Enerjide Türkiye´nin stratejik önemi artıyor

ABD Enerji Enformasyon İdaresi Raporu´nda, Türkiye´nin, petrol ve doğalgaz iletiminde önem kazanan stratejik bir konumda olduğu belirtildi.

Enerjide Türkiye´nin stratejik önemi artıyor

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Raporu´nda, Türkiye´nin,petrol ve doğalgaz iletimi için giderek önem kazanan stratejik bir konumda olduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye´nin, Rusya, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinden gelen petrol ve doğalgazın Avrupa´ya iletiminde stratejik öneminin giderek arttığı ifade edildi.

İstanbul ve Çanakkale boğazlarının önemine vurgu yapılan raporda, 2013´te bu boğazlardan geçen toplam ham petrol miktarının günlük ortalama 2,9 milyon varil olduğuna değinildi.

Türkiye´nin boğazlarının deniz yoluyla petrol ulaşımı açısından dünyanın en fazla ham petrolünün geçtiği altıncı büyük geçit bölgesi olduğuna dikkati çekilen raporda, 2013´te deniz yoluyla iletilen toplam ham petrolün yüzde 5,1´inin Türkiye boğazlarından geçtiği vurgulandı.

Raporda, Kuzey Irak´ın Kerkük ve Erbil bölgelerinden boru hatları ve kamyonlarla taşınan ham petrolün, Türkiye´nin güneyindeki Ceyhan Limanı´ndan dünya pazarlarına açıldığı anımsatılarak, mayıs ayında günlük ortalama 550 bin varilin bu limandan küresel piyasalara iletildiği bilgisine yer verdi.

Azerbaycan´dan gelen ham petrolün günlük ortalama 1,2 milyon varil taşıma kapasitesine sahip olan Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattından Ceyhan´a iletildiğini hatırlatan raporda, Ortadoğu, Kafkasya ve Orta Asya petrolünün uluslararası pazarlara açılmasında Ceyhan Limanı´nın kritik öneme sahip olduğu kaydedildi.

Doğalgaz iletiminde de Türkiye´nin artan bir stratejik önemine vurgu yapılan raporda, " Türkiye önemli birdoğalgaz merkezi (hub) olmaya hazırlanıyor" değerlendirmesine yer verildi.

Tebriz-Ankara boru hattı ile İran´dan yıllık ortalama 10 milyar metreküp doğalgaz alan Türkiye, Bakü-Tiflis-Erzurum Boru Hattı ile Azerbaycan´dan da yıllık ortalama 6,6 milyar metreküp gaz ithal ediyor.

Türkiye´nin en çok gaz ithalatı yaptığı ülke olan Rusya, Batı Hattı ile yıllık 14 milyar metreküp, Mavi Akım ile yılda ortalama 16 milyar metreküp gazı Türkiye´ye iletiyor.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi´nin 2018´de tamamlanmasıyla Azerbaycan´dan 16 milyar metreküp gazın hem Türkiye´nin tüketimine sunulması hem de Türkiye üzerinden Avrupa´ya ihracı öngörülürken, bu boru hattının kapasitesinin 2023´te 23 milyar, 2026´da ise 31 milyar metreküpe çıkması planlanıyor.

Türk Akımı Projesi ile de Rusya´dan iletilecek yıllık ortalama 63 milyar metreküp gazın da Türkiye iç pazarına ve Avrupa piyasalarına iletilmesi öngörülüyor.Milliyet


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli