Belediyeler Bütçelerinin Yüzde 1´ini Hayvanlar İçin Kullanacak(mış)

AK Parti´nin hayvan haklarını korumaya ilişkin hazırladığı yeni yasa teklifi, bu ay Meclis gündemine taşınacak.

Belediyeler Bütçelerinin Yüzde 1´ini Hayvanlar İçin Kullanacak(mış)

 

 

AK Parti´nin hayvan haklarını korumaya ilişkin hazırladığı yeni yasa teklifi, bu ay Meclis gündemine taşınacak. ´Hayvan Haklarını Koruma Kanunu´ teklifi ile hayvanlara eziyet eden, işkence yapan ve öldürenlere ağır hapis cezası yaptırımı uygulanacak. Yeni düzenlemede hayvan polisi kurulması da öngörülüyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın talimatıyla hazırlanan hayvan haklarını korumaya ilişkin yasa teklifinin ocak ayı içinde Meclis Başkanlığı´na sunulması bekleniyor. Mevcut düzenlemede hayvan hakları, ´Kabahatler Kanunu´ kapsamında korunuyor. Ancak, ağır cezai yaptırım olmadığından adli bir ceza uygulanmıyor. Yeni teklif ile hayvanlara eziyet eden, işkence uygulayan ve hayvanları öldürenlere ağır hapis cezası yaptırımı uygulanacak. Buna göre hayvanlara karşı işlenen suçlar, Türk Ceza Kanunu´na (TCK) göre işlem görecek. Sahipli hayvana karşı işlenen suçlar sahibinin şikayetine, sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçlar ise Tarım ve Orman Bakanlığı´nın savcılığa yazılı başvurusuna bağlanacak. Bakanlık bu görevi bölge müdürlükleri ile il ve ilçelerdeki taşra teşkilatları aracılığıyla yerine getirecek. 

BELEDİYELERE YETKİ 

Sahipsiz ve sokak hayvanları için belediyelere yetki ve sorumluluk verilecek. Bunun için de bir fon oluşturulacak. Düzenli olarak belediyelere o fondan ödenek aktarılacak. Belediyeler ayrıca bütçelerinin yüzde 1´ini hayvanlar için kullanacak. Emlak ve çevre vergisinin bir kısmının bu fona aktarılması da öngörülüyor. Belediyeler bu fonla, kısırlaştırma ve barınak sayılarını artırma gibi faaliyetlerini gerçekleştirecek. Belediyelerin barınak, kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezi kurması kanunla zorunlu hale getirilecek. Personel mutlaka eğitimden geçecek. Barınaklar video kamerayla 24 saat izlenecek ve belediyenin resmi web sitesinden de isteyenler görecek.

Peki şimdi bu yeni yasa teklifi kabul edilirse Erzurum Büyükşehir Belediyesine ait olan Hayvan barınağındaki dedikodular son mu bulacak?

Yoksa artacak mı? sorusu geliyor akıllara...

Gazetemizin haber merkezine her gün ulaşan iddiaların arasında en fazla vatandaşların şikayetçi oldukları birim haline gelen Erzurum Büyükşehir Belediyesine ait Hayvan barınağı ile ilgili iddiaları kamuoyuyla paylaşmak istedik. Umuyoruz ki, Erzurum Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bu iddiaları bu kanun yürürlüğe girmeden ciddiye alır. Aksi takdirde bu ve benzeri iddiaların artacağı kanaatindeyiz.

İŞTE O İDDİALARDAN BAZILARI:

Vatandaş Soruyor;

- Erzurum Hayvan barınağında son bir yıl içerisinde kaç hayvan öldü?

- Bu ölen hayvanların her birisinin ölüm sebebi tutanaklara işlendi mi? Bu tutanakları kamuoyu ile paylaşabilir misiniz?

- Bu ölen hayvanların bir çoğusunun hayvan barınağı tarafından satın alınan yem, mama vb. ürünlerin son kullanma tarihlerinin geçtiği iddia edilen yem, mama vb. ürünlerden kaynaklandığı iddia ediliyor. 

- Hayvan barınağındaki hayvanlara işkence ediliyor mu?

- Hayvan barınağında üst düzey bir yetkilinin günlerce, haftalarca hatta aylarca işyerine uğramadan maaş alıp çalıştığı iddia ediliyor.

- Yine aynı yetkili kişinin Erzurum Büyükşehir Belediyesine ait Nissan Navara Markalı bir araçla günün her saati hatta mesai saatleri dışında dahi kendi şahsi işleri için dolaştığı iddia ediliyor.

- Hayvan barınağı için alınan yem, mama vb. ürünler hangi firmalardan alınıyor? Alınan ürünler, ihale yoluyla mı? yoksa doğrudan temin yoluyla mı alınıyor? Yoksa tek bir firma üzerinden mi? 

- Özellikle yaz aylarında İlaçlama yapılan mahalle ve sokaklar nereler? Belediye de üst düzey yetkililerin evlerinin bulunduğu mahalle ve sokaklara öncelik ve özellik sağlanıyor mu?

- Erzurum Büyükşehir Belediyesindeki üst düzey yetkililerin kendilerine özel yaptırdıkları iddia edilen HOBİ BAHÇELERİ mevkiinde keyfe göre özel ilaçlama yaptırılıyor mu?

- Sokaklardan toplanan hayvanlar arasında özel cins olarak bilinen kedi, köpek gibi bazı hayvanların para karşılığı satıldığı, Belediye de üst düzey yetkililerin çocuklarına hediye edildiği, ya da üst düzey yetkililerin yakın eş, dost, akraba ve ahbaplarına verildiği iddia ediliyor.

Bu saydıklarımız gazetemizin mail kutusuna düşenler arasında öne çıkanlar. Daha bir çok dedikoduyu içerisinde barındıran Erzurum Büyükşehir Belediyesine ait Hayvan Barınağı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Sekmen tarafından bu yasa yürürlüğe girmeden en ince detayına kadar incelenmelidir. 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false