Mustafa Ilıcalı Erzurum´un Hava Kirliliği Sorununa El Attı

Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı Erzurum´un Hava kirliliği sorunun al atarak 13 maddeden oluşan önerilerde bulundu.

Mustafa Ilıcalı Erzurum´un Hava Kirliliği Sorununa El Attı

 

 

Önerilerin tek tek hayata geçirilmesi için yoğun mesai vereceklerinin altını çizen Ilıcalı, iki aşamadan oluşan önerilerini şöyle açıkladı:

İlk aşamada hayat geçirilebilecek öneriler

 a. Bölgeye mahsus olarak doğalgaz ücretlerinde indirimler uygulanmalıdır.

b. Bölge genelinde, doğalgaz kullanımına uygun binaların doğalgaz kullanımı teşvik edilmelidir.

c. Doğalgaz tesisatı olan ancak katı yakıt kullanılmakta olan binalarda, bu uygulamanın ortadan kaldırılması için gerekli tespit ve caydırıcı tedbirler alınmalıdır.

d. İl genelinde kullanılan ısı enerjisinden tasarruf edilebilmesi ve yakıt kullanımının azaltılması için binaların ısı yalıtım yapması özendirilmelidir.

e. Kalorifer ve soba bacalarının her sezon başında mutlaka temizlenmesi sağlanmalı ve sıkı bir şekilde denetlenmelidir.

f. Yakıtlar soba ve kaloriferlerde tekniğine uygun yakılması sağlanmalı, bunun için gerekli eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütülmelidir.

g. Hava tahminleri ve kalitesi sürekli olarak takip edilip yakma dönemleri ve saatleri hava durumuna göre ayarlanmalıdır.

h. Yoksullukla mücadele edilmeli ve ihtiyaç sahiplerine kömür dağıtmak yerine mutlaka doğal gaz ve elektrik faturası yardımı yapılmalıdır.

İlerleyen aşamalarda hayat geçirilebilecek öneriler

a. Yakıt tüketimi azaltılmalı, enerji verimliliği ve temiz enerji kaynaklarının kullanımı artırılmalıdır

b. Bölgede potansiyel olarak mevcut olan jeotermal enerji, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi enerji kaynaklarının kullanılabilmesi için gerekli çalışmalar ve teşvikler yapılmalıdır.

c. Şehrin peyzajı ve yeşil alanları hava kirliliği ile mücadeleye yönelik özel tip ağaçlardan oluşturulmalıdır.  

d. Düşük basınç ve oksijen eksikliğinden dolayı şehirdeki tüm eksik yanmaya neden olan sistemler iyileştirilmeli, elektrikli araç kullanımı teşvik edilmeli, toplu taşımada elektrikli tramvaya öncelik ve önem verilmeli e. Erzurum´da ?Hava Kalitesi ve Temiz Enerji Odaklı Kentsel Dönüşüm? için gerekli bilimsel çalışmalar yürütülmelidir.

Ilıcalı, ?Erzurum´da yaşanan bu hava kirliliği problemi, Ardahan (1810 m), Kars (1755 m), Hakkari (1755 m), Van (1727 m), Ağrı (1630 m), Bayburt (1555m), Bitlis (1535 m) gibi rakımın 1500 metreyi aştığı bu nedenle eksik yanmanın gerçekleştiği ve kış aylarının uzun olduğu illerimizde de görülmektedir. Bu nedenle alınacak önlemlerin bu illeri de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması önemli olacaktır´ dedi. 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.03.2024

  • İMSAK 04:49
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 12:28
  • İKİNDİ 15:52
  • AKŞAM 18:33
  • YATSI 19:51
  • Salı 2.2 ° / 0.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 2.4 ° / -1.4 ° Düzensiz orta kuvvetli karlı
  • Perşembe 1.2 ° / -4.6 ° Yoğun kar yağışlı