İstanbul´u 1 ve ya 2 deprem bekliyor

Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Üyesi Prof. Dr. Â. M. Celal Şengör, İstanbul için 2 yeni deprem uyarısında bulundu.

İstanbul´u 1 ve ya 2 deprem bekliyor

 

 

17 Ağustos 1999´da saat 03.02´de meydana gelen ve yaklaşık 45 saniye süren 7.4 büyüklüğündeki depremin üzerinden 17 yıl geçti.

Kocaeli, Gölcük, Düzce, Sakarya, İstanbul ve Yalova´da büyük can ve mal kaybı ile yıkıma neden olan depremde resmi verilere göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken on binlerce kişi yaralandı.

Haber10´daki habere göre; Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Üyesi Prof. Dr. Â. M. Celal Şengör depremin yıl dönümünde İstanbul için korkutan uyarılarda bulundu.

Şengör, Marmara Denizi´nde 1999´dan beri süren araştırmalar neticesinde 2 yeni deprem olabileceğine işaret etti.

EN BÜYÜK DEPREM 7.6 OLACAKTIR

Çalışmalardan çıkan temel sonuç, İstanbul´u önümüzdeki on yıllar içinde afet şeklinde gerçekleşecek bir veya iki depremin beklediğidir. Eğer deprem bir defa olursa, ulaşacağı en yüksek büyüklük 7,6 olabilecektir. Bu da sahil bölgelerinde şiddetin 10´a dahi varabileceği anlamına gelir. İki deprem için iki farklı senaryo vardır.

Bunlardan biri, her ikisinin de yanal atımlı depremler olabileceğidir. Bu daha düşük ihtimalli görülmektedir. 7.6´lık tek ve büyük bir yanal atım depreminden sonra Çınarcık havzasının güneyindeki normal faylardan birinin de 7 büyüklüğünde bir deprem oluşturabileceği ihtimal dâhilindedir. Böyle bir depremin etkileri, aynen 1894´te olduğu gibi İstanbul içlerine kadar uzanabilir.

SAHİL KESİMLERİ ETKİLENECEK

Her hâlükârda, deprem(ler)in en şiddetli etkileyeceği yerler İstanbul´un sahil semtleridir. Yapılan çalışmalar, fayın büyük ölçüde Çınarcık havzasının kuzeyinde kilitlendiğini göstermektedir. Deprem, bu kilidin kırılmasıyla burada başlayabilir.

TSUNAMİ TEHLİKESİ VAR

Bir diğer tehlike de Marmara Denizi içinde depremin tetikleyeceği yer kaymalarıdır. Bu kaymalar tsunami (deprem dalgası) oluşturabilirler. Yeşilköy için yapılan özgün bir çalışmada, burada tsunami dalgasının sahildeki yüksekliğinin 7 metreye varabileceği görülmüştür.

HABER10


Anahtar Kelimeler: İstanbul deprem bekliyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false