FETÖ´cü 8 bin kişiye el çektirildi

İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen darbe soruşturması kapsamında toplam 8 bin 777 personel görevden uzaklaştırıldı.

FETÖ´cü 8 bin kişiye el çektirildi

 

 

İçişleri Bakanlığı darbe girişimnin ardında kamu kurumlarında hızlı bir temizlik operasyonu başlattı. Bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarında görevli 246 mülki idare amiri, 7 bin 899 emniyet, 614 jandarma ve aralarında sahil güvenlik komutanının da bulunduğu 18 sahil güvenlik personeli olmak üzere toplam 8 bin 777 personel görevden uzaklaştırıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 4 bin 774 polis ve birçok sayıda üst rütbeli FETÖ´cü darbecilerde görevden alındığı bildirildi.

4 BİN 774 POLİS GÖREVDEN ALINDI

Görevden uzaklaştırılanlar arasında, biri il valisi, 29´u merkez valisi olmak üzere 30 vali, 52 mülkiye müfettişi, 16 hukuk müşaviri, 1 genel müdür yardımcısı ve 2 daire başkanı, 3 şube müdürü, 2 hukuk işleri müdürü, 92 vali yardımcısı, 47 kaymakam ve bir kaymakam adayı olmak üzere 246 mülki idare amiri ile 3 bin 21´i rütbeli 4 bin 774 polis memuru, 92´si sivil memur, 12´si bekçi olmak üzere toplam 7 bin 899 emniyet personelinin olduğu bildirildi. Açıklamada ayrıca, 2 tümgeneral, 9 tuğgeneral, 61 albay, 44 yarbay, 55 binbaşı, 93 yüzbaşı, 92 üsteğmen, 42 teğmen, 171 astsubay, 44 uzman çavuş ve bir sivil memur olmak üzere 614 jandarma personeli ile bir tümamiral (Sahil Güvenlik Komutanı), 3 albay, 9 binbaşı, 2 yüzbaşı, 3 astsubay olmak üzere 18 sahil güvenlik personelinin görevden uzaklaştırıldığı kaydedildi. İstanbul´da da Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir, Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal, Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır ve Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan görevinden alındı. Bolu´da ise İl Afet ve Acil Durum Müdürü Hasan Erdoğan´ın da görevinden alındığı öğrenildi.

386 KİŞİ TUTUKLANDI

Danıştay Başkanlığınca, FETÖ´nün darbe girişimiyle ilgili haklarında gözaltı kararı verilen 48 Danıştay üyesine yönelik disiplin soruşturması başlatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğünde ise 140´ı rütbeli, 465 personel görevden uzaklaştırıldı.

AYM´de ise Alparslan Altan ve Erdal Tercan hakkında disiplin soruşturması başlattı. Türkiye genelinde hakim, savcı, asker, polis ve diğer kamu görevlilerinden oluşan 386 kişi tutuklandı.

AĞLAYARAK İFADE VERDİLER

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nın, FETÖ mensubu oldukları iddiasıyla 133 hakim ve savcı hakkında ?silahlı terör örgütü üyeliği? suçundan başlatılan soruşturma kapsamında 66 hakim ve savcı gözaltına alındı. Soruşturmada kapsamında şüphelilerin evlerinde ve adliyelerdeki odalarında da arama yapıldı.

KAPLAN KAYIP

İş için adliyeye gelen bazı hakim ve savcıların makamlarında gözaltına alındıkları öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında Ergenekon davası hakimlerinden Sedat Sami Haşlıoğlu bulunuyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kaplan´ın ise kaçtığı ortaya çıktı. Kaplan´ın evine arama yapmaya giden polis hiçbir adreste Kaplan´ı bulamadı. Savcılardan Ahmet Demiryürek´in ise hakkında gözaltı kararı çıktığını öğrendikten sonra evindeki bazı eşyaları ağabeyinin Büyükçekmece´deki evine taşıdığı öğrenildi.

DEVLET TARAFINDAYIM

Gözaltına alınanlar arasında karı-koca hakimlerin ve savcıların olduğu öğrenildi. Bazı hakim ve savcıların ağlayarak ifade verdiği öğrenildi. Kadın hakimlerden birinin savcılık ifadesinde ağlayarak, ?böyle bir suçlamada bulunulması bana hakarettir. Ben devletin tarafındayım? dediği ögrenildi.

ALAKANIZ VAR MI?

Şüpheli hakim ve savcılara sorgularında, ?Darbeyi ne zaman duydunuz?, Darbeyle ilgili bir bilginiz ve alakanız var mı?, FETÖ terör örgütüne üye misiniz?, HSYK sizi açığa aldı, askerlerle ilgili fiili bir bağlantınız var mı?, Kimseden talimat aldınız mı?? gibi sorular yöneltildi. Şüpheli hakim ve savcıların talimat almadıklarını, darbeyle alakalı bilgi ve alakalarının olmadığını söyledikleri öğrenildi.

15 Temmuz kalkışmasının başarısız olmasıyla yurt genelinde adı darbeye karışan askerlerin haricinde binlerce sivil bürokrat ve polis hakkında darbe soruşturması başlatıldı. İstanbul´da, darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında aralarında asker, polis, hakim ve savcıların da yer aldığı 3 bin 200 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Darbe girişimi kapsamında hakkında gözaltı kararı verilen hakim ve savcı sayısının ise 2 bin 745 olduğu öğrenildi. Yeni Şafak, o savcılara yöneltilen suçlamaya ulaştı. Gözaltına alınmasına karar verilen ve ev ile çalışma odalarında arama yapılan hakimler hakkında darbe suçlaması yapılıyor.

YENİŞAFAK


Anahtar Kelimeler: FETÖ kişiye çektirildi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false