Palandöken'de Sarı Kız Paniği

Erzurum'un Palandöken İlçesine bağlı Yıldızkent Semtinde Etle Beslenen "Sarı Kız" Örümceği Görüldü

Palandöken

 

Erzurum'un merkeze bağlı İlçesi olan Palandöken Belediyesi sınılarında bulunan Yıldızkent semtinde, havaların ısınmasıyla birlikte özellikle akşam saatlerinde ortaya çıkan 'sarıkız' örümceği (camel spider), vatandaşları tedirgin etti.

Vatandaşlar, etle beslenen ve boyları 8-10 cm olan ve 1 metre yükseğe zıplayabilen örümcekler nedeniyle Palandöken Belediye Başkanı Av. Muhammet Sunar'dan önlem almasını istedi.

Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile beslenebilen, güçlü çeneleri sayesinde et parçalarını kolayca koparıp yiyebilen sarıkız örümcekleri, Yıldızkent civarında bir kaç bina çevresinde görülünce vatandaşlarca endişeye neden oldu. Vatandaşlar, Palandöken Belediye Başkanı Sayın Av. Muhammet Sunar'a İmdat çağrısında bulundu.

Çocuklarının evlerinin önünde bile tehlike ile karşı karşıya olduğunu belirten vatandaşlar, son bir hafta içerisinde Yıldızkent semtinde bulunan bir sitenin Otoparkında gördükleri ve ara ara kapı önlerinde rastladıkları sarı kız örümceğininin paniğini yaşadıklarını belirttiler. Bir insan eli kadar boyu olan ve 1 metre yükseğe zıplayabilen, akrep bile avlayabilen örümceklerden korktuklarını söyleyerek önlem alınması için yetkililere çağrıda bulunan vatandaşlar, örümceklerin özellikle çocuklara zarar verebileceğini belirterek Palandeöken Belediye Başkanı Sayın Av. Muhammet Sunar'dan bölgede ilaçlama yapılmasını istediler. 

‘Tehlikeli ve korkusuzdur’

Sarı kız böceğinin son derece tehlike olduğunu belirten Uzmanlar ise ‘Afrika kökenli bir böcektir. Son derece tehlikeli ve korkusuzdur. Kurbanına sinsice yaklaşıp önce kimyasal bir madde salgılayarak yiyeceği bölgeyi uyuşturur. Örneğin kişinin kol bölgesine bu kimyasal sıvıyı salgıladığında kol uyuşuyor ve o uyuşuk kısmı yiyor. Bu böcek tarafından ısırıldığını yada vücudunun herhangi bir bölgesinde uyuşukluk hisseden kişi hemen bir hekime başvurmalıdır. Salgıladığı kimyasal ısırmasa bile kasları eritmeye devam eder. Buda organ kaybına ardından can kaybına bile neden olabilir’ dediler.  

Sarı Kız örümceğinin sıcak havalarda çoğaldığına da dikkat çeken uzmanlar, ‘Geceleri ortaya çıkma gibi bir özelliği vardır. Etle beslenmesi onu diğer canlılalara karşı da tehlikeli bir duruma sokar. Salgıladığı kimyasal sonrası birkaç dakika içinde kurbanını yemeye başlar. Ufak bir ısırık olsa bile kişi mutlaka bir hekime görünmeli enfeksiyon riskine bağlı ciddi komplikasyonlar da muhtemeldir. Özellikle yaz aylarında veterinerlerin öngördüğü ilaçla kırsal bölgelerde gerekli ilaçlamaların yapılması Sarıkız riskini ciddi oranda ortadan kaldırır’ ifadelerini kullandılar.

 

 


Anahtar Kelimeler: Palandöken' Paniği

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false