Erzurum´da Otomobil Piyasasında İkinci el tavan yaptı

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından dolardaki yükselişle beraber sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor.

Erzurum´da Otomobil Piyasasında İkinci el tavan yaptı

Seçim sonuçlarının neden olduğu belirsizlik ortamı doların ateşinin yükselmesine neden oldu. Dolarda yaşanan yükseliş, sıfır araçların fiyatlarının da artmasına neden oldu. Sıfır araçlarda yaşanan bu yükseliş ikinci el piyasasını da etkiledi. İkinci el araç fiyatları seçim sonuçlarıyla birlikte yaklaşık yüzde 5 ile 10 oranında arttı. Erzurum Oto Galericiler Sitesi, Plazalar ve Hafta sonu Kayakyolunda açılan İkinci el oto pazarı, ikinci el araç almak ve satmak isteyen vatandaşların yoğun akınına uğruyor. Hafta sonu kimi pazara otomobil almaya kimi de vakit geçirmek için gitti. Fiyatlardaki yükselişe rağmen pazarda yoğunluk vardı. Piyasanın önümüzdeki günlerde daha da kızışacağını düşünen vatandaşlar ikinci eli yatırım olarak görüyor. Fiyatların daha da artacağını tahmin eden uzmanlar ise otomobil alacaklara ?elinizi çabuk tutun? uyarısında bulundu.

İKİNCİ ELDE DURAKLAMA VAR

Galerici esnafı, araç piyasasının son durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Esnaf, ikinci el piyasasının artmasının sıfır araç fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu belirterek, "Seçim öncesinde ikinci el piyasası, sıfır piyasasıyla birlikte bir yükselişe geçti. İnsanlar seçim sonuçlarını görmek istedi. Yatırım planlarını bekletti. Seçimlerden sonra tek parti iktidarının olmayışı ve kısmen bir belirsizlik otomotiv piyasasını da vurdu. Sıfır satışlar yavaş yavaş oluşmaya başlasa bile, ikinci el satışlarında çok ciddi bir duraklama var. İkinci el araçlar az kredi çok nakit para ile alınan araçlardır. Ancak sıfır araçlar, çok düşük peşinatlar ama yüksek kredi ile alınan araçlardır. İkinci el araçlarda bankların bu dönemde olduğu gibi kredi ödemeleri çok yüksek oluyor. Yani piyasada bir belirsizlik olduğu zaman ikinci el piyasası frene daha hızlı basar. Çünkü para nakten cebinizde olduğu için bunu muhafaza etmek istersiniz. Durum böyle olunca da sıfır araç satışları arttıktan anca bir müddet sonra ikinci ele yansıması olacaktır" dedi.

SIFIR ALACAKLAR TRENİ KAÇIRMASIN

Sıfır araç alacakların ellerini çabuk tutması gerektiğinin altını çizen Galerici esnafı, "İkinci el araçların fiyatları her zaman için sıfır araçlara endekslidir. 2014 model bir arabanın 5 yaşındaki modelinin fiyatını yine sıfır araç belirler. Birinci yıldaki, ikinci, üçüncü, dördüncü yıldaki kayıp diye bir denklem var. İkinci el fiyatları sıfıra bağlı olarak bir artış gösterdi. Yani ikinci el araca büyük bir talep var, bu talepten dolayı bu artış yaşanıyor demek doğru olmaz. 2014 yılında Türkiye´de uzun yıllardır olmayan bir şey oldu. Bir arabayı alırdınız 3-4 yıl kullanırdınız ve aldığınız paradan daha yükseğine satardınız. Aracı aldınız, piyasada çok büyük enflasyon yok ve siz iki yıl kullandığınız aracı kar ederek sattınız. Böyle olaylar 2014´te çok yaşandı. Otomobil severler yanılmasın. İkinci el piyasası hareketli diye fiyatlar yükselmiyor. Herkes bir ihtiyaç analizi yapsın. Yanlış arabalar satın alıyoruz. Önce neye ihtiyacımız olduğunu belirleyelim. Yakın zamanda sıfır araba almak istiyorsanız bir kere bu treni yakalayın. Son günlerde markalar arasında zam haberleri yayılmaya başlandı. Firmalar arasında da rekabet ortamı oluştu. Kampanyalar ve ödeme kolaylıkları bulunuyor firmalarda. Vatandaşlarımız bu kampanyalardan yararlanmak için ellerini çabuk tutsun" diye konuştu.

´PAZARA GELEN BAKIP GİDİYOR´

Ramazan ayına rağmen ikinci el piyasasına vatandaşların ilgi gösterdiğini belirten Galerici esnafı, "Ramazan ayının ilk araç pazarını yaşadık. Açıkçası beklediğimden daha fazla bir yoğunluk var. Ancak alıcı bulmak zor. Genelde piyasaya bakmak için geliyorlar. Fiyatları sorup gidiyorlar. Sabah saatlerinden itibaren pazardaydım. Ancak araç satan birisini göremedim. Fiyatlar da geçtiğimiz aylara oranla büyük oranda yükseldi. Bayram öncesinde vatandaşlar araç satın almak istiyor. Ancak yükselen fiyatlar karşısında umduğunu bulamıyor. Bunların yanında sınavlar da etkiliyor satışları. Geçtiğimiz hafta ve bu hafta üniversite sınavları vardı. Vatandaşlar oraya kaydı. Bir umut bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İKİNCİ ELDE FİYATLAR KIZIŞIYOR

Oruç tutan vatandaşların güneş altında araç pazarında gezmek istemediğini ifade eden bir alıcı ise, "Ramazan´ın ilk haftası millet oruca daha yeni yeni alışıyor. Dolayısıyla güneşin altında pazarı dolaşmak istemiyorlar. Buna rağmen Ramazan´ın ilk haftasına göre, beklediğimizden daha fazla bir yoğunluk söz konusu. Fakat genelde kuru kalabalık. Bakmak için buraya geliyorlar. Vatandaşlarda da bir tedirginlik var. Hükümetin kurulamaması doları etkiliyor. Dolara bağlı olarak da ikinci el piyasayı kızışıyor. Umarım hükümet bir an önce kurulur ve dolar rahatlar. Vatandaş da güvenerek alacağı arabayı alır" sözlerini kullandı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

19.04.2024

  • İMSAK 03:53
  • GÜNEŞ 05:24
  • ÖĞLE 12:19
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:29
  • Cuma 18.4 ° / 6 ° Güneşli
  • Cumartesi 17.4 ° / 5.7 ° Güneşli
  • Pazar 15.5 ° / 5.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı