Vatandaşa müjde! Yüzde 20 indirim geliyor

Beklenen yağışlarla birlikte artan rekolte ramazan ayında gıda fiyatlarını düşürecek.

Vatandaşa müjde! Yüzde 20 indirim geliyor

Bu yıl çiftçinin yüzü yağışlarla birlikte artan verim sayesinde güldü. Ürün rekoltesi bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 artınca bu durum fiyatlara yansıdı.

Şu anda özellikle bakliyat fiyatlarında yüzde 10 düşüş olduğunu dile getiren Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, ramazan ayında tüketicinin 2015`in ilk yarısına göre daha ucuz gıda yiyeceğini söyledi. "Bazı şehirlerde henüz ürün hasadı yapılmadı. O bölgelerdeki rekoltelerle birlikte fiyatlarda yüzde 20`ye varan düşüşler göreceğiz" diyen Reis, geçen yılın aynı dönemine göre bu sezonun çok verimli geçtiğini kaydetti.


ZAMSIZ GEÇECEK

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, "TÜİK açıklamalarında hububatta, meyve ve sebze üretiminde bu yıl artış bekleniyor. Vatandaşımız merak etmesin ramazan ayı rahat geçecek" dedi. Palandöken, "Ramazan ayında harcamalar normalden yüzde 30 daha fazla olur. Mevsimsel etkilerin olumlu olması sebebiyle fiyatların düşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

ÜRETİM ARTACAK FİYAT DÜŞECEK

TÜİK verilerine göre 2015`te üretim bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 9.6, meyvelerde yüzde 6.1, sebzelerde 3.2 oranında artacak. Kuru fasulye üretimi de yüzde 7.9 artışla 215 bin tondan 235 bin tona yükselecek. Sebze ürünleri üretim miktarı 2015`te bir önceki yıla göre yüzde 3.2 oranında artarak yaklaşık 29.5 milyon tona çıkacak. Domateste yüzde 5.5, kuru soğanda 8.1, elmada 2.2, şeftalide yüzde 0.9, kirazda yüzde 16.9, mandalinada 2.3, fındıkta yüzde 42, Antep fıstığında yüzde 100 üretim artışı bekleniyor. Uzmanlar bu veriler ışığında olası bir fiyat artışının spekülatif olduğunu belirtiyor.

İTHAL GIDADA MALİYET ARTACAK

Tüm Gıda İthalatçıları Derneği (TÜGİDER) Başkanı Mustafa Manav ise, seçim sonrası artan kur ve altüst olan piyasalarla birlikte siparişlerde ciddi anlamda azalma yaşandığını söyledi. "Dövize bağlı satışlardan sonra paranın geri dönmesi 2 ayı alıyordu. Şimdi faiz de artınca maliyet katlandı. Tüketicinin alımı düşürmesi de enflasyonu tetikleyecek. Bu durum kayıt dışı gıda girişlerini de artıracak" dedi.

BELİRSİZLİK İSTEMİYORUZ

Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu Başkanı Sedat Zincirkıran ise, et fiyatlarındaki artıştan sonra Tarım Bakanlığı ile son noktaya gelen görüşmelerin seçim sonrası durduğunu, şu anda muhatap bulamadıkları için de fiyat artışları ile ilgili ellerinin bağlı kaldığını söyledi. Zincirkıran, "Bir an önce bu belirsizlik ortamının düzelmesini ve piyasanın normale dönmesini bekliyoruz" dedi.

Kaynak : Sabah


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false