ERZURUM'DA DAR GELİRLİ İÇİN KONUT ALMAK HAYAL OLDU

Erzurum'da Konut fiyatlarında yaşanan aşırı artış karşısında ev alımlarında azalma yaşandı. Diğer yandan konutta ki yüksek fiyatlar kira bedellerine de yansıdı.

ERZURUM

 

Erzurum'da artan konut fiyatları karşısında ev alımlarında önemli azalma yaşandı. Lüks 4 artı 1 dairenin 1 buçuk milyon liraya kadar satışa çıkartıldığı kentte kira bedelleri de paralel olarak yükseliyor.

Dar gelirlinin yaşamaya çalıştığı dairelernin kira bedeli 2 bin lira ile 3 bin lira arasında değişiyor. Yaşanan fiyat artışlarına rağmen süper lüks konut projelerinin ise aralıksız bir şekilde sürmesi kentte arz talep olduğunu da ortaya koyuyor.

Erzurum'da konut satışlarına yönelik olarak kullanılan banka kredilerinin yüzde 25’inin takibe düştüğünü söyleyen uzmanlar, 2021 yılında ortaya çıkan bu gerçek karşısında kredi kullanılarak alınan evlerin, önemli bölümün icra kanalıyla satışa çıkması bekleniliyor diye konuştu.

2022 yılında ise konut fiyatlarında düşüş yaşanması beklenmiyor diye konuşan uzmanlar, Yaşanan ekonomik süreçte inşaat firmalarının da maliyetlerde yaşanan artışla birlikte isyan etme noktasına geldiğini söylediler.

DAR GELİRLİ İÇİN KONUT ALMAK HAYAL OLDU

Erzurum'da ev fiyatları ve ev kiraları vatandaşı çileden çıkarmaya devam ediyor. Denize kıyısı olan şehirlerde ve deniz manzaralı evlerin dahi Erzurum'daki kadar pahalı olmadığını düşünen vatandaşlar, düne kadar beğenmediğimiz 2 artı 1 TOKİ konutları bile 2 bin liradan aşağı kiralayamıyor dediler. Ev almaya niyetlenen vatandaşlar ise şehrimizdeki daire fiyatlarının 800 Bin Liradan başlayarak bir buçuk Milyon Liraya kadar satışa sunulduğunu görünce ev almanın artık hayal olduğunu düşünmeye başlıyor. 2 milyona dahi ev satılan Erzurum'da memur ya da işçi maaşı ile ev almak imkansız hale gelirken kira fiyatlarındaki artış ile de vatandaş nerede yaşayacağını ve hayatını nasıl sürdüreceğini karar kara düşünüyor.

ASGARİ ÜCRETLİ KİRASINI ÖDEYEMİYOR

3 artı 1 yaşanılabilir bir daire fiyatının 800 Bin Lira olduğu Erzurum'da kiraların da buna bağlı olarak en az 2 bin lira ile 3 Bin lira arasında değişiyor olmasına vatandaş adeta isyan ediyor. Döviz kurundaki artışa bağlı olarak emlakçıların satılık ve kiralık ev ilanlarını yüzde 30 artırması ile ev almayı düşünen vatandaşlar adeta şoka uğruyor. Asgari ücretin 4 bin 250 liraya yükselmesine rağmen 2 artı 1 bir daire almak isteyen asgari ücretli bir vatandaş ancak 20 yıllık maaşını hiç harcamadan bu eve sahip olabilecek.


Anahtar Kelimeler: ERZURUM' GELİRLİ KONUT ALMAK HAYAL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

24.04.2024

  • İMSAK 03:44
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:09
  • YATSI 20:36
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı