İlkbahar koronavirüsü durduracak mı?

İngiliz araştırmacılar, yeni tip koronavirüsün (Covid-19)’un akrabası olan üç tip koronavirüsün neden olduğu solunum yolu hastalıklarının yıllar içindeki artış oranlarını incelediler.

İlkbahar koronavirüsü durduracak mı?

İngiltere’de yapılan bir araştırma Türkiye dahil 200’ün üzerinde görülen ve dünya genelinde 44 bini aşkın kişinin hayatını kaybetmesine yol açan yeni tip koronavirüsün (Covid-19 ya da SARS-CoV-2) bahar aylarında etkisini kaybedeceğine dair umutları güçlendirdi. Bilim insanları mayıs ayında koronavirüsün yayılımının yavaşlayacağını öne sürdü.

University College London’daki uzmanlar, beş yıl boyunca Covid-19’a neden olana benzer üç koronavirüs vakasını analiz etti.

ENFEKSİYONLAR KIŞ AYLARINDA ARTIYOR, BAHAR AYLARINDA AZALIYOR

2006-2011 yılları arasında mevsimsel grip, bronşit, zatürre gibi çeşitli solunum yolu hastalıklarına sebep olan üç tür koronavirüsün – HCoV-NL63, HCoV-OC43 ve HCoV-229E – incelendiği çalışmada, enfeksiyonların bahar zamanlarında azaldığı ve kış aylarına kadar artmadığı kaydedildi. Bilim insanları bu çalışmadan yola çıkarak sıcaklığın, güneş ışığının ve nemin koronavirüs izlerini sildiğini belirtti.

Robert Aldridge liderliğindeki UCL’de araştırma ekibi, Grip İzleme (Flu Watch) topluluk çalışmasının verilerini kullandı. Katılımcılar, İngiltere’deki gönüllülerden rastgele seçildi ve tüm hane halkı üyeleri çalışmaya katılmaya davet edildi.

ŞUBAT-MART ARASINDA EN YÜKSEK SEVİYE

Katılımcılar, solunum yolu hastalıklarının herhangi bir semptomunu bildirmek için haftalık olarak temasa geçtiler. Araştırmacılar, her mevsimde koronavirüs oranının haftalık olarak yüz binde 390 olduğunu saptadı. Şubat – mart arasında ise bu oran en yüksek seviyesine yani yüz binde 759’a çıktı.

Daha sonra, mayıstan ağustosa kadar, vakalar neredeyse yüz binde sıfıra kadar indi. Ancak, İngiltere’de kış aylarının yaşandığı kasım ayından itibaren vakalar tekrar artmaya başladı.

Wellcome Open isimli araştırma dergisinde yayımlanan çalışmada yazarlar şu ifadeleri kullandı: “Çalışmamız HCoV’un İngiltere’de mevsimsel bir artış izlediğini, kış mevsiminde ise zirveye çıktığını gösteriyor. Mevsimselliğin kısmen sıcaklık, nem ve güneş ışığı gibi hem virüslerin hayatta kalmasını etkileyen hem de bağışıklık sisteminin bu enfeksiyonlara ne kadar iyi tepki verebileceğini etkileyen çevresel faktörlerden kaynaklandığına inanıyoruz.”

Makalenin baş yazarı Aldridge ise, ‘Bulgularımız, İngiltere’de yaz aylarında da devam edecek fakat daha düşük yeni tip koronavirüs bulaşma seviyelerini görebildiğimizi destekliyor” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) mevsimsel olarak akrabaları gibi davranıp davranmayacağı konusunda tartışmalar var.

“YENİ TİP KORONA VİRÜS, SOĞUK ALGINLIĞI VİRÜSLERİNDEN ÇOK FARKLI”

Southampton Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Michael Head, UCL tarafından yapılan araştırmanın yeni tip koronavirüsün yaz aylarındaki seviyesine ilişki yararlı bir tahmin sağlayabileceğini söyledi. Ancak, epidemiyoloji ve halk sağlığına etkisi dolayısıyla yeni tip koronavirüsün mevcut “soğuk algınlığı” tipi koronavirüslerden çok farklı olduğunu vurguladı.

“YAZ AYLARINDA VAKA SAYISININ AZALMASI MÜMKÜN DEĞİL”

Head, “Covid-19 vakalarının sıcaklık ve nem gibi çevresel değişikliklere tepki olarak azalıp azalmayacağı henüz kanıtlanmadı. Güneydoğu Asya ve Orta Doğu gibi yüksek ısı ve nemin olduğu bölgelerde çok sayıda vaka var. Yaz geldikçe vaka sayısının düşüp düşmeyeceğini henüz bilmiyoruz, ama bence bunun gerçekleşmesi pek mümkün değil” açıklamasını yaptı.


Anahtar Kelimeler: İlkbahar koronavirüsü durduracak ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false