Sakın tuzağa düşmeyin!

Dolandırıcılar, telefonda çeşitli bahaneler öne sürerek her gün binlerce kişiyi tokatlıyor. Sürekli yeni yöntemler geliştiren art niyetli şahıslar, savcı, doktor ve hakimleri bile dolandırıyor. Emniyet ise halkı dolandırıcılara karşı uyarıyor

Sakın tuzağa düşmeyin!

 

Telefonla dolandırılanların sayısı her geçen gün artıyor. Kendini polis veya savcı olarak tanıtıp dolandıranların yanı sıra son dönemlerde resmi kurumların ismiyle vatandaşlara mesaj yollayıp para talep edenlerin sayısı da arttı. Sürekli yeni usül ve yöntem keşfeden dolandırıcılar, her gün binlerce vatandaşı mağdur ediyor. Medyada art niyetli şahısların tuzaklarına karşı yapılan onca uyarıya rağmen, hala binlerce kişi dolandırılıyor. Tele dolandırıcılığın önüne geçilemiyor. Art niyetli şahıslar nedeniyle parasını, altınını, evini, tarlasını kaybeden ve borç batağına düşenlerin sayısı hızla artıyor. Türkiye genelinde Emniyet´e her gün onlarca şikayet yapılıyor.

HALKTAN PARA TALEP EDİYORLAR

Dolandırıcılar, mağdurun cep telefonunu arayarak kendisinin bazı resmi kurumlarda başkomiser, polis, savcı, komutan olduğunu söylüyor. Daha sonra mağdurun kullanmış olduğu cep telefonu hattıyla internete girildiğini, telefon numarasının çeşitli suç örgütlerinin eline geçtiğini ve bu numaranın halen suç örgütleri tarafından kullanıldığını belirtiyor. Dolandırıcılar, "Banka hesabınızda paranız var ve paranız şu anda örgüt tarafından hesabınızdan boşaltılmaya çalışılıyor. Merak etmeyin biz şu anda örgütün peşindeyiz ve paranızı kurtaracağız. Hesabınızda bulunan parayı şimdi size vereceğim hesap numaralarına aktarın ve sakın bu işlemi yaparken kimseyle görüşmeyin ve polise dahi bilgi vermeyin, sadece bize güvenin" diyor.

KURUMLARIN İSMİNİ KULLANIYORLAR

Cep telefonlarına çeşitli kuruluşların isim ve ünvanları kullanılarak ´kol saati, hediye ve para ödülü kazandınız´ ve benzeri mesajlar gönderiliyor, para talep ediliyor.  Telefonla dolandırıcılık yapanların yeni bir oyunu ortaya çıktı. Dolandırıcılar, ulaştıkları kişilerin önce faturalarını bir bankadan ödüyor. Daha sonra aradıkları kişilere, "Yanlışlıkla telefon faturanı yatırdım." diyerek parasını talep ediyor. Faturasının yattığını gören kişiler, şahsın parasını ödüyor. Parayı alan şahıs, tekrar bankaya başvurarak yanlışlık yaptığını belirtip ödediği parayı da geri alıyor.

DOLANDIRICILARA İTİBAR ETMEYİN

Kamil Baran isimli vatandaş, telefonla kendisini arayıp polis ve savcı olarak tanıtanlara ve gönderilen kısa mesajlara itibar etmiyor. Baran, "Etrafımda çok sayıda kişi dolandırıldı. Akrabalarım dolandırıcıların kurbanı oldu. Kimi gelen bir mesaja aldandı, kimi de ´polis ve savcıyım´ diyenlere itibar etti. Dolandırıcılar sürekli yeni yöntemler geliştiriyor. Her gün farklı şekilde bizi tokatlamak istiyorlar. Herkes dikkatli olmalı. Gelen mesajlara ve kendinden para talep edenlere itibar etmemeli. Devlet memurları telefonda para talep edemez" diye konuştu.

EMNİYET VATANDAŞI MESAJLA UYARIYOR

Emniyet, cep telefonlarına gönderdiği mesajlarda şu uyarılarda bulundu: "Sizi telefonla arayarak kendisini polis, savcı, asker olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın. Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine ve korku, panik yaratma amaçlı senaryolara katiyen itibar etmeyin. Telefonunuza gelen SMS metinlerinde aramanızı istedikleri numaraları kesinlikle aramayın. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi sakın paylaşmayın. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde lütfen hemen 155 Polis İmdat hattını arayın ya da en yakın emniyet birimine müracaat edin."

KERİM ATICI merhabahaber.com


Anahtar Kelimeler: Sakın tuzağa düşmeyin

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

20.04.2024

  • İMSAK 03:51
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:05
  • YATSI 20:30
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 16.3 ° / 4 ° Güneşli