Bakan Bozdağ FETÖ´den tutuklananların sayısını açıkladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmaları kapsamında 50 bin 402 kişinin tutuklandığını açıkladı.

Bakan Bozdağ FETÖ´den tutuklananların sayısını açıkladı

 

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hukukçular Derneğince Haliç Kongre Merkezi´nde düzenlenen iftar programında konuştu.

Bozdağ, 15 Temmuz darbe teşebbüsünün başarısızlığa uğramasının en önemli nedenini, "Aziz Türk milletinin darbe karşısında bir ve beraber olması, farklılıkları bir kenara bırakarak, darbeye ve darbecilere karşı durması" şeklinde açıkladı.

FETÖ´nün darbeyi yapmaya kalkan teröristlerinin ağız birliği yapmışçasına her şeyi inkar ettiğini anlatan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Reddin ana nedeni örgütün elebaşı, teröristbaşı Gülen´in ´Her şeyi reddedin. Reddedemeyeceğiniz şeyler koyarlarsa önünüze onları kendi pozisyonunuza göre temin edin.´ talimatıdır. 

Örgütün varlığını ve bu darbenin bu terör örgütü tarafından yapıldığını gösteren somut değiller var, ama Edirne´den Kars´a savunmadaki ortak tutum, bunun başka bir göstergesi. Tankın içinde suçüstü yakalanmış, arabayı çiğnemiş içinde insanımız şehit olmuş, bunu inkar ediyor. Suç, mağdurlar, suç aleti ortada, suçun faili suç aletinin içinde yakalanıyor buna rağmen inkar ediyor. 

Suçüstü halinde inkar etmenin kimseye bir faydası yok. Darbe teşebbüsünün şahidi 80 milyon aziz Türk milletidir. 80 milyonun şahitliğinde olan bir hadisenin ispatı için başka şahitlere de gerek yok. Suçüstü durumu var, o da çok açık."

FETÖ´DEN TUTUKLU 50 BİN 402 KİŞİ VAR

Bozdağ, örgütün takiye yoluyla hakim ve savcıları aldatma gayreti içinde bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

Zaman zaman soruşturmalar sırasında tahliyeler, gözaltılar, tutuklamalar olduğuna şahit oluyoruz. Özellikle örgüt üyeliğinden yapılan soruşturmalarda her tahliyeden sonra veyahut da her soruşturmadan sonra sosyal medyadan, başka kanallardan tartışmalar ve birtakım haberler yayılıyor. 

Yargılama sırasında kullanılan gözaltı, adli kontrol, tutululuk gibi kavramların hepsinin bir karşılığı var. Şu anda FETÖ soruşturmaları kapsamında gözaltında bulunan 790 kişi, hakkında yakalama kararı bulunan 7 bin 605 kişi var. Bu kapsamda tutuklu 50 bin 402 kişi var. Haklarında adli kontrol kararı verilmiş 47 bin 136 kişi var. 

Tutuklandıktan sora adli kontrolle daha sonra tahliye edilmiş 7 bin 969 kişi var, tutuksuz yargılanan pek çok kişi var. Tutuksuz yargılanmak veyahut da adli kontrolle serbest bırakılarak yargılanmak yahut da tutukluyken adli kontrolle serbest bırakılarak yargılamanın devam etmesi, tahliye edilen kişilerin beraat ettiği anlamına gelmez. 

Bunlarla ilgili karar, yargılama sürecinin tamamlanmasından sonra yargılamayı yapacak mahkemeler tarafından verilecektir. O nedenle yargılama süreçlerinin, sonuçlarının sabırla beklenmesinde fayda olduğunu ifade etmek isterim. Eğer bu sonuçlar sabırla beklenmezse, o zaman hakimlerimizi, savcılarımızı, görevlerini büyük bir özveri ve fedakarlık içinde yapan yargı mensuplarını suçlarız ki bu da büyük bir haksızlığa yol açar. 

Usul hukuku çerçevesinde bu yargılamalar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuk içinde ve hukuka uygun biçimde yürütülmeye devam edecektir. Türkiye´nin hukuk devleti olma vasfı gözetilerek bunlar yapıldığı gibi bundan sonra yapılmaya devam edecektir."

HABER10


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false