İşte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığınca gerçekleştirilen tanıtım gezisiyle kapılarını gazetecilere açtı. Mimar Can Gökoğuz, tanıtım gezisinde yapı hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

İşte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanlığınca gerçekleştirilen tanıtım gezisiyle Cumhurbaşkanlığı muhabirlerine kapılarını açtı. 

Cumhurbaşkanı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş başkanlığında gerçekleştirilen tanıtım gezisinde kuzey ve güney idare binaları tanıtılırken, başkanlıklar hakkında da yetkililerce bilgilendirme yapıldı.  
 
Göktaş, geçtiğimiz günlerde külliyenin "sanal tur"a eklendiğini, bu hafta da Cumhurbaşkanlığı muhabirlerine tanıtımının yapılmasını kararlaştırdıklarını söyledi. Tanıtımın iki aşamalı olacağını dile getiren Göktaş, ilk aşamada kuzey ve güney idari binalarının yer aldığını, ikinci aşamayı ise önümüzdeki hafta gerçekleştirmeyi planladıklarını bildirdi.
 
Gazetecilere külliye hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanlığı protokol görevlisi Fatih Gürkan, külliye içerisinde bin 150 oda bulunduğunu ve bu odaların bin 24´ünün Kuzey ve güney idare binalarında yer aldığını, koridor uzunluklarının ise 185´er metre olduğunu söyledi.
 
 
Külliyenin 750 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulduğunu ve bu alanın 200 bin metrekarelik bölümünün halka açık olduğunu söyleyen Gürkan, halka açık bölüm içerisinde caminin yer aldığını, yapımı bittiğinde ise kütüphane ve konferans merkezinin olacağını bildirdi.
 
Külliyenin, mevcut durumda 5 giriş kapısının bulunduğunu, kütüphanenin tamamlanmasıyla kapı sayısının 6 olacağını dile getiren Gürkan, 65 bin metrekarelik bir alanda peyzaj uygulaması yapıldığını, bu çerçevede 5 bin 600 yetişkin, 72 bin adet de çalı grubu ağaç dikildiğini, 3 adet de anıt ağaç bulunduğunu ifade etti. 
 
Sentez mimari 
 
Gazetecilere külliyenin mimari yapısı hakkında bilgilendirme yapan Mimar Can Gökoğuz ise binaların Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti´nin ilk dönem yapılarının bir sentezi olduğunu belirterek, binaların "E form" şeklinde yapılmasının "maksimum kullanım alanını minimum yerde çözme amaçlı" olduğunu söyledi. 
 
Gökoğuz, bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın külliyenin mimarisine ilişkin herhangi bir müdahalesinin olmadığını dile getirdi.  
 
 
Halkla İlişkiler Başkanlığı
 
Cumhurbaşkanlığı Halkla İlişkiler Başkanı İlker Astarcı da birimlerinin faaliyetleri hakkında gazetecilere bilgi verdi.
 
Başkanlıkta 57 kişiyle çalışmalarını devam ettirdiklerini söyleyen Astarcı, birimlerinin en önemli görevinin vatandaşlardan gelen talepleri almak ve değerlendirmek olduğunu kaydetti.
 
Vatandaşların internet üzerinden ya da başvuru ofisi üzerinden taleplerini ilettiğini anlatan Astarcı, günlük yaklaşık bin 500 civarı talep aldıklarını ve bu taleplere ilişkin değerlendirmenin ardından ilgili kurumlara yönlendirildiğini ifade etti.
 
Vatandaşlardan gelen taleplere ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Astarcı, en çok sevgi ifadelerini içeren mektupların olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın fotoğrafının istendiğini kaydetti.
 
Sivil toplum kuruluşları ve üniversiteleri, resmi başvurularının ardından külliyede misafir ettiklerini anlatan Astarcı, bireysel anlamda başvuruları ise 1-1,5 ay içerisinde almayı planladıklarını, bu başvurular sonrasında da vatandaşları gruplar halinde konuk etmeyi hedeflediklerini söyledi.
 
Külliye hakkında genel bilgi
 
Külliyenin kuzey ve güney idari binalarında danışmanlar, 13 başkanlık, Başyaverlik ile Muhafız Alayı´na ait çalışma odaları yer aldığı belirtilirken, binaların her birinde bin kişinin çalışabilmesine olanak sağlayan beşyüzer oda bulunduğu kaydedildi.
 
Binalardaki ofislerin Birleşmiş Milletler Binası ofis standartlarına uygun bir biçimde ikişer kişilik tasarlandığı bu tercihin çalışmada verim artışını beraberinde getirdiği belirtildi.
 
Bodrum, alt zemin, zemin ve 3 kattan oluşan kuzey ve güney binalarda alt zemin katların belirli bölümleri, beşyüzer kişilik yemekhane, mutfak, mescit ve depoların yanı sıra idari ofislere ayrılmış durumdayken, bodrum kat ise 250 araçlık otopark ve sığınak olarak kullanılıyor.
 
Tasarruf amacıyla çalışmaların da yapıldığı külliyede, bu doğrultuda harekete duyarlı aydınlatma sistemiyle sadece hareket olan yerde aydınlatmanın olması sağlanıyor. Binalarda mesai bitiminde ofis aydınlatmaları otomatik olarak devre dışı kalıyor. 
 
Külliye içindeki binalarda gri su yöntemi ile belirli noktalardaki atık sular arıtılarak, temizlikte tekrar kullanılırken, yemekhanelerde artan yemekler de hayvan barınaklarına gönderiliyor. 
 
Peyzaj alanının su ihtiyacının bir kısmı da yağmur sularının biriktirildiği depolardan sağlanıyor.Haber53

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false