Rektör Ömer Çomaklı, ?Erzurum, Hâkimiyet Mücadelelerinin Odak Noktası Olmuştur?

?Millî Mücadele´nin 100. Yılı: Mustafa Kemal Paşa´nın Anadolu´ya Geçişi ve Kongreler Uluslararası Sempozyumu? başladı.

Rektör Ömer Çomaklı, ?Erzurum, Hâkimiyet Mücadelelerinin Odak Noktası Olmuştur?

 

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi ile Atatürk Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği ?Millî Mücadele´nin 100. Yılı: Mustafa Kemal Paşa´nın Anadolu´ya Geçişi ve Kongreler Uluslararası Sempozyumu? Nene Hatun Kültür ve Gösteri Merkezinde başladı.

Rektör  Çomaklı: ?Erzurum, Hâkimiyet Mücadelelerinin Odak Noktası Olmuştur?

25-26 Nisan tarihlerinde Nene Hatun Kültür ve gösteri Merkezi Cep Salonlarında devam edecek olan sempozyumun açılış konuşmaları kısmında, Atatürk Üniversitesinin böyle kutlu bir mücadelenin anlatılacağı sempozyuma ev sahipliği yapıyor olmasının kendisine gurur verdiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Rektör Çomaklı, Erzurum´un tarihin en eski dönemlerinden itibaren gerek İpek Yolu olarak adlandırılan Kafkasya´yı Trabzon vasıtasıyla Avrupa´ya gerekse Doğu Anadolu´yu Mezopotamya´ya bağlayan önemli bir geçiş noktası olduğunu aktardı.

Tarihi geçmişe sahip bu kadim şehrin, stratejik ve jeopolitik önemi dolayısıyla tarih boyunca birçok devlete ve medeniyete de ev sahipliği yaptığını hatırlatan Çomaklı sözlerini şu şekilde sürdürdü: ?Tarihin çeşitli dönemlerinde çeşitli milletlerce istilaya uğramış, işgale düşmüş ve devletlerin hâkimiyet mücadelelerinin odak noktası olmuştur. Milletlerin ve medeniyetlerin beşiği durumunda olan Erzurum, tarihindeki en önemli hadiseleri hiç şüphesiz aziz Türk milletinin Mustafa Kemal Paşa liderliğinde var olma mücadelesi olan Türk İstiklâl Harbi sırasında yaşamıştır? dedi.

?Erzurum, Tam Bağımsız Bir Devletin Temellerinin Atıldığı İlk Yer Olmuştur?

Erzurum´un Ermenilere verilmek istendiği bir dönemde üstlendiği misyon, yeni ve tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti´ne giden yolda son derece önemli bir rol oynadığını vurgulayan Rektör Çomaklı: ?Nitekim 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında toplanan Erzurum Kongresi, somut manada hâkimiyetin millete ait olduğu ve tam bağımsız demokratik yeni bir devletin temellerinin atıldığı ilk yer olmuştur. İşte bu önemle Üniversitemiz ve Atatürk Araştırma Merkezinin iş birliğiyle düzenlenen Millî Mücadele´nin 100.Yılı: Mustafa Kemal Paşa´nın Anadolu´ya Geçişi ve Kongreler Sempozyumunun bilime katkılar sunmasını diliyor, bu önemli etkinlikte emeği olan herkese teşekkürlerimi sunuyor ve aziz vatana ve millete hayırlı olmasını temenni ediyorum? ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

25.04.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:37
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı