Facebook´un son tuzağı GetContact mı?

Son dönemde kişisel verilerin gizliliği konusunda birçok skandala imza atan Facebook şimdi de bu uygulama ile gündeme geldi..

Facebook´un son tuzağı GetContact mı?

 

 

Son dönemde kişisel verilerin gizliliği konusunda birçok skandala imza atan Facebook şimdi de bu uygulama ile gündeme geldi..

Basit olarak tanımlamak gerekirse insanların sizi telefon rehberine nasıl kaydettiğini gösteren uygulama; kişisel verilerinize, telefon numaranıza ve rehberinize erişerek yeni bir tehlikeyi ortaya çıkardı.

Bu şekilde birçok bilgilerinize erişen uygulama yeni bir güvenlik problemini de ortaya çıkardı. Facebook´a da entegre edilebilen uygulama Cambridge Analytica´nın ardından Facebook´un yeni tuzağı mı sorularını gündeme getirdi. Kullanıcıların kişisel verilerini toplayan firma bunları üçüncü şahıslara ve reklam firmalarına satarak vatandaşlar üzerinden para kazanıp, kişisel verilerin gizliliği koşulunu ihlal edebiliyor.

Ayrıca Facebook üzerinden yaptığınız konuşmalara, bağlantıda olduğunuz arkadaşlara ve takip ettiğiniz sayfalara kadar aklınıza gelecek tüm işlemlerinize de erişebilme yetkisine sahip oluyor.

Bunun için de insanların en çok merak ettiği şeylerden olan ?başkası beni rehberine nasıl kaydetmiş?? ya da ?bu numara kime ait?? gibi konuları kendilerine kılıf olarak kullanıyorlar. Başkalarının rehberinde kendinin nasıl kayıtlı olduğunu öğrenme isteği ile uygulamayı telefonuna kuran kullanıcılar bunu yaparken veri gizliliği kavramını tamamen unutuyorlar.

Uygulama da bu şekilde Facebook profiliniz dahil, tüm kişisel verilerinize ve ilgi alanlarınıza erişerek veri ticaretinde sizin izniniz olmadan bunları başkalarına satma fırsatı elde ediyor. Örnek vermek gerekirse desteklediğiniz siyasi görüşe ilişkin bilgi elde edinen üçüncü şahıslar bu bilgileri seçim döneminde kara propaganda yapabilmek amacıyla kullanabiliyor.

Halihazırda kullanılan yöntemin Facebook hakkında Cambridge Analytica skandalının ardından popüler olması da dikkat çeken bir diğer konu olarak göze çarpıyor.


Anahtar Kelimeler: Facebook tuzağı GetContact

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

16.04.2024

  • İMSAK 03:58
  • GÜNEŞ 05:29
  • ÖĞLE 12:20
  • İKİNDİ 16:02
  • AKŞAM 19:01
  • YATSI 20:25
  • Salı 16.2 ° / 3.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.8 ° / 5.5 ° Güneşli
  • Perşembe 17.6 ° / 5.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı