Torba yasa birçok yenilikle geliyor

TBMM´de perşembe günü kabul edilen ve milyonlarca kişiyi ilgilendiren, çiftçilerden muhtarlara, uzman erbaşlardan polise kadar toplumun farklı kesimlerini ilgilendiren yasa, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın onayının ardından yürürlüğe girecek.

Torba yasa birçok yenilikle geliyor

 

Yarım çalışma döneminde İşsizlik Sigortası Fonu´ndan maaş ödenebilmesi için son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ?bildirilmiş? olması gerekecek.

ÖNCEKİ DOĞUM KAPSAMA GİRDİ

Devlet memurları, yasa yürürlüğe girmeden önce doğmuş çocukları için de yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanabilecekler.

SÜT İZNİNDEN VAZGEÇECEKLER

İşçiler de 1 yaşından küçük çocukları için günlük 1.5 saat süt izni alabiliyorlar. Fakat, yarı zamanlı çalışma hakkını kullananlar, ?süt izni? hakkından vazgeçecek.

KİRALIK İŞÇİYE HAZIRLIK

Kiralık işçi düzenlemesi Meclis´e getirildiğinde, yarı zamanlı işçilerden doğacak açığı kapatmak için işverenin işçi kiralamaya mecbur olduğu öne sürülecek.

EŞİ ÇALIŞMAYAN KAPSAM DIŞI

Eşi çalışmayan memur veya işçi, çocuk okula başlayıncaya kadar sağlanan yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanamayacak.

KADEMESİ DURMAYACAK

Yeni düzenlemeye göre memurların doğum sonrası aylıksız izinde geçirdikleri süreler, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesinden etkilenmeyecek

İŞÇİNİN İŞ AKDİ FESHEDİLEMEYECEK

Yarım zamanlı çalışma talebinde bulunduğu gerekçesiyle işçinin iş akdi feshedilemeyecek. İş akdini fesheden işveren tazminat ödemek zorunda kalacak.

ÇOCUK OKULLU OLUNCAYA KADAR YARIM GÜN ÇALIŞMA

Çocuk sayısına göre 6 aya kadar çıkacak ?tam ücretli? yarı zamanlı çalışma döneminin ardından işçi ve memur isterlerse çocukları ilkokula başlayıncaya kadar yarı zamanlı çalışmaya devam edebilecekler. Ancak, bu dönemde yarım maaşla yetinecekler.

4.5 yıl olacak yarı zamanlı ve yarı maaşlı çalışma dönemi, çocukları ekimde doğan anne baba için 5.5 yıla çıkabilecek.

MEMURLARDA PRİM KAYBI OLMAYACAK

Altı aya kadar olan yarı çalışma döneminde, çalışılmayan sürelere karşılık gelen sosyal güvenlik primleri memurlarda kurumları tarafından, işçilerde ise İşsizlik Fonu´nca karşılanacak.

İLK 6 AYDA ASGARİ ÜCRET DAHA YÜKSEK

Bu dönemde bir işçi kısmi çalışma döneminde işverenden bin 300 liralık net ücretin yarısı olan 650 lira alacak. İşsizlik Fonu´ndan ise brüt ücretin yarısı olan 823.50 lira üzerinden para alacak. Bu paradan sadece 6.25 liralık damga vergisi kesilecek.

Böylece, normalde net bin 300 lira ücreti bulunan asgari ücretli işçi, doğum sonrası 6 aylık yarı çalışma döneminde 650+817.25 TL olmak üzere bin 467.25 lira para alacak. Bu dönemde eline 167.25 lira daha fazla para geçecek.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli