Erzurum'da Duba, Sandalye, Sepet, Ağaç, Oyuncak… Tepki Büyük!..

Erzurum

 

Erzurum’da bazı esnafların dükkanlarının önündeki yolları duba, süs bitkisi, masa, sandalye veya sattıkları ürünler ile kapatıp kendilerine özel otopark yapması tepkilere neden oluyor.

Özellikle, şehir merkezine yakın olan cadde ve sokaklarda yaşanan hukuka aykırı uygulamalardan vatandaşlar bıkmış durumda.

Vatandaşlar, “Bazı esnaflar dükkanlarının önünün kendilerine ayırıyorlar. Gerekçeleri ise malzeme gelecek, ürün taşınacak gibi şeyler. Bir süre sonra bakıyorsunuz o dükkanın önünde hiçbir eşya taşınması söz konusu değil. Genellikle de kendilerine ait ticari olmayan binek araçlar ya da eş, dost, ahbaplarının araçlarına park yeri olarak önceden sipariş park alanı yaratıyorlar. Kimsenin yolu kendisine özel otoparkı yapmaya hakkı yok diye konuşan vatandaşlar, özellikle Çaykara caddesi ve Mumcu caddesi üzerinde yaşanan bu tür hadiseler canımızdan bezdirdi dediler.

Atatürk Evi önünde ve civarındaki esnafın ise bu işi daha da abarttıklarını işyerlerinin önlerinde adeta masa, sandalye ve dubalarla araçların ve yayaların geçiş yollarını bile kapattıklarını söyleyen vatandaşlar, Başta Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen olmak üzere Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar'a seslenerek, "Halkın Malı Olan Bu Kaldırımları Esnaflara Kim Sattı?" sorusunu yönelttiler.

Tepkili vatandaşlardan biri ise yakın zamanda yaşadığı olayı anlatarak, “Bugün Çaykara Caddesinin üst kısmında Atatürk Evinin önünde yine sıkıntı yaşandı. Dükkanının önünü duba ve işyerinin masa ve sandalyeleri ile çeviren biri, dubayı çekerek aracı park etmek isteyen sürücüye sert bir dille gitmesini söyledi. Duruma sinirlenen sürücü ‘Babanızın malı mı? Yolu böyle kapatmaya hakkınız yok’ demesi üzerine tehdit edercesine ‘Arabanı buradan kaldıracaksın’ diye cevap verdi.” dedi.

Bir vatandaş da isyanını şu sözlerle dile getirdi.

Şehir merkezinde ki cadde ve sokaklar dubalardan geçilmiyor…

Araba park edeceksin dubayı kaldırmaya kalktığında hemen bir külhanbeyi başına bitiyor…

Özellikle bazı dükkanların önünde dubalar sanki yere çivi ile çakılmış…

Dubalara kim göz yumuyor bilmiyorum…

Şikayet edilmesine rağmen aynı dubalar aynı yerde durmaya devam ediyor…

Neymiş efendim…

Dükkanın önü benim kimse buraya arabayı park etmesin diye duba koyuyorum…

Bak sen…

Yol sana ait değil ki…

Yol milletin…

Hatta kaldırım da senin değil…

Kaldırım yayaların…

Kaldırımların üzerine kadar malzemesini yayan bazı esnaflara da kimsenin sesi çıkmıyor…

Herkes hak ve hukuktan bahseder…

Lakin kimse hakkına razı olmuyor…

Vatandaşın hakkını gasp edenlere gereken cezayı kesmekle yükümlü kimdir?

Tabi ki belediyeler…

Belediyelerin şehrimizdeki yaşamı kolaylaştırmak, huzuru, refahı ve yaşanılabilirliği korumak adına bu esnaflara bir an evvel yaptıkları yanlıştan dönmeleri için cezai müdahale etmesi gerekiyor.

Aksi takdir de önümüzdeki günlerde esnaf ile aracına park yeri bulamayan vatandaş arasında arbede yaşanacaktır.

Bu arbedenin müsebbibi olmamak için Belediye Başkanlarını göreve davet ediyorum diye konuştu.

Belediyenin yetkili kurumları ve güvenlik güçleri, ilin mülki amiri olan Vali beyin gözetiminde duba meselesine bir an evvel el atmaları gerkiyor.

Olayın farklı bir boyutunun ise bu uygulamalara karşı gerekenin yapılmaması nedeniyle bu tür davranışların sayısının da giderek artıyor olması.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.04.2024

  • İMSAK 03:53
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:29
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı