İşte OHAL hakkında merak edilenler...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra MGK kararlarını açıkladı. Erdoğan, Anayasa´nın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi. Peki OHAL nedir, işte OHAL hakkında merak edilenler...

İşte OHAL hakkında merak edilenler...

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Güvenlik Kurulu ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından yaptığı açıklamada, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için anayasanın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini söyledi.

"Demokrasiden taviz vermedik vermeyeceğiz." diyen Erdoğan, "Milletime şunu söylüyorum ?Eyvah olağanüstü hal ilan edildi. Valiler devreden çıkıp TSK mı devreye girecek. Tam aksine valilerimizin yetkisi daha da artacak. TSK valilerimizin emrinde bu süreci sürdürecektir." diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "OHAL sıkıyönetim değildir. Sadece demokrasinin daha iyi işleyebilmesi için hangi terör örgütü mensubu olursa olsun bunları kamudan temizlemek, devletimizi güçlü ellere teslim etme hareketidir." ifadesinde bulundu.

İşte Erdoğan´ın OHAL hakkında yaptığı o açıklamalar:

"Temel hak ve özgürlüklerde bir kısıtlama söz konusu değildir"

Olağanüstü Hal Kanunu, valilerin yönetiminin çok daha güçlendirilmesi sürecidir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yine valilerimizin illerde emrinde olacak ve onlarla birlikte çalışmasını sürdürecektir. Olağanüstü hal sürecinde, temel hak ve özgürlükler noktasında asla bir kısıtlama söz konusu değildir. Böyle bir şey yoktur. Bunun garantörü biziz. Halkım çok daha huzurlu, güvenlikli olacak ve aydınlık yarınlara emin adımlarla yürüyecektir.

"Uydurulan yalanlara inanmayın"

Bir çok spekülasyonlar yapanlar çıkabilir, sakın bu oyuna gelmeyiniz. Şu anda üç ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmiştir. Bu asla vatandaşımın ekonomik faaliyetlerine yönelik bir adım değildir. Bunlarda rahat olun. Uydurulan yalanlara asla sizler inanmayın. Zaten gerek Başbakanımız, gerek hükümet yetkilileri, zaman zaman bu konularda da gerekli aydınlatmaları yapacaklardır, biz de yapacağız.

TSK valilerimizin ve hükümetimizin emrindedir

Silahlı kuvvetlerimiz valilerimizin ve hükümetin emrindedir. Anayasanın amir hükmü gereğince, Türkiye Cumhuriyeti´nin ve Türk ordusunun şu anda başkomutanı olarak ben de ordumuzun başındayım. Ordumuz bu millete efendi olmaya değil, bu milletin hizmetinde olmaya, huzurunu sağlamaya devam edecektir.

5 SORUDA OHAL NEDİR?

Anayasa´da olağanüstü hâli düzenleyen 3 madde bulunuyor. Anayasa´ya göre, 5 soruda olağanüstü...

Olağanüstü hâl ne zaman uygulanır?

Anayasa´ya göre olağanüstü hâl, hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları  sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde uygulanabilir. Ayrıca doğal afet, tehlikeli salgın hastalıklar ağır ekonomik bunalım da olağanüstü hâlin nedeni olabilir.

Nasıl ilân edilir?

Kararı Cumhurbaşkanlığının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu alır, Meclis onaylar. Altı ayı geçemez. Olağanüstü hâl koşulları devam ediyorsa Bakanlar Kurulu´nun isteği üzerine TBMM her seferinde 4 aydan fazla olmamak üzere uzatılabilir.  Olağanüstü hâl bir bölgede ya da bütün ülkede geçerli olmak üzere ilan edilebilir.

Olağanüstü hâlde neler olur?

Vatandaşlar için para, mal ve çalışma yükümlülükleri getirilebilir. Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir. Olağanüstü hâl kanun hükmünde kararnamesi çıkarılabilir. Olağanüstü hâllerde kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi oldukça genişler, bu kararnamelerin yargısal denetimi de yapılmaz.

Olağanüstü hâlde ne gibi kısıtlamalar olur?

Milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasa´da öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir. Ancak, kişinin yaşama hakkına, maddî ve manevî varlığının bütünlüğüne dokunulamaz; kimse din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; suç ve cezalar geçmişe yürütülemez; suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılamaz.

Olağanüstü hâl nasıl uygulanır?

Olağanüstü hâlin uygulanmasında görev ve yetki olağanüstü hal bir ili kapsıyorsa il valisine; bir bölge valiliğine bağlı birden çok ilde ilân edilmesi halinde bölge valisine; birden fazla bölge valisinin görev alanına giren illerde veya bütün yurtta ilân edilmesi halinde koordinasyon ve işbirliği Başbakanlıkça sağlanmak suretiyle bölge valilerine aittir.

Kanunun tamamını okumak için tıklayınız....


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.04.2024

  • İMSAK 03:53
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:29
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı