Futbol kulübü yöneticilerine kötü haber..!

Gideri gelirlerinden fazla olan futbol kulüpleri borç batağında. Özellikle 3 büyüklerde milyar dolarlık borçlar söz konusu. Fenerbahçe kongre üyesi de olan CHP´li vekil Tahsin Tarhan, meclise bir kanun teklifi sundu. Tarhan, borçlanan kulüp yöneticilerine

Futbol kulübü yöneticilerine kötü haber..!

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kocaeli Milletvekili, Fenerbahçe Kongre Üyesi Tahsin Tarhan, profesyonel futbol kulüplerinin borçlarıyla ilgili olarak TFF´nin yaptırım uygulayabilmesi için 5894 Sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Kanunu´nda değişiklik yapılmasını istedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne (TBMM) kanun teklifi sunan Tarhan şu ifadeleri kullandı; ?Spor branşları içerisinde milyonlarca taraftar gruplarına sahip olan ve şüphesiz sportif başarı beklentisinin en yüksek olduğu branş futboldur. Ancak sportif başarıyı sağlamak adına futbol kulüplerinin Başkan ve Yöneticilerinin aşırı borçlanması, tarihi kulüplerimizi ekonomik dar boğaza itmiştir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kriz de göz önüne alındığında birçok kulübümüzün EUFA´nın ekonomik disiplin yaptırımlarına maruz kaldığı görülmektedir.

DÖRT BÜYÜKLER BORÇ BATAĞINDA

Dört büyük futbol kulübümüz arasında en fazla borç Fenerbahçe Spor Kulübü´nde bulunmaktadır. Toplam 10 milyar liraya yaklaşan borçlarda sarı-lacivertli kulübün payı 3,5 milyar lira durumunda iken Fenerbahçe´yi 2,8 milyar lira ile Galatasaray, 2.1 milyar lira civarında olmak üzere Beşiktaş takip etmektedir. Trabzonspor Kulübünün borcu da 1,1 milyar lira civarındadır. Borçları kur ve faiz nedeniyle her geçen gün artan kulüpler gelirlerinden de faydalanamamaktadır. Spor kulübü yöneticileri, yapılan borçlara karşılık gelecek 5 yıldaki gelirlerin büyük çoğunluğunu finans kuruluşlarına temlik olarak vermiş durumdadır. Kulüplerin taşınmaz mal varlıklarının büyük kısmı da ipotek veya rehin olarak başka kuruluşlarda geçmiştir.

SORUMLULUK YÜKLENSİN

Kulüpler; tribün, loca, yayın, Spor Toto´dan alınan pay ve mağaza gelirleri gibi birçok kalemi bankalara temlik ettirdiği için kullanamıyor. UEFA, kulüplerdeki mali disiplini sağlamak için sıkı tedbirler uygulamaktadır. Türk kulüplerinin mali verilerini yakından takip eden UEFA Finansal Kontrol Kurulunun yaptırımlarına gelmeden önce Türk Futbolu, Kulüplerin içerisindeki plansız harcamaların sorumluluğun sağlanması gerekmektedir. Kulüpleri, mali yönden aşırı borçlanma yöntemiyle ekonomik sıkıntıya sokacak olan Kulüp Yöneticileri ve Başkanları Hakkında, belirlenen ekonomik sınırın aşılması halinde sorumluluğun Yönetim ve Başkanlar tarafından üstlenilmesi elzemdir. Kanun Değişikliği ile Kulüplerin gelir gider dengelerini göz ardı ederek, belirlenen bütçenin dışında aşırı derecede borçlanılması halinde Kulüp Yöneticileri ve Başkanları hakkında Dernekler ve Türk Ticaret Kanunu Hükümleri dikkate alınarak sorumluluk yüklenilmesi amaçlanmaktadır.?

Tarhan´ın kanunda yapılmasını istediği değişiklik şöyle;

5894 SAYILI TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU KURULUŞ VE GÖREVLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-) 05.05.2009 Tarihli ve 5894 Sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Kanununun 3. Maddesine h ve ı fıkrası eklenmiştir.

h-) Türkiye Futbol Federasyonuna bağlı olan futbol kulüplerinin, bütçe ve harcamalarına ilişkin, kulüplerin belirlenen ekonomik üst sınırın aşılarak, mali yönden aşırı borçlandırma yöntemiyle ekonomik sıkıntıya girmesi halinde, Kulüp Yöneticileri ve Başkanları, Dernekler Kanunu ve Ticaret Kanunu Hükümleri uyarınca TFF´ye karşı sorumludur.

ı-) Yönetici ve Kulüp Başkanları, Yönetimlerini Denk Bütçe ile Devretme Yükümlülüğündedir. Gerekli İncelemeyi ve değerlendirmeyi bağımsız denetleme kuruluşlarından alınacak raporlar dahilinde, UEFA Mali Sorumluluk Kriterlerine göre yapmak ve gerekli yaptırımları uygulamak Türkiye Futbol Federasyonunun Görevleri arasındadır.

MADDE 2-) Bu Kanun Yayımlandığı Tarihte Yürürlüğe Girer.

MADDE 3-) Bu Kanun Hükümlerini Cumhurbaşkanı Yürütür.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.04.2024

  • İMSAK 03:53
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:29
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı