WhatsApp mesajlarınız habersiz okunabilir

WhatsApp mesajlarınız habersiz okunabilir

WhatsApp mesajlarınız habersiz okunabilir

 

 

Sabah Gazetesinde yer alan habere göre; Haberiniz olmadan WhatsApp mesajlarınızı okuyan ve fotoğraf çeken casus yazılım keşfedildi.

Google güvenlik ekibi Android cihazların resmi uygulama mağazası Google Play´de Facebook, Twitter ve Instagram gibi popüler sosyal medya platformlarından veriler çalan, WhatsApp, Viber ve Skype´tan gelen mesajları okuyabilen, SMS mesajları gönderip alabilen, takvime, çağrı günlüğüne, kişi listesine ve fotoğraflara erişebilen, Wi-Fi şifresini ele geçiren, ortam sesini kaydeden ve habersizce fotoğraf çekebilen Tizi adında casus bir yazılım keşfetti. Bitdefender Antivirüs uzmanları, Android kullanıcılarının uygulama izinleri konusunda temkinli olmaları gerektiğini vurgulayarak önerilerde bulunuyor.

 

Google, kötü amaçlı Android uygulamasının ayrıntılarını da paylaştı. Tizi hedeflenen Android cihazların kök yazılımına erişip, kullanıcı bilgisi olmaksızın başka casus yazılımlar yükleyerek SMS´ler, WhatsApp konuşmaları ve GPS gibi önemli bilgileri ele geçiriyor. Tizi´nin çeşitli Afrika ülkelerindeki cihazlara karşı yapılan saldırılarda kullanıldığı biliniyor ve çoğunlukla Kenya´da yayıldığı görülüyor.

Tizi tarafından ele geçirilen uygulamalar, sosyal medyadaki reklamlar aracılığıyla üçüncü parti uygulama mağazalarının linklerine yönlendiriyor. Bu zararlı yazılım WhatsApp, Facebook, Twitter, Instagram, Viber ve Skype gibi uygulamalardan gönderilen mesajların yanı sıra SMS mesajları gönderip alabiliyor, kullanıcının arama günlüğüne, takvimine, fotoğraflarına, Wi-Fi şifrelerine erişiyor. Buna ek olarak ortam sesini kaydedebiliyor ve kullanıcı bilgisi olmaksızın fotoğraf çekebiliyor.

 

Zararlı yazılım çok fazla yayılmadan müdahale eden Google, Tizi´nin bulaştığı yaklaşık 1300 cihaz tespit etti ve tüm açıkları kapattı. Google güvenlik ekibi, suçlu bulunan uygulama geliştiricisinin hesabını askıya alarak engelledi. Güvenlik uzmanları ise bunun yaygın bir saldırı olmadığını, birinin özenle seçilmiş bir hedefe odaklanan saldırı başlatma girişimi olduğunu belirtti.

TIZI´YE KARŞI ALINACAK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ NEDİR?

Uygulama izinleri kontrol edin. Uygulama izinleri konusunda temkinli olun. Örneğin, bir el feneri uygulamasının, SMS mesajlarınıza asla erişmesi gerekmez.

Güvenli bir kilit ekranı belirleyin. Hatırlaması kolay ancak başkaları tarafından tahmin edilmesi zor olan bir PIN, desen veya şifre seçin.

Cihazınızı güncel tutun. Cihazınızı, güvenlik açıklarından istifade eden zararlı yazılımlara karşı en son güncelleme yazılımıyla güncelleyin.

 

Google Play Protect´i etkinleştirin. Cihazınızda Google Play Protect´in etkinleştirildiğinden emin olun.

Bir mobil güvenlik yazılımı edinin. Bilinen, ödüllü bir mobil güvenlik çözümü kullanarak zararlı yazılımların cihazınızı ele geçirmesini önleyin.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.04.2024

  • İMSAK 03:53
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:29
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı