Erzurum Dilençi İstilasına Uğradı!

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Erzurum´da dilenci sayısında da gözle görülür bir artış yaşanıyor. Mübarek ayı fırsat bilen dilenciler özellikle yayaların yoğun olarak kullandığı noktaları ve cami çıkışlarını mesken tuttu

Erzurum Dilençi İstilasına Uğradı!

ERZURUM HABER 25: Ramazan ayını fırsat bilen dilenciler şehrin dört bir yanını sarmış durumda. Özellikle yaya geçişlerinin yoğun olduğu yerleri ve cami önlerini mesken tutan dilenciler, vatandaşların dini duygularını istismar ederek para topluyor.

Erzurum´da dilencilik resmen bir meslek haline geldi. Dilenciler kendi aralarında yer paylaşımında bile bulunuyor. Dilenciler arasında ise kendisini Afkanistanlı olarak tanıtmak moda haline geldi. Dilenciler özellikle cuma namazı çıkışlarında ellerine kağıtlarda yazan Arapça kelimelerle kendisini Afganistanlı olarak göstermeye çalışıyor. Dilencilerin günlük cebine koyduğu miktar ise dudak uçuklatıyor. Geçtiğimiz günlerde zabıta ekiplerince şehir merkezinde yakalanan bir dilencinin üzerinden yaklaşık bin lira nakit çıktığı öne sürüldü. Bu da Erzurum´da dilenciliğin meslek haline geldiğini gösteriyor. Bazı dilenciler de kavşakları mesken tuttu. Kadın ve çocuklardan oluşan dilenciler, özellikle kırmızı ışıklarda bekleyen araçlardan tehlikeye aldırış etmeden para talep ediyor. Kimileri ise kapı kapı dolaşarak hayır ve sadaka adı altında para topluyor.

İL DIŞINDAN GELİYORLAR

Dini hassasiyeti istismar etmek isteyen bazı dilenciler de farklı illerden Erzurum´a geliyor. Dilencilik artık çok kazandıran bir meslek olma yolunda hızla ilerliyor. Dilencilerin gün içerisinde kazandığı paralar  ise dudak uçuklatacak cinsten. Dilencilerin kazançları asgari maaşın bile üzerinde olunca, maddi durumu iyi olmayanlar da bu yola başvuruyor. Bazı fırsatçılar özellikle Doğu illerinden Ramazan ayı münasebetiyle şehrimize akın ediyorlar. Yine Bazı dilenciler özellikle cuma namazı vaktinde cami çıkışlarında bekliyor. Dilenciler kendi aralarında da bölgeleri ve camileri paylaşarak, başka bir dilencinin burada dilenmesine izin vermiyor.

GERÇEĞİNİ AYIRT EDEMİYORUZ

Bazı dilenciler ise para vermek istemeyenleri tehdit ediyor. Bu da vatandaşı tedirgin olmasına neden oluyor. Dilenme yöntemleri gün geçtikçe profesyonelleşiyor. Vatandaşlar ise gerçekten paraya ihtiyacı olup olmadığını ayırt edemiyor. Dilencilerin anormal derecede artmasının vatandaşlar için bir tehlike oluşturduğunu belirten bir vatandaş, "Dilenciler adeta biz vatandaşların güvenliğini tehdit eder hale geldi. Para almak için bin bir çeşit bahaneler önümüze sunuyorlar. Özellikle Ramazan ayında merkezdeki sokaklardan geçemiyoruz. Yakutiye Medresesi civarında ve İşyerlerinin yoğun olduğu bölgelerde çok sayıda dilenci var. Bir noktadan sonra hiçbirine inanmamaya başladım. Önceden verebildiğim kadarıyla para veriyordum. Ancak artık bu tür şeyleri inandırıcı bulmuyorum. Gerçekten parası kalmayıp, dolmuşa binmesi gereken birisi gelse para istese inanmayacak duruma geldim. Yetkililerin artık buna bir el atması gerekiyor. Bunlar artık dilencilikten çıktı. Eskiden yere oturur bir peçete açar, vermek isteyen parasını bu peçeteye koyardı. Şimdi ise adeta bizleri tehdit ederek paramızı almak istiyorlar. Dilencilik bir meslek haline geldi. Bu mesleği ailecek sürdürüyorlar" ifadelerini kullandı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

25.04.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:37
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı