HORASAN'DA SEÇİM KIZIŞTI

HORASAN'DA İPİ KİM GÖĞÜSLEYECEK? ABDULHATEM BASTEM Mİ? HAYRETTİN ÖZDEMİR Mİ? YOKSA RECEP KARATAŞ MI?

HORASAN

 

 

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler seçimlerine doğru hızla ilerlerken Adaylar saha çalışmalarına devam ediyor.

AK Parti'de Adayların belirlenmesi gecikince sahalardaki sessizlik bu  günlerde yerini iyiden iyiye seçim havasına bıraktı.

AK Parti Aday belirleme de bu seçimlerde adeta kılı kırka böldü.

Anketler, kamuoyu araştırmaları,  Şu Ocu, Şu Bucu derken nihai karar verildi.

AK Parti Horasan'da AK Parti İlçe Başkanı Recep Karataş'ı Cumhur ittifakı'nın Horasan Belediye Başkan Adayı olarak duyurdu.

Aday Adayları arasında Belediye Başkan Adaylığını kapamayanlar ise, seçmeninin karşısına çıkmak için yeni bir parti arayışı içerisinde girdiler.

Aslında üç aşağı, beş yukarı Aday Adayları kendilerine alternatif bir parti arayışlarını bu süreçte de sürdürmüşlerdi.

Siyasi Partilerin Erzurum İl Başkanlarıyla gizli gizli flört ediyorlardı.

Elbette seçme ve seçilme herkesin hakkı.

Herkes Demokratik ortam da seçme ve seçilme hakkını dilediği şekilde kullanacaktır.

Öyle de oldu.

Abdulhatem Bastem Yeniden Refah Partisi Horasan Belediye Başkan Adayı olarak seçmeninin karşısına çıkarken,

Hayrettin Özdemir ise, İYİ Parti'den Horasan Belediye Başkan Adayı olduğunu duyurdu.

Görünen o ki, Horasan Belediye Başkanlık seçimleri bu üç isim arasında geçecek.

Bizde Horasan'da sahaya indik ve Horasan Halkı'nın nabzını ölçtük.

Horasan'da AK Parti İlçe başkanlığı görevini yürüten ve bugün itibariyle AK Parti Horasan Belediye başkan adayı olarak ismi açıklanan Recep Karataş'ın Horasan'da kendi şahsi oyu olmadığını söyleyen vatandaşların sayısı hayli fazla. 

Hatta bir takım çevreler Recep Karataş'ın Horasanlı değil. Sarıkamışlı olduğunu ifade ediyorlar. 

Horasan'ın siyasi tarihine bakıldığında, İlçenin önde gelen ailelerinin bugüne kadar seçimlerde yarıştığını ifade eden vatandaşlar, AK Parti'nin Recep Karataş ismiyle büyük bir hata yaptığını öne sürdüler. Ailesinden bugüne kadar İlçemizde ne bir Belediye Başkanı, ne bir milletvekili ne de siyasette öne çıkan ismin olmadığını vurgulayan vatandaşlar, Recep Karataş'ın 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan yerel seçimlerde ilçe genelinde alacağı oyların kendisine ait olmayacağını AK Parti'nin ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Horasan'da kaç oyu varsa sandıktan çıkacak oy sayısı da o olacaktır dediler. 

2014 yerel seçimlerinde Saadet Partisi'nden, 2019 yerel seçimlerinden ise AK Parti'den iki seçim üst üste kazanarak Horasan Belediye Başkanlığı yapan Abdulkadir Aydın'ın ilçe muazzam bir oy potansiyeline sahip olduğunun da altını çizen vatandaşlar, AK Parti geçtiğimiz seçimlerde Abdulkadir Aydın sayesinde aldığı oy sayısının yarısı kadarını bile Recep Karataş ismiyle 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde alamayacağını dile getirdiler.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Horasan'da favori olmasa da AK Parti ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın oyları sayesinde sandıkta varlık göstermesi beklenilen Recep Karataş'ın 31 Mart'ta Belediye Başkanı olması için iki senaryonun gerçekleşmesi lazım diye konuşan Horasanlı vatandaşlar,

Bunlardan birincisi; Eski Başkan Abdulkadir Aydın'ın Recep Karataş'ı tüm ailesiyle ve sevenleriyle birlikte seçim süresince desteklemesi ve kardeşi Melik Aydın'ın Recep Karataş ile birlikte hareket etmesi ve saha çalışmalarını birlikte yürütmesi neticesinde ancak gerçekleşebileceğini söylediler.

İkinci senaryo ise;  Erzurum genelinde yaptığı başarılı çalışmalarla isminden sıkça söz ettiren ve Partili partisiz herkesin gönlünde taht kuran Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen'in seçim süresince Recep Karataş ile birlikte mahalle ziyaretleri yapması gerekli. Hatta Mehmet Sekmen'in sık sık Horasan'a bağlı mahalle muhtarlarını toplayıp mahalle sakinlerine şu ifadeleri kullanmalarını istemesi gerekli. “31 Mart'ta sandığa gittiğinizde oylarınızı Büyükşehir Belediyesinde bana, İlçede ise yine AK Parti'ye verin. Buradaki Belediye Başkanınız Büyükşehir Belediyesine bağlı bir alt kurumdur. Mahallelerinizdeki eksiklikleri İlçe Belediye Başkanınıza değil. Bana iletin. Ben sizlerin her türlü ihtiyaçlarınızı karşılama da sizin kefilinizim” demesi halinde ancak Recep Karataş'ın seçimlerden galip ayrılması söz konusu olur. 

Bu iki senaryonun gerçekleşmemesi halinde Recep Karataş'ın kendi seçim kampanyası ve şahsi oylarıyla AK Parti Horasan'da 31 Mart mahalli idareler seçimlerinden istediği oyu alamaz diye konuştular.

Öte yandan 2009 ve 2014 seçimleri sonrası İki dönem AK Parti'den Horasan Belediye Başkanlık görevini sürdüren ve 2019 yılında AK Parti'den Horasan Belediye Başkanlığı için aday Adayı olan ama Aday gösterilmeyen sonrasında da İYİ Parti Horasan Belediye Başkan Adayı olarak 7 Bin 328 oy alan ve seçimlerden ikinci olarak ayrılan Abdulhatem Bastem 31 Mart 2024 yerel seçimleri için yine AK Parti'den Aday Adayı oldu.

AK Parti Genel Merkezince günlerce süren anket ve kamuoyu yoklamalarının ardından belirlenen Adaylar arasında Horasan Belediye Başkan Adayı olarak gösterilmeyen Abdulhatem Bastem Yeniden Refah Partisi'nin önceki gün Ankara'da düzenlenen Aday tanıtım toplantısında Horasan Belediye Başkan Adayı olarak açıklandı.

2019 yerel seçimlerini hatırlayacak olursak, AK Parti'ye karşı yarışan Abdulhatem Bastem daha çiçeği burnunda parti olan İYİ Parti'nin adayıydı. 

Arkasında Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti, Milliyetçi Hareket Partisi ve İlçe de her kesim tarafından sevilen Abdulkadir Aydın'ın aldığı 10 Bin 671 oya karşılık 7 Bin 328 şahsi oyunu alan Abdulhatem Bastem 31 Mart seçimlerine eğer şahsi oyunu taşımayı başarırsa seçimlerin favori ismi olabilir diye konuşan vatandaşlar, 2019 seçimlerindeki 3 Bin 343 oy farkının gerek ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullardan dolayı gerekse AK Parti'nin süre içerisinde küskünlerinin sayılarının artması neticesinde bu makasın kapanmasına tuz biber olacaktır dediler.

Yine 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Abdulhatem Bastem'in karşısında Belediye Başkanlığına aday olan Abdulkadir Aydın gibi ilçe de her kesim tarafından sevilen bir ismin Aday olmaması da Abdulhatem Bastem'in elini biraz daha güçlendiriyor diye konuşan vatandaşlar, AK Parti Adayı Recep Karataş'ın AK Parti haricinde seçimlere girerek Abdulhatem Bastem'in 2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti'den aldığı 7 Bin 328 oyu alma ihtimalinin bulunmadığını söylediler.

Kısacası; Sadece rozetini ve amblemini kullanmak için birde Meclis üyesi dizilimi oluşturmak için 2019 yılında İYİ Parti gibi daha ilk yerel seçimlerine giren bir Parti'den Horasan Belediye Başkanlığı için seçimlere girerek partisinin değil şahsına verilen 7 Bin 328 oy alarak seçimlerden ayrılan Abdulhatem Bastem'in şahsi oylarını bu seçimlerde de koruması ve alması halinde AK Parti Horasan Belediye Başkan adayı Recep Karataş'ın işinin zor olduğunu gösteriyor.

Şimdi gelelim tabir-i caizse dananın kuyruğunun kopacağı yere;

Bir tarafta AK Parti Adayı Recep Karataş diğer tarafta ise Yeniden Refah Partisi'nin Horasan Belediye Başkan Adayı Abdulhatem Bastem'e İlçede alternatif olarak İYİ Parti'nin Horasan Belediye Başkan Adayı Hayrettin Özdemir ismi öne çıkıyor.

Hayrettin Özdemir'de tıpkı Recep Karataş ve Abdulhatem Bastem gibi 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Horasan Belediye Başkanlığı için AK Parti'den Aday Adayı olan isimler arasındaydı.

AK Parti'den İsmi açıklanmayan Hayrettin Özdemir'de geçtiğimiz gün İYİ Parti Horasan Belediye Başkan Adayı olduğunu duyurdu.

İlçe merkezinde 5 seçim irtibat bürosu açan Hayrettin Özdemir'in tüm seçim irtibat bürolarının sabahın ilk saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar tıklım tıklım bir vaziyette vatandaşlar tarafından ziyaret edildiği görülüyor.

Günün her saatinde 5 seçim irtibat bürosunda oluşan kalabalık ise vatandaşların dikkatinden kaçmıyor.

İYİ Parti Horasan Belediye Başkan Adayı Hayrettin Özdemir'in seçim irtibat bürolarının bir tanesine girerek vatandaşlarla sohbet etme fırsatı bulduk. Gazeteci olduğumuzu söylemeden yaptığımız sohbetlerde elde ettiğimiz verilere göre vatandaş Horasan'da artık değişim diyor.

Son yıllarda sürekli aynı isimlerin ilçede Belediye Başkanlığına namzet oldukları ve sürekli aynı isimler tarafından Horasan Belediye Başkanlığının yürütüldüğünü söyleyen vatandaşlar, Artık kısır döngüden çıkılması ve değişim yapılması gerektiğini savundular. Sürekli aynı isimler tarafından yönetilen Horasan'ın yıllardır bir arpa boyu ilerlemediği, gelen Belediye Başkanlarının sürekli kendi aile etrafını kayırdığı, siyasi partilerin bile sanki Horasan ilçesinde yaşayan başka soy isminde insanlar yokmuş gibi davranmalarından sıkıldıklarının altını çizen Horasanlı vatandaşlar, İlçemiz de artık huzur ve refah istiyoruz. Her seçim aynı isimleri karşımıza koyup buna oy vereceksiniz mantığından artık çıkmak istiyoruz. Belediye Başkanının ailesine mensupsan ayrıcalıklısın. Belediye Başkanının aile etrafından değilsen sıradansın gibi davranılmasından artık Horasan halkı yoruldu. Horasan'da artık soyadına, dinine, diline ve ırkına ayrım yapılmadan her mahallemizde yaşayan vatandaşımıza eşit hizmet götürecek bir Belediye Başkanı istiyoruz dediler.

Hayrettin Özdemir isminin 31 Mart yerel seçimlerinde sandıktan tahmin edildiğinin üstünde bir oy alacağını da ifade eden vatandaşlar, siyasette yıpranmamış ve yeni bir yüz olarak Horasan halkının alternatifi Hayrettin Özdemir olacaktır dediler. 

Hayrettin Özdemir'in en büyük şansı ise, AK Parti'den geçtiğimiz günlerde aynı aileden Horasan Belediye Başkanlığı için Aday Adayı olan bir çok ismin Aday gösterilmediği için AK Parti'ye olan kırgınlıkları neticesinde “Biz Yoksak Sizde Yoksunuz” mantığıyla sandığa gidip başka bir Parti'nin adayı etrafında toplanma düşüncesinin ilçede hakim olduğu bu Adayın da İYİ Parti Horasan Belediye Başkan Adayı Hayrettin Özdemir olduğu konuşuluyor. 

Hayrettin Özdemir eğer 31 Mart 2024 tarihine kadar seçim kampanyasına ara vermeden aynı şevk ve istekle devam edip kendisini sahada iyi anlatabilirse Horasan'da seçimlerde ipi göğüsleyen taraf olabilir. 

2014 yılında Hınıs ilçemizde gerçekleştirilen yerel seçimler düşünüldüğünde karşımıza çıkan sonuç eğer Horasan'da gerçekleşirse Hayrettin Özdemir'in ipi göğüsleme olasılığının var oluşu görülecektir.

Nasıldı 2014 Hınıs yerel seçim sonuçları; 

AK Parti'den Horasan'da 31 Mart 2024 seçimleri öncesi olduğu gibi Abdulhatem Bastem, Recep Karataş ve Hayrettin Özdemir Aday Adayı oldular.

AK Parti'den 2014 yerel seçimleri öncesi Hınıs Belediye Başkanlığı için Aday Adayı olan Ali Eren, Cevdet Sunay Eren ve Sebahattin Kızıltaş Aday Adayı oldular.

2024 seçimlerinde Horasan'dan Recep Karataş Aday gösterildi.

2014 seçimlerinde de Hınıs'tan Sebahattin Kızıltaş Aday gösterildi.

AK Parti Hınıs Belediye Başkan Adayı Sebahattin Kızıltaş 3 Bin 388 oy alırken, Saadet Partisi'nden Hınıs Belediye Başkanlığı İçin Aday olan Ali Eren 2 Bin 403 oy aldı. CHP'den Aday olan Cevdet Sunay Eren İse; Bin 607 oy aldı. Bu üç AK Partili ismin aldığı oyların toplamı: 7 Bin 398

Ama BDP'nin Adayı Basri Fırat sadece 4 Bin 921 oy alarak Hınıs Belediye Başkanlığına seçildi.

Halbuki AK Parti sadece Ali Eren'i aday gösterseydi bile 5 Bin 791 oy alarak seçimlerden galip ayrılacaklardı. 

Şimdi aynı senaryo Horasan için gerçekleşeceği günü bekliyor. 

AK Parti Adayı Recep Karataş, AK Parti'nin ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın oylarıyla sandıktan ayrılır. 

Abdulhatem Bastem de kendisine ait oyları koruyarak sandıktan ayrılırsa bölünen oylar bir önceki 2019 yerel seçim sonuçlarına yansıyan rakamları göstermez.

Haliyle bölünen oylar Hayrettin Özdemir'in hanesine yazılır.

İbre şu anda bu üç aday arasında seçimlerin geçeceğini gösteriyor. 

Benden Söylemesi…

Önümüzdeki günlerde bir Horasan Analizi yapmak için yeniden Horasan'a gelip halkın arasına karışacağım.

Bir sonraki Horasan Analizimde yeniden buluşmak dileğiyle…

Kalın Sağlıcakla…


Anahtar Kelimeler: HORASAN' SEÇİM KIZIŞTI

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.04.2024

  • İMSAK 03:37
  • GÜNEŞ 05:12
  • ÖĞLE 12:17
  • İKİNDİ 16:06
  • AKŞAM 19:13
  • YATSI 20:41
  • Pazar 20.5 ° / 8.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 22.3 ° / 10 ° Güneşli
  • Salı 21 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı