Erzurum´daki Tüm taşeronlara kadro istiyoruz

Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, 1 Kasım seçimleri öncesinde verilen taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi vaatlerinin yerine getirilmesini isteyerek, "Tüm taşeron işçilerimize kadro getirilmelidir" dedi.

Erzurum´daki Tüm taşeronlara kadro istiyoruz

 

 

ERZURUMHABER25: Hizmet İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, 1 Kasım seçimleri öncesinde verilen taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi vaatlerinin yerine getirilmesini isteyerek, "Tüm taşeron işçilerimize kadro getirilmelidir" dedi.

Kamuda ortalama bir milyon işçi var diyelim. İşin ilk kısmında taşeronda çalışan işçilere kadro verilecek. Daha sonra burada asıl iş ve yardımcı iş ayrımı yapılacak denildi. Biliyorsunuz bu süreç 2016 yılının 6. ayının sonuna bırakıldı. 30 Haziran´a kadar süre istedi hükümet. İşin garip tarafı asıl ve yardımcı iş kolu konusunda sıkıntı çekiyoruz. Biz diyoruz ki ilk isteğimiz kamudaki tüm taşeronlara kadro verilsin. Sağlıkta temizlik işini yardımcı iş kolu deniliyor. Dönüyoruz belediyelere. Belediyelerde ise temizlik asıl iş, fen işleri asıl iş. Çünkü belediyenin asıl görevi bu. Peki biz ayrımı nasıl yapacağız? Adını ne koyacağız? Şimdi çeşitli  söylentiler var. 150-200 bin kişiye kadro verilecek. Peki geriye kalan 800 bin kişi ne olacak? Yani sen işe girerken şu firmanın şu işine girdiğin için sana kadro veriyorum, sen şu firmanın şu işine girmediğin için sana kadro vermiyorum. Asıl iş ölçüsü burada nedir? Ben hastane temizlik işine girmişim ancak hasta bakıcılığı görevi yapıyorum. Benim yaptığımız görev ne. Ben o görevi yapıyorsam bana kadro vermek zorundasın. Bu konuda bir karmaşa söz konusu. Bunun daha çok netleşmesi gerek. Biz de diyoruz ki siz asgari ücreti bin 300 liraya çektiniz. Arada firma yine kar ediyor. Getirin kadro verin ve bu mafyalaşmayı önleyin.

Konuyla İlgili; Hak-İş Konfederasyonunun çalışmalarının olduğunu belirten Aksakal şunları söyledi. Bir çok çalışması var. Biz iki yıldır sahadaki taşeron arkadaşlarımızı üye yapıyoruz. Herkes bizim ilk üye tarihlerimizi inceleyebilir. O dönemler taşeronun sendikalı olacağına, toplu iş sözleşmesi hakkı alacağına, yarın kadronun gündeme geleceğine inanmıyordu. Biz o dönem sahaya çıktık. Hizmet İş Sendikası Erzurum Şubesi olarak bin 600 kişi 2014 yılından başlayarak üye yaptık. Maalesef yasalar bazen görmezden geliniyor. Başkanımızın Hak İş Konfederasyonu toplantısında bir konuşması vardı. Ben yasaları raflara konulsun diye çıkarmıyorum. Biz yasaları uygulansın diye çıkarıyoruz demişti. Bizde yapılan toplu iş sözleşmelerinin ve verilen vaatlerin uygulanmasını istiyoruz. Arkadaşlarımızın daha sabredecek gücü yok. Çünkü bu taşeron kardeşlerimizin bir çoğu asıl işi yapıyorlar. Kadrodaki arkadaşlarızdan, taşerondaki arkadaşlarımız arasında ciddi farklar var. Aynı işi yapmasına rağmen. Bunların ortadan kalkması için en büyük vebalde biz yöneticilerde.

Taşeron İşçilerin Kadroya alınacağına inanıyor musunuz? Sorusuna ise Aksakal; Şöyle söylim size; biz inanmadığımız teklifi yapmayız hükümete. Ve ya biz şunu demeyiz. Kadroyu kamudaki tüm taşeronlara verinde veremezler ama biz verin diyelim noktasında durmayız. Evet verilebilir. Bir dönem 2007 yılında muhakkat işçilerin tümüne kadro verildi. Bu hükümet bunu başardı. Kaynağını hazırlayacakmış. Hazırlayacak başka yolu yok. Bu söz bize verildi. Bu millete verildi. Tutulacak.

ERZURUM BELEDİYELERİNDE ÇALIŞAN TAŞERON ARKADAŞLARIMIZ SENDİKALI OLMALI

Şuan için Erzurum´da 2 bin 500 üyemiz var. Bu sayıyı arttırmayı hedefliyoruz. Mesela Erzurum Büyükşehir Belediyesi´nde çalışan yaklaşık 2 bin işçimiz örgütlenmeyi bekliyor. Bu kardeşlerimiz taşeronda çalışıyorlar. İlk hedefimiz bu arkadaşlarımızı önce sendikalı yapmak. Sizin aracılığınız ile şunu söylemek istiyorum. Kamuda çalışanların kadrosu sendika. Kesinlikle sendikalaşma olmak zorunda. Arkadaşlarımızın örgütlenme konusunda bizlere yardımcı olmaları gerekiyor. Şöyle bir durum var. Taşeron arkadaşlarımız çekiniyorlar. Sendikalı olursak ekmeğimizden olurmuyuz diye. Şu ana kadar öyle bir şey bizde olmadı. 

Sendikalı olmalılar çünkü; Bunun izahını şöyle yapayım size. Biz çalışan arkadaşlarımızın iş güvenceleri, yevmiyeleri ve gelecekleri için sendikalı olmalarını istiyoruz. Yani bir şef sabah eli cebinde gelip kardeşim seni işten çıkardım diyemesin, hukuki hakkı olsun. Onu savunan sağ tarafında duran bir avukatı, sendikası olsun. Hakkınızı arayabilecek güç olsun diye bu kadar üstüne düşünüyoruz. Yani o kadar hakkını bilmeyen arkadaşımız var ki sahada; işe dönüş davası nasıl açılır, kıdem tazminatı nasıl alınır, fazla çalışma ücretleri nasıl talep edilir bunları bilmeyen çok arkadaşımız var. Onların hakkını savunmak bizlerin görevi. 

Senfdikalı olmak işçiye şunları kazandırıyor. Sendikalı olmak anayasal bir haktır, bu hakkın çiğnenmesi suç oluşturur. Sendikalı işçi haklarını arama konusunda sendikalı olmayana göre çok daha avantajlı durumdadır. Torba yasa ile taşeron işçilere toplu iş sözleşmesi hakkı getirildi, bu önemli bir avantajdır, ancak taşeron işçilerle ilgili düzenlemeleri yeterli bulmuyoruz. Toplu iş sözleşmesinden yararlanmak isteyen işçilerin sendikalara toplu şekilde üye olması gerekmektedir. Son zamanlarda Sendikamıza olan ilgi giderek artıyor. Maalesef işçiler haklarının neler olduğunu tam anlamıyla bilmiyor, amacımız işçileri bilinçlendirerek, sendikalaşma oranını artırmaktır. diye konuştu.

KAYNAK: YENİGÜN GAZETESİ

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.04.2024

  • İMSAK 03:53
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:29
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı