Erzurum´da Yurtlar İhtiyacı Karşılamıyor!

100 bine yaklaşan nüfusuyla öğrenci şehri haline gelen Erzurum´da kira fiyatları el yakıyor.

Erzurum´da Yurtlar İhtiyacı Karşılamıyor!

3 üniversitesiyle birlikte öğrenci şehri haline gelen Erzurum´da üniversite kayıtları  3-7 Ağustos arasında yapılacak. Ek yerleştirme başvuruları da 17 Ağustos´ta başlayacak. Tercih sonuçlarının açıklamasının ardından Türkiye´nin dört bir yanından öğrenciler Erzurum´daki üniversiteleri tercih etti. Üniversitelere yeni açılan bölümlerle birlikte öğrenci sayasında ciddi bir oranda artışın olması bekleniyor. Kontenjanların da genişlemesi de öğrenci nüfusundaki artışta etkili olduğu düşünülüyor.

Artan öğrenci sayısı da başta güvenlik ve barınma olmak üzere birçok sorunu beraberinde getiriyor. Öğrencilerin ağırlıklı olarak yaşadığı Dadaşkent, Yenişehir ve Yıldızkent arz-talep dengesini karşılamıyor. Buna bağlı olarak da ev kiraları sürekli yükseliyor. Ev kiralarının yüksek olmasından dolayı öğrenciler yurtta kalmaya daha sıcak bakıyor ama Kredi Yurtlar Kurumu´na (KYK) bağlı yurtlar yetersiz kalıyor. 

100 bine yakın öğrencinin öğrenim hayatını devam ettirdiği Erzurum´da yurt kapasitesinin sınırlı olması yeni yurt ihtiyacını gündeme getiriyor. Erzurum´daki  öğrenci sayısının Türkiye´nin birçok ilinden büyük olması da beraberinde barınma sorununa neden oluyor.  Erzurum´da yurt ihtiyacını karşılamak için yurt olabilecek binalarda protokoller devam etse de yurtlar öğrenci ihtiyacını karşılamıyor. 

HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANIYOR

Erzurum genelinde kira fiyatlarının da yüksek olması öğrencilerin işini zorlaştırıyor. Kira fiyatlarından sadece öğrenciler etkilenmiyor. Asgari ücretle kıt kanat geçinin vatandaş maaşının neredeyse yarısını kiraya veriyor. Kira fiyatlarını değerlendiren uzmanlar, ise, üniversite kayıtlarının bu sene internet üzerinden gerçekleştiği için önceki yıllara göre emlak piyasanın henüz harekete geçmediğini söylediler. Memur atamaları da bu dönemde olduğu için yoğunluk başladı. Yavaş yavaş ev tutuyorlar. Fiyatı yüksek çünkü şu an yeni açılan imarlar yok ve bina yapılamadığı için ev kiraları pahalı. Bunun önüne geçilmeli. Haksızlığın yapıldığını düşünüyorum? diye konuştular.

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli