ETSO MECLİSİ´NE ?CMP? TEŞVİKLERİ ANLATILDI

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası´nın (ETSO) Kasım ayı meclis toplantısında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin cazibesini artıracak yatırım teşvik paketiyle ilgili bilgilendirme yapıldı.

ETSO MECLİSİ´NE ?CMP?  TEŞVİKLERİ ANLATILDI

 

 

ETSO Meclisi Başkan Vekili Fehmi Arslan´ın başkanlığında gerçekleştirilen Meclis toplantısının ardından, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ozan Gündüz tarafından Cazibe Merkezleri Programı´yla (CMP) ilgili bilgilendirme yapıldı. Meclis Başkanı Saim Özakalın, Meclis üyeleri ve meslek komitelerinin başkan ve üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan KUDAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ozan Gündüz, programın amacı ve hangi illerde, hangi sektörlere ne gibi teşvikler uygulanacağını anlattı.

Söz konusu cazibe merkezleri programı kapsamında işletmelere, fizibilite, mühendislik, müşavirlik, dış ticaret, finansman, hukuk, mesleki eğitim, yenilik, fikri ve sınai mülkiyet ve benzeri konularda danışmanlık hizmetleri verileceğini kaydeden Gündüz, danışmanlık desteği için Kalkınma Bankası´na başvurulacağını ifade etti. Teşvikler kapsamında sağlanacak bedelsiz yatırım yeri tahsisi için öncelikle mevcut organize sanayi bölgelerindeki boş parsellerin değerlendirileceğine dikkati çeken Gündüz, özelliği gereği OSB dışında yapılacak yatırımlar için uygun kamu arazilerinin tahsisinin gerçekleştirileceğini söyledi.

Banka fizibilitesi uygun bulunan yatırımlar için anahtar teslim fabrika binası yapım desteği sağlanacağını belirten Ozan Gündüz konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

?Bina inşaatı İl Özel İdaresi veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından ihale edilip, maliyeti banka tarafından karşılanacak. Binanın mülkiyeti ise İl Özel İdaresi veya YİKOB´a tahsis edilerek, yatırımcıya kiralanacak. Desteğe konu üretim ve istihdam şartını yerine getiren yatırımcıya arsa ve bina mülkiyeti devredilecek. Talep edilmesi halinde bina inşaatı ihalesi ve yapımı yatırımcı tarafından gerçekleştirilebilecek, maliyeti ise yine banka tarafından karşılanacak. Arsası kendisine ait yatırımcılar da bu destekten faydalanabilecek. Ayrıca, yarım kalmış fabrika binası yatırımları da bu destekten faydalandırılabilecek. Standart dışı bina talepleri de proje bazında değerlendirilecek.?

Konuşmasında, 2 yıl anapara ödemesiz dönem dahil 7 yıl vadeli, yerli makine kullanılması halinde ise 3 yıl anapara ödemesiz dönem dahil 10 yıl vadeli sıfır faizli kredi desteğinden faydalanacak yatırımlarla ilgili de bilgi veren Gündüz, ?Bu desteklerden, komple yeni yatırımlar, anahtar teslim fabrika binası desteğinden yararlanan yatırımcıların makina teçhizat yatırımları, mevcut yatırımlara ilişkin; tevsi, idame-yenileme, modernizasyon yatırımları ile yarım kalmış veya atıl durumdaki yatırımlardan yeniden ekonomiye kazandırılabilecek olanlar faydalandırılacak? dedi.

Yatırımını, uygun görülecek illerden CMP illerine taşıyan yatırımcılara, tespite istinaden, 1 milyon TL´ye kadar taşınma desteği verileceğini kaydeden Gündüz, ?Tesisini taşıyan yatırımcıların yatırımları yeni yatırım kabul edilir yatırım teşviklerinden yararlandırılır. Yatırımcılara, sıfır faizli yatırım kredisi desteği, işletme kredisi desteği de verilebilir. Ayrıca yatırımcıya bedelsiz yatırım yeri temin edilebilir? diye konuştu.

Konuşmasında ayrıca, ?Yatırım-Üretim Destek Paketi-Yatırım ve İşletme Kredisi Destekleri?, ?Çağrı Merkezi Yatırım ve İşletme Desteği?, ?Desteklenecek Yatırımlara İlişkin Öncelik Kriterleri? ve ?Çalışma Takvimi? gibi konularda da bilgilendirme yapan KUDAKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ozan Gündüz, ETSO Meclis üyelerinin konuya ilişkin sorularını da cevaplandırdı.

Toplantının sonunda konuşan ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, Cazibe Merkezleri Programı´yla ilgili Erzurum´da düzenlenen bütün toplantılara iştirak edip katkı sağladıklarını belirterek şunları söyledi; ?Cazibe Merkezleri Programı´ndaki merak edilen en önemli konulardan bir tanesi; ?Acaba bu işin sekreteryasını veya bürokrasisini kim yönetecek?´ sorusu idi? Artık sanayicimiz ve işadamlarımız bürokrasiden çok yorulduğu için bu konuda çok önemli bir karar alındı. Bu işin tek elden yürütülmesi Kalkınma Bakanlığı ve Kalkınma Bankası´na yetki verildi. Program ilk açıklandığında ilimizde desteklenen sektörlerin yeterli olmadığını ve daha farklı sektörlerin de teşvik kapsamına alınması gerektiğini dile getirdik. Bu yöndeki serzenişlerimizi her platformda dile getirdik. Sayın Başbakanımız, Maliye Bakanımız, Sağlık Bakanımız ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız hepsi bu yörenin insanı? Bizim serzenişlerimizi dikkate aldılar ve yeni sektörleri de teşvik kapsamına aldılar. Bu belirlenen sektörlerin dışında yatırımlar da mevcut kriterlere uyulması halinde proje bazlı desteklerden faydalanabilecek. Biz ETSO olarak, ilimizdeki ve dışarıdan ilimize yatırım yapmak isteyen yatırımcıların Cazibe Merkezleri Programı´nda sunulacak desteklerden azami oranda faydalanması için her türlü çabayı göstereceğiz.?denildi


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

23.04.2024

  • İMSAK 03:46
  • GÜNEŞ 05:19
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:04
  • AKŞAM 19:08
  • YATSI 20:34
  • Salı 15.4 ° / 3.3 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli