EFKAN ALA, TERÖR YA BİTECEK YADA BİTECEK

EFKAN ALA; Biz, "Vatandaşımızın Huzurunu Esas Alan Faaliyet Yürütüyoruz"

EFKAN ALA, TERÖR YA BİTECEK YADA BİTECEK

 

 

Ala, "Nerede çukur varsa, konulmuş olan barikat, yapılmış olan bombalı tuzaklama oralar temizlenecek. Onun için olan ilçelerde belli bir düzen içerisinde bu operasyonlar yapılıyor.´dedi

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Silopi´de gündüzleri sokağa çıkma yasağı kaldırıldı, akşam 18.00´dan sabah 05.00´e kadar devam ediyor çünkü arama tarama faaliyetleri devam ediyor. Cizre´de sona gelmek üzereyiz, Sur´da ise biraz daha devam ediyor" dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "İdil´deki öğretmenlere SMS ile seminere çağrıldı. Yeni operasyonların başka ilçelerde başlaması söz konusu mu?" sorusuna Ala, "Nerede çukur varsa, konulmuş olan barikat, yapılmış olan bombalı tuzaklama oralar temizlenecek. Onun için olan ilçelerde belli bir düzen içerisinde bu operasyonlar yapılıyor. Vatandaşı bu baskıdan, bu rezillikten kurtarmak için onlara en güzel hizmeti sunmak için bu temizlikler yapılacak. Orada da var, dolayısıyla olan ilçelerde yapılacak. Bunun giderilmesinin yöntemi güvenlik birimlerimizle yaptığımız koordinasyon içinde yürüttüğümüz temizleme hareketleri, bir de oraların doldurulması. O belediyeler, oradaki o teröristler çıkar, o belediyeler oraları doldurur ve teslim olurlarsa o zaman bu operasyonlara bu temizlik harekatına ihtiyaç kalmaz. Birçok yöntemi var, teröristler silahlarını bırakır çukurlar doldurulursa o zaman bu operasyonlar yapılmaz ama onlar orada olduğu sürece belli ki devlet oraya vaziyet edecek ve bu çukurlar orada doldurulacak. Bombalı tuzaklamalar kaldırılacak, bariyerler bertaraf ettirilecek, teröristler etkisiz hale getirilecek. Bu, son derece berrak" cevabını verdi.

Aynı gazetecinin, "İdil dışında başka ilçeler var mı?" şeklindeki sorusunu Ala, "Var tabii var. O tür ilçelerde var. Nusaybin var, birtakım yerlerde böyle barikatlar, çukurlar var. Onlar kaldırılacak" şeklinde cevapladı.

TERÖRLE MÜCADELE

Başka bir gazetecinin, "Terörle mücadele kapsamında yeni önlemler tedbirler alınıyor. Yeni bir güvenlik konseptine gidileceği, asker ve polisin birlikte hareket edeceğine dair haberler var. Başbakan, bugün de yeni polis merkezlerinin kurulacağını ifade etti, bunların nereye ve ne şekilde kurulacağına dair bir planlama yapıldı mı?" sorusuna Ala, "Hepsini yaptık, hepsi planlandı. Önce, bazı mahallelerde, temizlenen mahallelerde özellikle bir daha böyle hadiselerin olmamasını sağlayacak geçici polis merkezlerimiz kuruluyor, yapılıyor. Onları sonra kalıcıları takip edecek. Sonra, beraber eş zamanlı olarak birçok konuda hükümet olarak karar aldık. Onları vatandaşımızın hizmeti olarak sunacağız. Bunlara Aile Bakanlığı, Gençlik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı bütün bakanlıklarımızın orada vatandaşa dokunmasını, o hizmetlerin engel olmaksızın götürülmesini sağlayacak düzenlemeleri ve çalışmaları yapıyoruz. Şu anda teröristlerin baskısıyla yerinden yurdundan olmuş vatandaşlarımızı gittikleri yerlerde de tespit ederek onların ihtiyacını karşılıyoruz. Topyekün vatandaşı odağına alan bir mücadele yürütülüyor. İnşallah, memleketimiz, milletimiz bu terör belasından da kurtularak yoluna tam hızla devam edecektir" karşılığını verdi.

SİYASİ BERRAKLIK

"Diyarbakır, Van, Batman gibi illerde direniş çağrısı yapıldı KCK tarafından? Siz neler söylersiniz?" sorusunu Ala, "Biz diyoruz ki vatandaş oy vermiş belediye başkanını, milletvekilini seçmiş. Vatandaşa hizmet götürmek üzere bu teşkilatlar kurulmuş. Şimdi, vatandaşa hizmet götürecek olanlar çeşitli adlar altında terör örgütleri, o çağrıları yaparlarsa millet iradesine saygısızlık ve millet iradesini hiçe saymaktır. Önce, bu vatandaştan sandıkta irade beyanını almış olanlara düşer bunlara karşı durmak. İkincisi, bu siyasi berraklık olmazsa milletin oy verdiği siyasetçiler böyle çukurların arkasında duranlara destek olursa, bariyerleri kuranlara destek olursa, bomba düzeneklerini kuranların karşısında durmazsa önce oy aldıkları vatandaşa saygısızlık yapmış olurlar. Onlara ihanet etmiş olurlar. Bu, bir kere berraklaştırılmalı. Siyasetin duruşu berrak ve net olmalı çünkü siyaset vatandaşın iradesiyle vatandaşa hizmet etme aracıdır. Daha sonrasında da bu duruş sergilendikten sonra teröristler faaliyetlerine devam ederse o zaman devletin güvenlik birimleri devreye girer ve teröristlerle mücadeleyi layıkıyla yaparlar, şu anda olduğu gibi. ´Vatandaşı sokağa çağırmak´ terörist organizasyonudur. Zaten, onları işi vatandaşın bütün huzurunu ortadan kaldırmaktır. Hem sokağa çukur haline getiriyor, hem sokağa çağırıyor, burada akıl yok, mantık yok, siyasi değerlendirmeye tabi tutulacak bir izan yok. Onun için de biz işimizi yapıyoruz, siyasi kadrolarıdır bizim sözümüz" şeklinde cevapladı.

Ala, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz, elinde silahı olan oralara illegal bir biçimde çukur kazanların ne dediklerine bakmıyoruz, onlarla konuşulacak bir şey de yok. Onlarla devletin birimleri mücadele ediyor. Onları oralardan temizleyip, vatandaşın huzurunu, güvenliğini, esenliğini yeniden inşa etmeye çalışıyoruz. Yaptığımız şey, budur. Daha önce de sokağa çağıranları gördük. Vatandaş da sokakta nelerin olduğunu yaşadı. Memlekete de millete de oradaki vatandaşlarımıza da her dakikası zarar olarak dönen bir anlayışın artık o çukurlara gömülmesi lazım. O anlayışın kimseye vereceği bir fayda yok. Toptan reddediyor ve onun karşısında gerekli tedbirleri alıyoruz."

TERÖRLE MÜCADELE KAPSAMINDA SÜRDÜRÜLEN OPERASYONLAR

"Cizre´de yaraların olduğu iddia edilen bir operasyonda 60 kişinin öldürüldüğü şeklinde operasyon sonucunda bazı haberler yer aldı. Onu netleştirmek mümkün mü acaba?" şeklindeki soruya Ala, "Cizre´de bu faaliyet tamamlanmak üzeredir, bir kere sizlere benim söyleyeceğim şey, resmi doğru açıklamalara bakın. Dezanformasyonla, başka yerlere yönlendirme amaçlı açıklamalara itibar etmeyin. Bunlar, bugünlerde çok fazla oluyor. Bunlar, kirli bilgilerdir. Bizde, devlette kural belli, kim ambulans istemişse, nereden istenmişse gidebileceği yere kadar gitmiştir. Ambulanslara saldırı olmuştur, ambulansların önünde çukurlar kazılmıştır, roket atılmıştır hastaneye ama ona rağmen belediyelerin hasta taşıma araçları hem Sağlık Bakanlığımızın araçları her seferinde gönderilmiştir. Söylenilen yerden hiçbir şey çıkmamıştır. Son haber de doğru değildir, o da tamamen yanlış bir bilgidir. Öyle belli bir yer de yok zaten. Söylenen yerler bir mahalle. Mahalledeki evler. Onlar peyderpey teröristlerden temizlendikçe evlere giriliyor, orada kim varsa yaralı varsa hastaneye götürülüyor. Eğer, bir ölü varsa, öldürülen kimse varsa onun da ailelere teslimi sağlanıyor ve devlet kuralları içerisinde, demokratik kurallar içerisinde işliyor. Bunun, ortaya çıkardığı durumu gölgelemek için, demokratik hukuk kuralları içerisinde teröristlerle, terörle nasıl mücadele edildiğini bir anlayış söz konusu. Bunu gölgelemek için zaman zaman böyle dezenformatik bilgiler, dezenformasyon yapılıyor. Ortalığa yanlış bilgiler saçılıyor. Her bilgi geldiğinde önce yanlış mı doğru mu diye bir önyargıya varmadan, bir önyargılı tutum sergilemeden o bilginin devlet olarak gereğini yapıyoruz. Sonuçtan hareket ediyoruz. Varsa hastaneye götürüyoruz, yoksa da yapacak bir şey yok. Onun yanlış bilgi olduğunu söylüyoruz. Dolayısıyla, sizler Sağlık Bakanlığımızın bu konuda yaptığı açıklamaya, Valiliğimizin yaptığı açıklamaya itibar etmelisiniz. Bizde hiçbir bilgi saklanmaz. Yanlış hiçbir bilgi verilmez bazen doğru bilgiyi vermek zaman alıyor. Çünkü, bazen iddia oluyor, iddia etmek kolay. Ahlaki normlara bağlı kalmadan şurada şöyle varmış deniyor. Var mı yok mu siz gidip oraya bakmadan o çabayı sarf etmeden söylerseniz, önyargılı davranmış olursunuz. Devlet olmanın gereğini yapmış olmazsınız. Biz, vatandaşımızın huzurunu esas alan bir faaliyet yürütüyoruz" şeklinde cevap verdi.

Terörle mücadele kapsamında Cizre, Sur ve Silopi´deki operasyonların ne kadarının tamamlandığını sorulması üzerine Ala, "Silopi´de gündüzleri sokağa çıkma yasağı kaldırıldı, akşam 18.00´dan sabah 05.00´e kadar devam ediyor çünkü arama tarama faaliyetleri devam ediyor. Cizre´de sona gelmek üzereyiz, Sur´da ise biraz daha devam ediyor. Oralarda arama tarama faaliyetleri, vatandaşların evinin önünde çukurun doldurulması, bomba düzeneğinin kaldırılması ve vatandaşın can güvenliğinin korunması, sivil kimseye zarar gelmemesi için mücadele yürütülüyor. Onun için sokağa çıkma yasakları biraz uzun sürüyor. Bu bakımdan demokratik hukuk kuralları içinde etkili bir mücadele sürdürmek biraz hassas bir konu ve zaman alıyor" diye konuştu.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

24.04.2024

  • İMSAK 03:44
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:09
  • YATSI 20:36
  • Çarşamba 18.1 ° / 5.2 ° Güneşli
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı