GÖZLÜK MÜ YOKSA LENS Mİ DAHA SAĞLIKLI?

Kimilerinin görme kusurlarını azaltma kimilerinin de göz rengini değiştirmek amacıyla kullandığı lensler hakkında bilgiler veren Net Optik iş yeri sahibi Ethm Tan Güzelsoylar, ?Renkli göz isteğine yanıt verebilmesiyle de cezbeden lensler, bazı kurallara

GÖZLÜK MÜ YOKSA LENS Mİ DAHA SAĞLIKLI?

 

 

Kornea ön yüzeyine takılan ve gözün kırma kusurlarını düzeltmek için gözlüğe alternatif olarak üretilen lensler, optik amaçlı olarak kullanılmasının yanı sıra kozmetik ve tedavi amacıyla da insanların hayatlarında yerini alıyor. Kornea yüzeyine yerleştirilerek gözdeki kusurların tashihi veya bazı hastalıkların tedavisi için kullanılan lensler, gerek kullanım rahatlığı, gerek estetik görünümü nedeniyle günümüzde çok önemli derecede rağbet görüyor. Kimilerinin görme kusurlarını azaltma kimilerinin de göz rengini değiştirmek amacıyla kullandığı lenslerin fiyatları çok da pahalı olmasa bile, insanlar daha ucuzunu arayarak genellikle internet üzerinden göz sağlığı açısından son derece zararlı olan lenslere yöneliyor. İnternetten üzerinden alınan lensler, gözün lens kullanımına elverişli olup olmamasının yanı sıra uygun lens ölçülerinin de yakalanamaması nedeniyle kullanıcılarının göz sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Göz lenslerinin nasıl kullanılması gerektiğini Net Optik iş yeri sahibi Ethem Tan Güzelsoylar gazetemize anlattı.  

?SAĞLIK BAKANLIĞI ALIMI VE SATIMI YASAKLIYOR?

İnternette satılan lenslerin göz sağlığı açısından son derece zararlı olabileceğini belirten Ethem Tan Güzelsoylar, sanal alemde satış yapan firmalarla mücadele ettiklerini söyledi. Sağlık Bakanlığı´nın internet üzerinden lens satışı ve alışını yasakladığını belirten Ethem Tan Güzelsoylar, ?Zaten Sağlık Bakanlığı, internet üzerinden lens satışını ve alışını yasaklıyor. Kesinlikle lenslerin doktor tavsiyesinde, gözümüzün ölçülerine göre doktorların yazmış olduğu reçetelerle tedarik etmek en doğrusudur. İnternet üzerinden alınan yada satılan lenslerin kaliteli olanı da kaliteli olmayanı da kesinlikle söz konusudur. Fakat gözlükçü kardeşlerimiz kesinlikle Sağlık Bakanlığı´nın tavsiye etmiş olduğu lens ürünlerini satmak mecburiyetindelerdir. Onun haricinde başka bir lens satamazlar, lens satışları reçeteyle yapılmaktadır zaten. Doktorlarımız gözümüzün çapını, diasını, gözümüze en uygun olan lensi reçetemize yazıp bize gözlükçülerimizden gözümüze en uygun lensi tedarik etmeliyiz? dedi.

?OKSİJEN GEÇİRGENLİĞİNİN YÜKSEK OLMASINA DİKKAT EDİN?

Lens alırken dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Ethem Tan Güzelsoylar, ?Lens alırken alacağımız lensin her şeyden önce oksijen geçirgenliğinin yüksek olmasına, su oranının yüksek olmasına, kesinlikle göz çapına uygun olmasına dikkat etmeliyiz. Doktorların yazmış olduğu reçetelerle lensleri birebir almak ve kullanmak en doğrusudur. Lenslerin kalitesinin iyi olması gerekir. Geçen sene televizyonlarda izlemiştik, Gaziantep´te, İstanbul´da, Ankara´da merdiven altı diyebileceğimiz üretimler yapan firmalar var, ki bunlar zaten yakalandı. Ama yine piyasada çok fazla var, internet üzerinden de alımı yapılabiliyor. Piyasadaki lens fiyatlarının düşük olması bazı soru işaretlerini akıllara getiriyor, kesinlikle internetten lens siparişi vermeyin. Satılması da yasak internetten, göz çok önemli bir değerimiz. Göz sağlığına dikkat etmemiz gerektiğini düşünüyorum. O yüzden, kaliteli, güzel, göz sağlımıza uygun lensleri kullanmamız lazım? şeklinde konuştu.

?ELBİSE SEÇER GİBİ LENS SEÇİLMEMELİ?

Elbise seçer gibi lens seçilmemesi gerektiğinin altını çizen Ethem Tan Güzelsoylar, ?Renkli göz isteğine yanıt verebilmesiyle de cezbeden kontakt lensler, bazı kurallara dikkat edilmediğinde ciddi sıkıntıların oluşmasına neden olabilmektedir. Öncelikle elbise seçer gibi lens seçilmemelidir. Kontakt lens almadan önce mutlaka göz hekimine başvurulmalıdır. Ölçüsüne ve çapına göre günlük, haftalık ya da aylık lens mi takılacağına ya da renkli kontakt lens kullanılacaksa hangi renk olacağından astigmatlı bir lens mi gerektiğine dek birçok kritere göre reçete yazılması gerekmektedir? açıklamalarında bulundu.

GÖZLÜK MÜ YOKSA LENS Mİ DAHA SAĞLIKLI?

Gözlük kullanımının lens kullanımına göre daha sağlıklı olduğunu belirten Ethem Tan Güzelsoylar, yeni nesil lenslerinde sağlığı olumsuz etkilemediğini söyledi. Güzelsoylar, ?Gözlük mü daha sağlıklı lens mi daha sağlıklı diye sorarsanız, gözlük bence çok daha önemli. Neden? Lens denilen saydam bir maddeyle kendi gerçek gözümüzü kapatıyoruz, gözümüzün oksijen almasını önlüyoruz. Konuşurken, yürürken insanlar dakikada 15-20 defa gözlerini kırparlar. Her kırpmada yani her açıp kapadığımızda göz kapakları gözlerimizi temizler. Lens taktığımız zaman ise yeteri kadar gözlerimiz oksijen alamayacak. Doğada oksijenle beslenen ender organlarımızdan bir tanesidir gözlerimiz. Yeteri kadar oksijen alamayacaktır o yüzden gözlüğü daha çok tavsiye ediyoruz. Fakat, Sağlık Bakanlığı´nın tavsiye ettiği lensler, ki gözlükçü arkadaşlarımız başkalarını satamıyor, Türkiye´de de satışı yasak. Sağlık Bakanlığı´nın tavsiye etmiş olduğu lens ürünlerinin hakikaten oksijen geçirgenlikleri gayet güzel, su oranları gayet yüksek. Kullanılmasında herhangi bir sakınca olduğunu da düşünmüyorum? ifadelerini kullandı.

?GECE LENSLERİN ÇIKARTILMASI GÖZ SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİDİR?

Göz hekimine muayene olmadan gözlük numarasına göre kontakt lens almanın göz sağlığı ve görme kalitesi açısından uygun olmayacağını dile getiren Güzelsoylar, ?Göz hekimleri hastalara kontakt lensleri deneyerek, hastanın görme kalitesi, konforuna ve kullanım tercihine göre reçete etmektedir. Kontakt lensleri takarken ve çıkarırken öncesinde el hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Gece yatmadan önce kontakt lenslerin çıkarılması, göz sağlığı açısından oldukça önemlidir. Denize, göle, havuza kontakt lensler ile girilmemelidir. Duş alırken öncesinde kontakt lensleri çıkarmaya özen göstermeliyiz. Kontakt lens kullanan hastalar, makyajdan önce kontakt lenslerini takmalı ve makyajını temizlemeden önce kontakt lenslerini çıkarmaları uygun olacaktır. Kontakt lensleri firmaların belirlediği ya da hekimin önerdiği sürenin üstünde kullanmamaları, eskisini atıp yeni kontakt lensi kullanmaları daha uygun olacaktır? ifadelerini kullandı.

?SAĞLIK BAKANLIĞI´NIN TAVSİYE ETTİĞİ ÜRÜNLERİ SATIYORUZ?

Yazın gelmesiyle birlikte gözlerini güneşin zararlı ışınlarından korumak amacıyla insanların güneş gözlüğüne büyük rağbet gösterdiğini belirten Güzelsoylar, güneş gözlüğü hakkında da uyarılarda bulundu. Güzelsoylar, ?Güneş gözlüğü kullanmak isteyen müşterilerimize eğer ki numaralı optik gözlük kullanıyorlarsa almak istediği güneş gözlüğünün numaralı olarak da yapılabileceğini anlatıyoruz. İsterse numaralı bir şekilde yapıyoruz, ama yok göz numaraları küçükse insanların normal güneş gözlüğü tavsiye ediyoruz. İnsanların yüzüne yakışan, kendilerinin rahat kullanabileceği, yüz yapısına uygun güneş gözlüklerini tavsiye etmeye çalışıyoruz. Sağlıklı, polarize camlı, göz sağlığını zaten hiçbir şekilde bozmayacak ürünleri biz satıyoruz, gözlükçüler olarak. İnsanların göz sağlığını bozacak ürünleri gözlükçüler satarsa zaten mesleki anlamda hiçbir değeri olmaz, olmayacaktır da. O yüzden daha çok Sağlık Bakanlığı´nın tavsiye etmiş olduğu güzel, kaliteli ve kullanışlı ürünleri tavsiye etmeye çalışıyoruz? dedi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.04.2024

  • İMSAK 03:53
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:29
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı