İLYAS ŞEKER ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

ERZURUMLU HEMŞEHRİMİZ KOCAELİ AK PARTİ MİLLETVEKİLİ İLYAS ŞEKER HAKKINDA YAPILAN ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

İLYAS ŞEKER ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

 

 

AK Parti´nin TBMM Başkanlığı´na sunduğu cinsel istismar suçlarına ilişkin yasa teklifi ülke genelinde büyük tepkileri de beraberinde getirdi. İktidar milletvekillerinin oyları ile kabul edilen teklifle, cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın, 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda faillerin hapis cezası almasının ertelenmesi ve infazın durdurulmasına izin verilecek. Düzenleme kamuoyunda ?tecavüzcüler serbest bırakılıyor´, ?tecavüzcülerle kız çocukları evlendirilecek´ eleştirilerine neden oldu. 

?ALGI OPERASYONU VAR?

Verilen teklife imza atan milletvekilleri arasında Erzurumlu Hemşehrimiz AK Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker de yer aldı. Tartışmalar hakkında konuşan milletvekili Şeker, verdikleri önerge ve yasal düzenleme hakkında algı operasyonu yürütüldüğünü, tecavüzcülerin evlendirilmesi ya da affedilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirdi. 

?TEKLİFTE İKİ DURUM VAR?

Şeker açıklamasında, ?Yasa ile yapılmak istenen değişikliğin farklı algılanması için kamuoyunda ciddi bir algı operasyonu yürütülüyor. Tecavüzcülerin evlendirilmesi ya da affedilmesi diye bir şey söz konusu değil. Bu kanun teklifi iki durumu kapsıyor. Bu durumlar da gençler birbirlerini sevmiş, fakat aileler izin vermemiş veya gençler birbirlerini sevmiş aileler izin vermiş durumlarıdır. Yasa da geçen kelimelerden dolayı kamuoyu yanlış yönlendiriliyor? dedi. 

?4 BİN AİLE BEKLİYOR?

Tecavüzcülerin kesinlikle affedilmeyeceğini ifade eden milletvekili İlyas Şeker, ?Yapılan düzenleme ile ülke genelinde özellikle Roman ve Güneydoğu´da yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyeti ortadan kaldırılacak. Bu durumda olan ailelerin sayısı 3-4 bin civarında. Bu kişiler cinsel istismar ya da tacizden değil küçük yaşta ?resmi olmayan evlilik´ nedeniyle cezaevinde bulunuyorlar? diye konuştu. 

?KAMU DAVA AÇIYOR?

Yani yasal düzenlemenin çocuk gelin vakalarını kapsadığını dile getiren Şeker, şöyle konuştu: ?18 yaşının altındaki kız çocuğunun ailesinin rızasıyla kurulan, ancak resmi olarak evlilik akdine dönüştürülmeyen birlikteliklerden dolayı hapis cezasına çarptırılanlar, evlilik akdinin sağlanmasıyla cezaevinden çıkacaklar. 16 yaşında olan gençler mahkemeye giderek izin alıyorlar ya da 17 yaşında olan gençler ailesinin imza vermesi ile evleniyorlar. Her iki durumda da kamu dava açıyor? açıklamasında bulundu. 

?ERKEK İÇİN ŞARTLAR VAR?

Düzenlemenin durdur yere yapılmadığını ifade eden Şeker, ?Roman vatandaşlarımız çocuklarının bu durumdan etkilendiğini dile getiriyor. Ailelerinin rızası ile evlenenler veya ailesinin rızası olmadan kaçarak evlenen çiftler için kamu davası açılıyor. Bu davaların neticesinde mahkeme tarafından ceza 20 yıl erteleniyor. Ancak erkeğin evliliği bitirmek istemesi durumunda hakkında verilen ceza hükme bağlanıyor ve hapis cezası gerçekleşiyor. Cinsel istismar davalarında 2005 yılına kadar tarafların anlaşması durumunda ceza verilmiyordu. Bu düzenleme değiştirilerek 8 yıl ceza verildi. 2014 yılında yeniden değiştirilerek ceza 16 yıla çıkarıldı? ifadelerini kullandı. 

?TECAVÜZCÜLERİ KAPSAMIYOR?

Muhalefet partilerinin tutumuna da değinen AK Parti Milletvekili Şeker, ?FETÖ tarafından yapılmak istenen darbe girişimi sonrasında gözaltılar ve tutuklamalar devam ediyor. Son günlerde de terör örgütleri ile iş birliği içerisinde olan belediye başkanları ve milletvekilleri tutuklandılar. HDP´nin durumuna CHP tarafından tepki gösterildiği herkes tarafından görülüyor. CHP bundan dolayı tabanına karşı sıkıntıya düştü. Kan kaybeden CHP yeniden tabanını toparlamak için bu yasayı sulandırıyor. Kendileri de yaşanan bu mağduriyetin farkında. Yasa tecavüzcüleri kapsamıyor? dedi. 

CHP VE MHP KABUL ETMEDİ, YASALAŞMADI

TBMM Genel Kurulu´nda tecavüz yasası için oylama yapıldı. İki kez oylama yapılmasına rağmen CHP ve MHP destek vermeyince tasarı yasalaşmadı. Tasarının yasalaşmamasını CHP ve MHP vekilleri kutlarken, düzenleme için yarın yeniden oylama yapılacak. Serkan BORLAK/kocaeligazetesi.com.tr


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

26.04.2024

  • İMSAK 03:40
  • GÜNEŞ 05:14
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:39
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı