Mahkumlara Af mı geliyor?

Af son dakika haberleri araştırılıyor. 2018´de Genel af çıkacak mı Af yasasında son durum nedir? Af ne zaman çıkacak? Genel af kimleri kapsıyor? Hükümet kanadından yapılan son dakika af haberleri detaylarını haberimizde derlemeye devam ediyoruz.

Mahkumlara Af mı geliyor?

 

 

Genel af çıkacak mı son durum nedir ne zaman çıkacak kimleri kapsıyor? Son dakika af haberleri açıklamaları gündemden düşmüyor. Af ile ilgili haberler an be an takip ediliyor. Peki af bu sene çıkacak mı? Genel af nedir ve yasa kimleri kapsayacak? Seçim öncesi af çıkar mı? En son yapılan açıklamalarda MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, TBMM´de düzenlediği basın toplantısında MHP´nin af teklifine ilişkin CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel´in, "İnsanların umutlarıyla oynayarak partinize oy aldınız, siz oy dolandırıcısısınız" sözlerine yanıt verdi. Hasan Kalyoncu, MHP´nin af teklifinin Meclis Başkanlığı´na sunulduğunu belirterek, "MHP´nin dışında hiçbir parti bu konuda duyarlı olmamıştır. CHP sözcüleri bu konuda AK Parti´nin tutumuna göre tavır alacaklarını söylemişlerdir. Biz de soruyoruz; CHP´nin bu kanun teklifine karşı olmasının sebebi, devlet aleyhine işlenen suçlar ile terör suçlarının ceza indiriminde istisna tutulması mıdır? Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli, bu konunun memleket meselesi olduğunu ve oy toplamak için seçmenin karşısına çıkmadığımızı veciz bir şekilde ifade etmiştir. Bu konuda söylenecek söz kalmamıştır. Olması gereken Adalet Komisyonu´nun daha fazla gecikmeden teklifi Genel Kurul´a sevk etmesidir. O zaman diğer partileri ve milletvekillerinin tavırları da oylarının rengi de ortaya çıkacaktır" diye konuştu. Af konusunda merak edilen en son gelişmeleri star.com.tr´ derledi.

idari para cezaları Hükümetten 500 kişiye bir defaya mahsus af

AK Parti Meclis´e yeni yasa teklifi sundu. Teklifin içerisinde birçok madde yer alırken, kural dışı tartılar nedeniyle verilen idari para cezaları bir defaya mahsus olmak üzere affedilecek. Aftan yaklaşık 500 bin kişi yararlanacak.

AK Parti enerji alanında bir dizi düzenleme getiren yasa teklifini Meclis Başkanlığı´na sundu. Teklif ile madenlerde güvenliğin sağlanmasından, akaryakıt kaçakçılığına, tartı aletlerinden nükleer enerjiye kadar bir çok alanda düzenleme yapılıyor.

Madenlerde güvenlik riskini günlük deftere kaydetmeyen görevliye para cezası, denetimleri engelleyen ruhsat sahibine de faaliyetin durdurulması gibi cezalar getiriliyor.

Teklifi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş açıkladı. Bütçe görüşmelerinden sonra yasalaştırılması planlanan tekliften satır başları şöyle:

YURT DIŞINDA ARAMA İÇİN ŞİRKET

Maden tetkik ve arama enstitüsü yurtdışında maden arama, araştırma ve faaliyet yapabilmek için şirket kurabilecek. Maden kanunun amacı ´madenlerin ´milli menfaatlere uygun olarak´ aranması ve işletilmesini sağlayacak şekilde değiştiriliyor.

Madenlerde rezerv geliştirme hakkı hisselere bölünemeyecek, görünür rezerv geliştirme hakları da bakanlık onayı ile devir edilebilecek.

MADEN SAHASINA BAŞKA TESİS YOK

Maden sahalarında madencilik dışında tesis yapılamayacak.

İşletme izinleri tapu kayıtlarına işlenerek diğer yatırımlar planlanırken bölgede maden işletmesi olup olmadığı tespit edilebilmesine ve rezerv kaybına meydan vermeden yatırımların planlanması sağlanabilecek.

Ruhsat sahalarında kaynakların korunması amacıyla madencilik faaliyetleri dışında yapılacak ticari ve sınai faaliyetleri ancak bakanlığın uygun görüşü alınması durumunda yapılabilecek.

KURUL KALDIRILIYOR

Maden kanunu kapsamında, devlet planlama teşkilatının bağlı olduğu bakanın başkanlığında oluşturulan, maden işletme faaliyetleri ile diğer yatırımların kamu yararı açısından önceliğini ve önemini tespit ederek karar veren kurul kaldırılıyor. kurulun yetkileri bakanlığa devrediliyor.

DEVLETE 100 MİLYON LİRA DAHA

Altın, gümüş ve platin madenleri için uygulanan devlet hakkında teşvik indirimi yüzde 25 olarak düzenleniyor. bu şekilde altın gümüş ve platin madenlerinde alınacak devlet hakkı miktarı artırılıyor.

Devlet hakkının bu yolla önümüzdeki yıl 100 milyon lira artması hedefleniyor.

Maden sahalarına hafriyat cüruf, inşaat yıkıntı atığı gibi atıklar dökülemeyecek. aksi halde, ruhsat iptaline kadar varan cezalar uygulanacak.

YANLIŞ BİLGİYE CEZA

Teknik elemanlar ve yetkilendirilmiş tüzel kişilerden gerçek dışı ve yanıltıcı beyanlarda bulunanlara 5 bin lira para cezası verilecek.

MADENDE TEHLİKEYİ NOT ETMEYENE CEZA

Zaman zaman maden kazalarında gündeme geliyor. tehlikeli bir durum olduğunda bunu günlük olarak defterlere kaydetmek zorunlu. bu görevi yerine getirmeyenler uyarılıyor, ruhsat sahibine ceza veriliyordu.

Yeni düzenlemede görevliye sorumluluk getiriliyor. Daimi nezaretçi madende iş güvenliğini tehlikeye atan bir durum tespit ederse bunu gününde deftere kaydedecek. aksi halde nezaretçiye 5 bin lira para cezası uygulanacak.

Daimi nezaretçi defterini ruhsat sahibi ya da vekili de imzalayacak. defterin ibraz edilmemesi durumunda, ruhsat sahibi ya da vekili tarafından imzalanmaması ya da düzenli tutulmaması durumunda ruhsat sahibine 31 bin 54 lira ceza verilecek. Yeni yıl bu kural yeniden ihlal edilirse ceza iki katı olarak uygulanacak.

DENETİMİ ENGELLEYENE KAPATMA

Madende tetkik ve incelemenin engellenmesi halinde 31 bin 54 lira para cezası verilecek, tekrarı halinde para cezası iki katı uygulanacak. mahallinde tetkik ve inceleme gerçekleştirilinceye kadar üretim faaliyeti durdurulacak.

Kaçak üretim ve izinsiz sevkiyatta, madenin ocak başı satış fiyatı üzerinden idari para cezası uygulaması getirilecek.

ÜÇ ÜRÜNE TEŞVİK

Altın, gümüş ve platin hariç olmak üzere madenlerin yurtiçinde entegre tesislerde metal haline getirilmesi durumunda devlet hakkı yüzde 75 oranında alınmayacak böylece madencilik sektörünün uç ürün üretimine yönelik teşvik edilmesi sağlanacak, madenlerde ruhsat yenileme başvurusu süre bitiminden 6 ay önce yapılacak.

Bölge, istihdam, yatırım, ülke ihtiyaçları ve benzeri hususlar dikkate alınarak ara ve uç ürün üretmek ve tesis kurmak şartı ile maden sahaları bakan onayı ile ihale edilmeksizin ihtisaslaşmış devlet kuruluşların verilebilecek. Amaç uç ürün ithalatının azaltılması.

KÖMÜR İŞLETMELERİNE BÖLÜNEREK DEVİR

Türkiye taş kömürü ve Türkiye kömür işletmeleri uhdesinde bulunan sahaların kanun kapsamında bölünerek devredilmesi veya mevcut rödövans sahalarının, rödövans alanları ile sınırlı olarak yapacakları sözleşmeye istinaden bölünerek devredilmesi sağlanıyor.

Rödövans sözleşmeleri uyarınca rödövans veren kamu kurum ve kuruluşları ile rödövansçı arasındaki hukuki statü belirleniyor.

TERAZİYE AF

1 Aralık 2018 trihinden önce, damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullandığı için idari para cezasına çarptırılan yaklaşık 500 bin kişinin cezası affedilecek. Mevcut yasaya göre bu kişilere bin lira ceza veriliyor. Bu kişiler yasa yürürlüğe girdikten sonra 90 gün içinde tartılarını kurallara uygun hale getirecek.

Botaş´ın uzun dönemli lng alım satımı anlaşmalarında, özellikle Nijerya gibi uzak mesafede yer alan ülkelerden temin edilen lng´nin kimyasal özelliği nedeniyle gemilere yüklenen ve boşaltılan miktarlar arasında oluşan fiili kayıp yasada öngörülen yüzde 4´lük orandan fazla olduğu için bu oran fiili durumla uygun hale getiriliyor. oran yüzde 6´ya çekiliyor.

NÜKLEER VE YENİLENEBİLİR ENERJİ

Akaryakıt kaçakçılığına karşı idari yaptırımlar yeniden düzenleniyor. Lisans iptali ve kapatmaya kadar varan cezalar getiriliyor. Teklifi ile ayrıca yenilebilir enerji, elektrik üretim ve dağıtım hatları ile nükleer santraller ve radyoaktif atık yönetimi ile ilgili de teknik düzenlemeler yapılıyor.

SON DAKİKA AF HABERLERİ 2018

Numan Kurtulmuş´tan af mesajı: SEÇİM SONRASINA KALABİLİR

Kurtulmuş, bir grup gazeteciyle sohbet sırasında ekonomiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

?Birileri her türlü yolu denedi, deniyor. En son kur üzerinden ekonomimize saldırıldı. Terörle mücadele, savunma sanayii, yerli üretim gibi konuları iyice oturtmamız gerekiyor. Küresel rekabet çok daha zorlu hale gelecek. Dünya yapısal olarak kriz üretmeye müsait. Ayakta kalmanın tek yolu üretim ekonomisi, güçlü yerli-milli sanayi ve uluslararası markalar oluşturmak. Tezgahını koruyabilen ülkeler krizden rahatlıkla çıkar. Biz de bunu sağlayacağız inşallah. Kur ve faiz baskısının bir an önce üreticinin üzerinden kalkması gerekiyor. Türkiye küçülmeyecek. Mutedil bir büyümeyi sürdürecek.?

İTTİFAK ANA ÇERÇEVE

Kurtulmuş, AK Parti ile MHP arasındaki ?Cumhur İttifakı?nın masada değil, 15 Temmuz´da meydanlarda kurulduğunu ifade ederek, tarafların yerel seçime dönük tutumlarını şöyle değerlendirdi:

?Cumhur İttifakı, milletimizin gönlünde ve zihninde yer etmiştir. İttifak, her iki siyasi partinin kendi tabanlarını koruyarak yönettiği yasal zemini de olan bir durum. Yerel seçimlerde ise tablo daha farklı. Bu nedenle belki de yerel seçim sürecinde yürüttüğümüz siyaseti ?ittifak´ değil ?işbirliği´ olarak değerlendirebiliriz. Ayrıca burada mesele ?3 belediye biz aldık, 2 belediye siz aldınız´ın çok ötesindedir. MHP, ?andımız´ konusunda farklı tavır sergiledi. Bu da çok doğaldır. Kendi siyasi görüşüne, tabanının beklentisine göre hareket etti. AK Parti´de ise sayın Cumhurbaşkanımız, ?Bizim tek andımız İstiklal Marşımızdır´ diyerek tavrımızı ortaya koydu. Ancak, siyasi görüşlerdeki bu ayrılıklar, yerel seçimlerde işbirliğine engel değil. Nitekim sayın Bahçeli, 3 büyük ilde AK Parti´nin adaylarını destekleyeceklerini açıklayarak bu işbirliğinin yürüdüğünü ifade etti.?

Numan Kurtulmuş´tan af mesajı: Seçim sonrasına kalabilir

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş´un bir grup gazeteci ile yaptığı sohbete Demirören Medya Grubu Başkanı ve Hürriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal, Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar ve Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı da katıldılar.

SİSTEM TARTIŞMASI OLMAZ

Kurtulmuş, AK Parti´nin İstanbul ve Ankara´yı kaybetmesi durumunda ?Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi?nden geri dönüş taleplerinin ortaya çıkacağı yorumlarına şu yanıtı verdi:

?Yerel seçim sonuçları sistem tartışması başlatmaz. Biz bir anayasa değişikliği yaptık. Türkiye´nin siyasi alışkanlıklarını değiştirecek bir sistem inşa ettik. İstanbul´u, Ankara´yı almak AK Parti için elbette çok önemlidir. Ancak neticede bu bir yerel seçim. Sistemin nasıl değiştiği de malum, o iş çoktan bitti. Tekrar bir değişiklik, geriye dönüş peşinde olan varsa, Türkiye demokratik bir ülke. Bunun nasıl yapılacağı belli. Genel seçimlerde Meclis çoğunluğunu yakalarsınız, anayasa değişikliği yaparsınız, referanduma gidersiniz. Dolayısıyla yerel seçimlerle birlikte yeniden bunların siyasi polemik haline getirilmesini doğru bulmuyorum.?

AF SEÇİM SONRASINA KALABİLİR

Kurtulmuş, MHP´nin af teklifiyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi: ?Af konusunda örneğin Adalet Bakanlığımız önemli çalışmalar yaptı. Bu arada seçime kadar Meclis´in takvimini ve gündemindeki yoğunluğu hesap ederek, af tasarısına seçimlerden sonra bakılır diye düşünüyorum.?

HACCIN EMNİYETİ GÜNDEME GELEBİLİR

Numan Kurtulmuş, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili şöyle konuştu:

?Türkiye krizi çok dikkatli yürüterek uluslararası toplumu ve dünya medyasını en iyi şekilde yönlendirdi. Bu korkunç cinayetin faillerinin hesap vermesi her şeyden önce vicdani, ahlaki bir sorumluluktur. Türkiye, sadece cinayeti işleyenin değil emri verenin de tespit edilmesi ve hesap vermesi gerektiğini her platformda dile getirdi. Bundan sonra da davanın yakinen takipçisi olacağız. Suudi Arabistan´dan gelen açıklamalar malum. CIA bir rapor yayınladı ve Başkan Trump´ın açıklamasını gördünüz. ABD neredeyse, ´Fail belli ama biz bunu açıklamak istemiyoruz´ noktasında. Trump kendi kamuoyundan yoğun eleştiriler alıyor. ABD kurucu değerleri ile menfaatleri arasında bir tercihle karşı karşıya. Bizim üç sorumuz var: 1-Ceset nerede, 2- talimatı kim verdi, 3- Bahsi geçen Türk işbirlikçi kim? Kaşıkçı cinayetine ilişkin çok önemli bir nokta var, o da şu: Suudi Arabistan Kralı aynı zamanda ?Hadimul Harameyn´ (Mekke ve Medine´nin hizmetkarı) sıfatını taşıyor. Kral´ın bu cinayetin çözülmesi için irade ortaya koyması önemli. Aksi taktirde milyonlarca Müslümanı yakından ilgilendiren ?Haccın emniyeti´ tartışması gündeme gelir

 

EN SON YAPILAN AF AÇIKLAMALARI NELERDİ?

MHP´Lİ KALYONCU´DAN AF AÇIKLAMASI

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, MHP´nin af teklifinin bir an önce Genel Kurul´a gelmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu konuda söylenecek söz kalmamıştır. Olması gereken Adalet Komisyonu´nun daha fazla gecikmeden teklifi Genel Kurul´a sevk etmesidir. O zaman diğer partileri ve milletvekillerinin tavırları da oylarının rengi de ortaya çıkacaktır" dedi.

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, TBMM´de düzenlediği basın toplantısında MHP´nin af teklifine ilişkin CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel´in, "İnsanların umutlarıyla oynayarak partinize oy aldınız, siz oy dolandırıcısısınız" sözlerine yanıt verdi. Hasan Kalyoncu, MHP´nin af teklifinin Meclis Başkanlığı´na sunulduğunu belirterek, "MHP´nin dışında hiçbir parti bu konuda duyarlı olmamıştır. CHP sözcüleri bu konuda AK Parti´nin tutumuna göre tavır alacaklarını söylemişlerdir. Biz de soruyoruz; CHP´nin bu kanun teklifine karşı olmasının sebebi, devlet aleyhine işlenen suçlar ile terör suçlarının ceza indiriminde istisna tutulması mıdır? Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli, bu konunun memleket meselesi olduğunu ve oy toplamak için seçmenin karşısına çıkmadığımızı veciz bir şekilde ifade etmiştir. Bu konuda söylenecek söz kalmamıştır. Olması gereken Adalet Komisyonu´nun daha fazla gecikmeden teklifi Genel Kurul´a sevk etmesidir. O zaman diğer partileri ve milletvekillerinin tavırları da oylarının rengi de ortaya çıkacaktır" diye konuştu.

BAHÇELİ MAHKUM YAKINLARIYLA GÖRÜŞTÜ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP Genel Merkezi önünde af teklifi ile ilgili basın açıklamasında bulunmak için toplanan Mahkum Yakınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MAYAD) üyeleri ile bir araya geldi. "Devlet Baba" sloganlarıyla Bahçeli´ye sevgi gösterisinde bulunan dernek üyeleri, af yasasıyla ilgili sürecin hızlandırılması talebinde bulundu.

Bunun üzerine Bahçeli, af yasasını teklifini TBMM´ye sunduklarını anımsatarak, "TBMM Adalet Komisyonu´nda görüşülmesini bekliyoruz. 50 milletvekilimizle olayları takip ediyoruz. 50 milletvekili ile yasayı çıkarmak mümkün olmaz. O sebepten dolayı diğer siyasi partilerle de arkadaşlarımız diyalog içerisindeler. Olayları takip ediyoruz. Buraya kadar gelmiş olmanız bir kez daha derdinizi bize intikal ettirmeniz ayrıca memnuniyet vericidir." diye konuştu.

Mahkum yakını olduğu öğrenilen bir kişi, Bahçeli´ye, "Başkanım, sizin sözünüze güveniyoruz. 24 Haziran seçimlerinde sizin sözünüze güvenerek Cumhurbaşkanı´na oy verdik. MHP´ye oyumuzu verdik." dedi. Bahçeli ise "Bunun oy ile alakası yok. İstersen verme. Bu memleket meselesidir. Biz oy için yapmıyoruz bunu. Bir daha ağzınızdan duyarsam yasayı çekerim." yanıtını verdi.

MAYAD Başkanı Enver Yılmaz, ziyaretin ardından gazetecilere açıklamasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´ye minnettar olduklarını belirterek, "Devlet Bahçeli´nin oy falan düşündüğü yok. Gerçekten mahkum yakınlarının bir an önce sevdiklerine kavuşması için mücadele veriyor." ifadesini kullandı.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATIYLA ÇALIŞMA YAPIYORUZ"

MHP´nin TBMM´ye sunduğu af teklifine ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti Hükümeti´nin hem ceza adaletini sağlamak hem de infaz sistemiyle ilgili ihtiyaç olması durumunda denetimli serbestlik ve benzer uygulamalarla ilgili düzenlemeler yaptığını hatırlattı. Bakan Gül sözlerine şöyle devam etti:

"Elbette bu düzenlemeler hep bir zaruretten kaynaklanmıştır. Bu tekliften bağımsız olarak ihtiyaçlar ve zaruretler çerçevesinde toplumda hassasiyeti rencide etmeyecek ceza adaletini de sağlama anlamında çalışmalarımız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatlarıyla uygulamacılarla, akademisyenlerle bir teknik çalışma yapıyoruz" dedi. Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Suç işleyen bir kişi karakolun bir kapısından girip diğer kapısından çıkıyor. Bu da insanların adalet duygusunu rencide ediyor. ´Yapanın yanına kar kaldı, kalıyor´ algısı insanların kendine, topluma ve devlete olan güveni zedeliyor. Büyük suçlar da küçük suçlardan yola çıkıyor. Ama suçlar cezasız kalınca tekerrür ediyor, daha büyüğünü yapıyor. Biz bu konuyla ilgili de toplumda adalet duygusunu cezasızlık algısını ortadan kaldıracak, az da olsa cezasını çekeceği, ıslah olacağı model üzerinde çalışıyoruz. Çalışmamızı tamamlandığında Meclis´in takdirine sunacağız."

METİN FEYZİOĞLU AF TEKLİFİNİ DEĞERLENDİRDİ

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, MHP´nin TBMM´ye sunduğu af teklifini AA muhabirine değerlendirdi. TBB Başkanı Feyzioğlu, MHP´nin TBMM´ye sunduğu af teklifinin kapsamının genişleyebileceği uyarısında bulunarak, "Adam öldürenler, tecavüzcüler, belki uyuşturucu imal edenler, Türkiye´ye sokanlar da kapsam içine girebilir." dedi. Anayasa Mahkemesinin yerleşik içtihatlarına göre, genel ceza indirimlerinin af niteliğinde olduğunu, hukukçular için teknik anlamda bu düzenlemelerin af olarak kabul edildiğini söyleyen Feyzioğlu, af niteliğinde olduğu için düzenlemenin, Anayasa´ya göre nitelikli çoğunlukla Meclis´ten geçmesi gerektiğini belirtti.

Affın herkesi kapsamayacağının belirtildiğini, bu teklife duygusal yaklaşmamak gerektiğini vurgulayan Feyzioğlu, şöyle konuştu:

"Affa ne zaman ihtiyaç duyulur diye sormamız gerekiyor. Büyük toplumsal krizler yaşanmıştır, ondan sonra toplumun koskocaman bir kucaklaşmaya ihtiyacı vardır, o ortam oluşmuştur, o zaman af olabilir. Ama bunun dışındaki aflar, kamu düzenini ağır şekilde ihlal ediyor. Bunu, 1999´da adına yine ceza indirimi denilen ama özü itibarıyla af olan düzenlemede yaşadık ve bu afla dışarı çıkanların çok büyük kısmı, iki sene içerisinde yeni suçlar işleyerek, yeni canlar yakarak geri döndüler. O kadar hassas bir konu ki bu. ´Af´ sözü, söylentisi çıktığında içeridekilerin canı yanıyor, onları bekleyenlerin canı ayrı yanıyor, sokaktaki insanların canı ayrı yanıyor ve endişe ediyorlar. O yüzden buna çok hassas yaklaşmak lazım."

TBB Başkan Metin Feyzioğlu, teklifi okuduğunu, teklifin içinde çok sayıda istisna bulunduğunu ifade ederek, ilgili partinin sözcülerinin, "Devlete karşı suçları affetmiyoruz" açıklamasında bulunduklarını ancak çağdaş devletlerde tüm suçların, aynı zamanda devlete karşı işlenen suç sayıldığını kaydetti.

"Mesela örgütlü, silahlı bir yapı kurmak. Bu devlete karşıdır. Çünkü devletin kamu düzeninin ihlalidir. Biz buna mafya tipi örgüt diyoruz." diyen Feyzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Otopark, ihale mafyaları gibi. Bunlar doğrudan doğruya devlete karşıdır. Bunlar affın içine sokulmuş. Kapı kırdı eve girdi, affın içinde. Yaşlı kadın bankadan emekli maaşını çekti, üstüne çöktüler, kafasını yardılar, bu affın içinde. Af, hemen alıp sokağa çıkarmıyor, 5 yıl ceza indirimi yapıyor. Fakat 5 yıl ceza indirimi yaptıktan sonra infaz kanununa göre şartlı salıverme sınırında üçte ikisini yatanlara ´hadi güle güle´ diyorsunuz. Bu ne demektir; şu an 250 bin tutuklu ve hükümlü var, 250 bin tutuklu ve hükümlünün 163 bininin bundan yararlanacağı söyleniyor. 163 bini de hemen çıkmayacak. 40-50 bin kadarı derhal çıkacak. Ondan sonrakiler de şartlı salıverme sınırına bir iki sene içinde düştükleri anda çıkacaklar.

Mesela uyuşturucu kullanmak için mekan temin edenler, torbacılardan çok daha sorumlu. Cezası 5 yıl sınırında verilmişse ya da bir iki senesini yattıysa hemen ´hadi güle güle´ denilecek. Uyuşturucu satan torbacıların cezası 5 yıl değil ama yattıkları süreyi, şartlı salıvermeyi de düşün, hesaplara göre yaklaşık 50 bin torbacının dışarı çıkması bekleniyor. Şimdi soruyorum, bunun toplumsal barışla ne alakası var. Bu insanlar dışarı çıktıklarında mesela huzurevlerinde yaşlılara yardım mı edecekler, tekrar torbacılığa başlayacaklar. Bizim infaz sistemimiz bu kadar etkili de, içeriye gireni hemen ıslah mı ediyor?"

AF TEKLİFİNİN İÇERİĞİ

MHP, 19 Mayıs 2018 tarihine kadarki suçlara ilişkin 5 yıl şartlı indirim öngören kanun teklifini 24 Eylül´de TBMM Başkanlığına sundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, MHP Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta ile MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan teklif, "Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi" adını taşıyor. Toplam 8 maddeden oluşan teklifte, FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayetleri mahkumları kapsam dışında tutuldu.

KİMLER AFTAN YARARLANACAK?

Teklif, 19 Mayıs 2018 tarihinden sonraki suçları kapsam dışı bırakıyor. Bu tarihten önce işlenen, düzenlemede ayrık tutulanlar hariç, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) ve 765 sayılı TCK ile özel kanunlardaki suçlar yönünden tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam ceza sürelerinden şartlı indirim yapılmasını öngören teklif, bunun sonucu infazı kalmayan hükümlü ve tutukluların salıverilmesini amaçlıyor.

Teklifte istisna olarak sıralanan suçların dışındaki suçlarla ilgili olarak hükümlülerin, tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresinden bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirim yapılacak. Ceza kalmazsa hükümlü salıverilecek.

Hükümlünün birden fazla cezası varsa indirim, her bir ceza için ayrı ayrı uygulanmayacak, tabi olunan infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken toplam cezadan bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak.

Sanık veya şüphelinin tutukluluk durumu, istinaf ve temyiz kanun yolunda, ilk derece mahkemesi ile istinaf ceza dairesince hükmolunan cezaların toplam süresi; kovuşturma evresinde, iddianamede ya da görevsizlik kararında sanığın işlediği iddia olunun suç ve suçlara ilişkin sevk maddelerindeki cezanın alt sınırı; soruşturma evresinde şüphelinin üzerine atılı suç veya suçların kanun maddelerinde gösterilen cezanın alt sınırı göz önüne alınarak tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresi üzerinden bir defaya mahsus, 5 yıl indirim yapılmak suretiyle değerlendirilecek.

Alt sınırın belirlenmesinde TCK´nın 61. maddesindeki ölçütler esas alınarak teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, ceza indirimi gerektiren şahsi sebepler göz önünde bulundurulacak.

GENEL AF NE ZAMAN ÇIKACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada ´´Bana bir rapor ulaşmış değil. Gerek anayasa gerek adalet komisyonundaki arkadaşlarımızla, ayrıca onların dışında ekip oluşturulsun, çalışma yapılsın´ dedim. Devlete karşı işlenen suçları devletin af yetkisi vardır. Şahıslara karşı işlenen suçları devletin af yetkisi yoktur. Bu temel ilkemiz. Dönünce göreceğiz. Konuşur, inceler, ona göre nihai kararımızı veririz.´´ demişti.

MHP´nin TBMM Başkanlığı´na sunduğu ve cezalarda 5´er yıl indirim öngören düzenleme, AK Parti kanadında meclis açılmadan incelemeye alınacak. AK Parti, hangi suçlardan kaç kişinin yararlanacağıyla ilgili Adalet Bakanlığı verilerini temel alarak değerlendirme yapacak.

GENEL AF NEDİR?

Genel af, kamu yararına uygunluğu anlaşıldığı belli başlı suç çeşitlerinin kovuşturulmasının durdurulması, verilmiş olan cezaların kaldırılması ya da azaltılmasıdır.

Türk Ceza Kanunun 65 maddesinde genel af şu şekilde yer buluyor;

Genel af halinde, kamu davası düşer, hüküm verilen cezalar bütün neticeleri ile birlikte ortadan kalkar.

Özel af ile birlikte hapis cezasının infaz kurumunda çektirilmesine son verilebilir veya infaz kurumunda çektirilecek sürenin kısaltılması sağlanır veya adli para cezasına çevrilebilir.

Cezaya bağlı olan ya da hükümde belirtilen hak yoksunları, özel affa rağmen etkisini sürdürür.

74. maddeye göre genel af, özel af ve şikayetten vazgeçme gibi durumlarda veya adli para cezasının geri alınmasını gerektirmez. Genel af halinde yargılama giderleri de istenmez.

Türkiye´de genel af örnekleri bir hayli fazladır. Örneklerle konumuzu daha da anlaşılır hale getirelim. Hatırlayacak olursanız 6 Şubat 2003 tarihinde cezaların ertelenmesi sağlanmıştı. Başka bir örnek vermek gerekirse, 27 Nisan 2002 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı hapis cezasına mahkum edilenlerin, 4758 numaralı kanun gereği toplam cezaları on yıl indirilmiştir. Dikkat ettiğimiz kadarıyla genelde genel aflar hükümet değişiklikleriyle gündeme gelmektedir ve bu dönemlerde gerçekleşmektedir.

Genel af çıkmasıyla birlikte, soruşturması yürütülen ve henüz dava açılmayan soruşturmalarla ilgili davalar açılmaz. Hakkında hüküm verilip henüz kesinleşmeyenlerin ve davası açılıp mahkemeye devam edenlerin hakkında davaları düşmesine karar verilir.

RAHŞAN AFFI NEDİR?

Asıl adı Şartla Salıverme ve Erteleme Yasası olan 22 Aralık 2000´de Rahşan Ecevit´in önerisiyle çıkartılmış, devlete işlenen suçların dışındaki suçlara erteleme ve şartlı salıverme getiren yasadır. Bu yasa kamuoyunda Rahşan Affı olarak biliniyor.

9 Aralık 2000´de ölüm orucu eylemlerini sona erdirmek için başlatılan Hayata Dönüş Operasyonu´nda 3 gün sonra gibi bir kısa sürede bu yasa çıkartıldı. Cezaevlerinden yer kalmadığı için çıkartılan bu af yasasının ardında 70 bin kişilik cezaevlerinin nüfusu 40 bine kadar düşmüştür. Ancak bu sayı 3 yıl içinde 20 bin artarak 64 bine ulaşmıştır.

Bu yasayla birlikte yaklaşık 23 bin hükümlü aftan yararlanarak salıverildi. Yasanın kapsamının değişmesiyle birlikte bu sayı 45 bini buldu. 2005 yılında 4 bin 715 kişi hakkındaki dava af yasası çerçevesinde ertelenmesi ortaya çıktı bu yüzden Rahşan Ecevit, yaptığı affı bu şekilde tanımlamıştı; ?Ben affı garibanlar için istedim, katiller yararlandı?

GENEL AF KANUNU NASIL UYGULANACAK?

MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız´ın gerçekleştirdiği açıklamalar ışığında; Genel Af kanunu kapsamındaki suçlardan ötürü hükümlü yahut tutuklu bulunanların kesinleşmiş hükümlerde hükmolunan cezaların toplamından, tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekilmesi gereken cezadan bir defaya mahsus olmak üzere 5 yıl indirilmektedir. İndirim uygulanmasının ardından infazı gereken ceza kalmaması halinde hükümlü salıverilmektedir.(Star.com)


Anahtar Kelimeler: Mahkumlara geliyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.03.2024

  • İMSAK 04:49
  • GÜNEŞ 06:13
  • ÖĞLE 12:28
  • İKİNDİ 15:52
  • AKŞAM 18:33
  • YATSI 19:51
  • Salı 2.2 ° / 0.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 2.4 ° / -1.4 ° Düzensiz orta kuvvetli karlı
  • Perşembe 1.2 ° / -4.6 ° Yoğun kar yağışlı