Serdar Sevimli, Kalp krizi `geliyorum` der!

Atatürk Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Sevimli Kalp Krizi ve Belirtilerini Kaleme Aldı.

Serdar Sevimli, Kalp krizi `geliyorum` der!

Atatürk Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Sevimli Kalp Krizi ve Belirtilerini Kaleme Aldı.

Kalp hastalıklarının bazı belirgin belirtileri vardır. Hasta bu belirtileri çoğu defa kendiliğinden fark eder ve durumundan endişe duyar. Hastayı hekime gitmeye zorlayan ve erken teşhisi sağlayan işte bu endişedir. Bu erken teşhisin hastayı kurtarma şansını ne kadar artırdığı ileride daha iyi anlaşılacaktır.

%30 ÖLÜM SEBEBİDİR

Göğsün sol yanında, omuza ve sol kola kadar yayılan ve hastada bir sıkıştırma duygusu oluşturan durum kalp krizi”ni akla getirir. Yetişkin insanlarda ölümlerin yüzde 30'unun birincil nedeni kalp-damar rahatsızlıklarından kaynaklanmaktadır. Kalp krizi geçirenlerin yarısı daha önce kalple ilgili herhangi bir şikâyeti olmayan insanlardır. Bu nedenle herhangi bir şikâyeti olmasa bile 30 yaş üzerinde tüm yetişkinlerin kalp muayenesinden geçirilerek tespit edilen ve kalp krizine neden olabilen risk faktörlerinin tedavi edilmesi gerekir.

LİSTEDE YOK YOK

Kalp-damar hastalığı için en önemli risk faktörleri şu şekilde sıralanır

* Yüksek kolesterol
* Hipertansiyon
* Diyabet
* Obezite ve sigara
* Ailede kalp krizi öyküsü
* Depresyon
* Az hareketli yaşam tarzı

TARAMA 20`Lİ YAŞLARDA BAŞLAMALI

Kalp krizinin tetikleyicisi olan hipertansiyon yetişkin ölümlerinin yüzde 16.5'inden; dünya genelinde ise yılda 9.4 milyon kişinin vefat etmesinden sorumludur. Hipertansiyon ayrıca böbrek yetersizliği, kalp yetmezliği, göz damarlarında bozulma, bazı hastalarda beyin kanamasına neden olma gibi sonuçları da doğurmaktadır.

KONTROL ÇOK ÖNEMLİ

30 yaş üstü yetişkinlerin hipertansiyon riskine karşı kardiyolog kontrolünden geçmesi özellikle tavsiye edilir. Öte yandan kalp ve damar hastalıkları için tarama 20 yaşında başlamalıdır. Hastalık ihtimaline göre belirli aralıklarla mutlaka devam etmelidir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

20.04.2024

  • İMSAK 03:51
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:30
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli