidir.
Erzurum
23.11.2024