Bakan Ala: Sistemi değiştirmek şart

Türkiye´nin yaşadığı FETÖ´cü darbe kalkışması, devlet kurumlarındaki bir dizi zaafiyeti gözler önüne serdi. Gerek darbenin çok önceden haber alınamaması, gerekse haber alındıktan sonra hemen özellikle ordudadai komuta kademesinin etkin tedbirler alamamış

Bakan Ala: Sistemi değiştirmek şart

 

 

Darbe girişimine ilişkin önemli açıklamalar yapan İçişleri Bakanı Efkan Ala, sorunun sistemden kaynaklandığını belirterek ?Sistem düzelmezse 5-10 yıl sonra yeni bir kalkışma ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu sistemi değiştirmeliyiz? değerlendirmesinde bulundu.

Milliyet Gazetesi´nden Serpil Çevikcan´a konuşan Bakan Ala, "Eğer önceden, o saatte bizim haberimiz olsaydı çok şey değişirdi. Bütün her tarafı haberdar edip, her tarafta biz harekete geçerdik. Çünkü bunların önemli bir kısmının hepsini görevden alırdım. KPSS sorularını çalanların çoğu, sıkıyönetim komutanı atananların eşleri. Onlarla ilgili zaten soruşturmalar var. İzmir´deki Casusluk kumpasında ayrı soruşturma yürütülüyordu. Can alıcı sorulara can alıcı cevaplarımız var." dedi.

Bakan Ala darbe tehlikesi, atılan adımlar ve yapılması gerekenlere dair şu açıklamalrda bulundu:

27 Nisan 2007 e-muhtırası verildi, o zaman hemen anayasa değişikliği yaptık. O sistemi değiştirdik. 17-25 Aralık´ta iç güvenlik yasasını değiştirdik. Emniyet´teki görevlilerini değiştirdik. 17-25 Aralık´tan sonra emniyette 35 bin kişinin yerini değiştirmiştik. Ne kadar isabetli bir iş yapmışız. Jandarma´da değişiklik yaptık. Aldığımız yetki ile jandarma komutanlarımızın üçte ikisini değiştirdik. Sonra kalanını aldık. Mayıs´ta ayrılmaları gerekiyordu. Şu ana kadar hala yerlerinde duruyorlar. Jandarma´da çok yaygın bir katılım olmadı. Neden olmadı, çünkü değiştirdik.

SİSTEM HER TARAFINDAN SES GELEN ARABA

Terfi etmemesi gereken adamları hem karargahta görevlendirmişler hem de sıkıyönetim komutanı olmuşlar. Sistem tam demokratik bir sisteme dönüşmediği için bizim sistem bir otobüse benziyor, içinde halk var. Yolda durmayacaksınız, durdurmadan tamir edip yola devam edeceksiniz. Hem vatandaşı gideceği yere götüreceksiniz, hem yolda kalmayacak. Bizim sistem her tarafından ses gelen bir araca benziyor. Bizim sistemimiz kriz çıkmadan düzeltilemiyor. FETÖ darbesine gösterilen bu direniş devlette yeni yapılanmaya neden olur. Güç temerküzü değil, güçlerin ayrı ayrı yönetildiği ve siyasetin yönettiği bir sistem olur.

EMNİYET İSTİHBARATTAN DA HABER ALMADIK

(Emniyet istihbarattan haber geldi mi?) Bir haber gelmedi. Beyin takımı oluşmuş içlerinde. Askerden bilgi alınmalıydı. Emniyet de bilgi almalıydı. Terörist FETÖ yapılanmasının içinden niye bilgi alınamadı? MİT´in 4-5 saat önce haber alması bunların tezgahını bozdu. Emniyet istihbarattan alınamadı. Jandarma istihbaratın ise başını değiştirmiştik ama içini değiştirememiştik. Oradan hiçbir istihbarat alınamadı. Terörle mücadele ettiğimiz için sürekli böyle şeyler geliyor. MİT müsteşarımızla da görüşüyoruz. Bu tür duyumlar teyit edilmeden haber verilmiyor. Düşündükleri an böyle bir şey duyulmalı. Teyit edildikten sonra istihbarata dönüştürülüyor.

SONRASININ İZAHI YOK

(Saat 18.00´de karargahınıza talimat geliyor. Türk hava sahası kapatılıyor. Terör bölgesindeki helikopterlerin bile uçması yasaklanıyor. Daha hangi teyit bekleniyor?) O saatten sonrasının izahı yok. Daha önce de bu terörist yapının içinden istihbarat alınmalıydı. O saatten sonra komutanlar düğüne gidiyor. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız aranmalıydı. Ben aranmalıydım. Genelkurmay Başkanımız o sabah (darbe girişimi sabahını kastediyor) 11.00´de beni aradı. ?Neredesiniz, bir araya gelip değerlendirme yapsak? dedi. ?Ankara´da değilim? dedim. Zaman zaman arar beni. ?Pazartesi ya da salı günü görüşürüz? dedik.

SİSTEM ZAFİYETİ VAR

(17-25 Aralık´tan sonra TSK´da hiçbir tedbir alınmaması, kimsenin emekli edilmemesi, tutuklanmaması nasıl izah ediliyor?) ?İstihbarat zafiyeti var ama daha fazla sistem zafiyeti var? dediğim budur. Sistem daha önceden bunları algılayıp ona göre atama yapılmamış. Memurların ihtiyacı milletin ihtiyacından önce gelmiş. Zamanında tedbirler alınıp, görevden alınanlar gönderilip, yenileri yerlerine gelse... Sistem çok ağır bir şekilde çökmüş. Statüko hakim olmuş. Bir yerde görevden alıyorsunuz. Ama kurumların içinde ruh gibi dolaşıyorlar. Bu sistemi değiştiremezsek, bu düzen devam ederse 5 ya da 10 yıl sonra yeni bir kalkışma ile başka bir girişimle karşı karşıya kalabiliriz. (Bu darbenin siyasi ayağı belli mi?) Siyasi ayağı konusunda elimizde somut bir şey yok. Ortaya çıktıktan sonra değerlendiririz.

İSTİHBARATA YENİ KURGU

(İstihbarat ya da Jandarma açısından neler yapacaksınız?) Jandarma´yı Emniyet Genel Müdürlüğü gibi her şeyiyle İçişleri Bakanlığı´na bağlayacağız. İstihbaratıyla, kadrolarıyla. Bu işlerin kenarında köşesinde olmayacaklar. Daha önce yarısını yapmıştık şimdi tamamını yapacağız. (İstihbaratta düzenleme yapacak mısınız?) Türkiye´nin  ihtiyaçları dikkate alınarak yeniden kurgulanacak.

ÇAKIRSÖĞÜT TABURU

(TSK´da ve Jandarma´daki paralel yapıyla ilgili haberler sürekli yalanlanıyordu?) Jandarma Özel Harekat Komando Tugayı Güvercinlik´te konuşlu. Jandarma Yarbay Fazıl Ertürk ifadesinde diyor ki, ?15 gün önce Tandoğan´da toplandık?. Soyismini bile bilmediği Osman isimli birinden söz ediyor, ?Ondan darbe talimatını aldık? diyor. Fetullah Gülen´in darbe yapılması talimatı emrini verdiği söylüyor. Aralarında orgeneraller, korgeneraller ve diğer generallerin olduğu, Şırnak Çakırsöğüt´ten Jandarma Taburu´nun Ankara´ya geleceği, öncelikle Kuvvet komutanlıkları karargahlarının ele geçirileceğini söylüyor. Her sorduğunuz sorunun doğru, makul, mantıklı cevabı yok. Olsa zaten bu durumda olmazdık. Manzara ortada. Adamları emekli ediyoruz bu işlerin içinde diye, teker teker geri geldiler. Danıştay´da itirazlar yapıldı. Şimdi o kararı veren hainlerin 2 bin 500-3 bini tutuklandı. Manzara ortada, reform ihtiyacı ortada. 

Kaynak: Haber10

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

28.03.2024

  • İMSAK 04:33
  • GÜNEŞ 05:58
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:42
  • YATSI 20:01
  • Perşembe 0.1 ° / -10.1 ° false
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false