Cizre´de 1500 özel harekatçı PKK´lıları teker teker temizliyor

Cizre´de sokağa çıkma yasağı ile başlayan operasyonlarda 1500 özel harekatçı metre metre ilerleyerek şehri terörist unsurlardan temizliyor.

Cizre´de 1500 özel harekatçı PKK´lıları teker teker temizliyor

Cizre´de uygulanan sokağa çıkma yasağını özellikle sosyal medya üzerinden provoke edip, ´bölgede sivil katliamı yaşanıyor´ algısı oluşturmaya yönelik yürütülen algı kampanyasına karşı İçişleri Bakanı´nın açıklamaları ve bölgeden gelen güvenlik rapolarları durumun gerçek yüzünü gözler önüne seriyor.

PKK´nın ?içeriden kurtarılmış bölge? adı altında yüzlerce kilo bomba ve silahı bölgeye sevkettiği ve ilçeyi hendekler kazarak girilmez hale getirmeyi amaçladığı ortaya çıktı.

Bunun üzerine harekete geçen güvenlik birimleri 1500 özel harekatçının katıldığı dev operasyon ile ilçeyi ablukaya aldı. Metre metre ilerleyerek tek bir zayiat dahi verilmeden operasyonu başarı ile tamamlamak isteyen özel harekatçılar şehirin büyük bir bölümünü risk barındıran unsurlardan temizledi.

ÖZEL HAREKATÇILAR BÖLGEDE

1500 özel harekatçı ile yürütülen dev operasyon öncelikle kırsalla şehir arasındaki bağlantının kesilmesi ile başladı. Ön çalışmaların ardından güvenlik güçleri, sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi ile birlikte operasyonların startını verdi.

Şırnak Emniyeti´nde görevli yaklaşık 500 özel harekatçının yanı sıra, Emniyet Genel Müdürlüğü değişik kentlerden topladığı bine yakın özel harekatçı polisi ilçeye sevk etti.

GEÇİŞ GÜZERGAHLARI KESİLDİ

PKK´lıların geçiş güzergahlarını kesen özel harekatçılar kırsalla ilçe merkezi arasında geçiş yapmayı planlayan örgüt kadrolarına yönelik operasyonları engellemek için kazılan ve bombalarla tuzaklanan hendeklerin kapatılmasına ve belirlenen evlere yönelik operasyonlarla başladı.

Operasyonlar sırasında örgüt kadrolarının kullandığı evlere yönelik arama ve yakalama çalışmaları sırasında güvenlik güçlerine ateş açılıyor.

DİĞER MERKEZLERE ÖRNEK OLABİLİR

Cizre´nin fotoğrafı böyle. Ancak gelen bilgilere göre Cizre´de yürütülen bu çalışmaların bölgenin diğer hareketli merkezlerine örnek olacağı belirtiliyor.

CİZRE´NİN PKK İÇİN ÖNEMİ

Cizre´de olanları değerlendiren yetkililer, ilçenin PKK için önemine dikkat çekiyor.

Hem Irak hem de Suriye sınırının ?sıfır? noktasında olan Cizre, yine Yüksekova ve Nusaybin´le birlikte PKK´nın laboratuvarı olarak tanımlanır. PKK´nın taktik ve stratejik değişikliklerinin sahaya yansımaları, öncelikle Cizre´de uygulamaya konulur ve deneme süreci geçirildikten sonra diğer bölgelere geçiş yapılır.

Örneğin, el yapımı patlayıcıların güvenlik güçlerine karşı kullanımı ve YDG-H hareketi geçmişte ilk olarak Cizre´de uygulamaya konuldu. Görülen örgütsel başarı sonrasında her iki uygulama diğer alanlara yaygınlaştırıldı.

UYGULAMA LABORATUVARI

Ayrıca, ilçedeki genç nüfus profili PKK için oldukça önemli. Zira, halen yaklaşık 120 bin nüfus olan ilçede 50 bine yakın orta öğretim çağında öğrenci olması, PKK´nın güçlü ve geniş taban bulmasına olanak sağlıyor. Bu taban Cizre´nin örgütün ?uygulama laboratuvarı? olmasının en önemli gerekçelerinden birini oluşturuyor.

İPEK YOLU´NUN KIYMETİ

Irak´a açılan sınır kapısı Habur´a kadar uzanan tarihi İpek Yolu´nun üzerinde sondan bir önceki durak olan Cizre, bu konumuyla hem güvenlik güçleri, hem de PKK için stratejik nokta olarak değerlendirilirken, ?Cizre´ye hakim olan tarafın İpek Yolu´na da hakim olacağı? görüşü yaygın bir kanaat.

ROJAVA´NIN TEK KORİDORU

Elbette ilçeyi önemli yapan bir diğer unsur ise Suriye´ye açılması. Suriye´de yaşanan çatışma ortamı sırasında, PKK´nın bölgedeki uzantısı olarak değerlendirilen PYD´nin Kuzey Suriye´deki Afrin ve Kobani kantonlarının sonuncusu Cezire olarak adlandırılan bölgedir. Bu bölgenin Türkiye sınırları içindeki karşılığını ise Nusaybin ve Cizre arasında kalan alan oluşturuyor. Böylelikle Rojava bölgesine açılacak koridorun tek geçiş noktasının, Suriye´nin Kamışlı ile Türkiye´nin Nusaybin şehirleri arasındaki Cezire kantonundan geçiyor olması, sınırın Türkiye tarafındaki Nusaybin-Cizre hattını PKK için çok daha önemli hale getirdi.

Ayrıca, son dönemde Silopi´de KDP lideri Mesut Barzani ile PKK taraftarları arasında yaşanan sürtüşmenin henüz Cizre´ye yansımaması, ilçe merkezinde PKK için rahat hareket alanı sağlıyor.

MİLLİYET - HABER7


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli