ARGETUS anketinde AK Parti farkı

ARGETUS Araştırma Şirketi, 1 Kasım seçimlerine kısa bir süre kala son kez yaptığı anket sonuçlarını açıkladı. Facebook Twitter Linkedin Google Gönder

ARGETUS anketinde AK Parti farkı

 

Yeniakit´te yer alan habere göre; 12-16 Ekim tarihleri arasında 12 bölge, 34 il, 104 ilçe, 251 mahallede 4 bin 472 kişi ile (CATI-Bilgisayar Destekli Telefon) görüşülerek gerçekleştirilen ARGETUS´un Ekim 2015 anketine göre, AK Parti ve CHPyükselişte, MHP ve HDP düşüşte gözüküyor.

Sonuçları değerlendiren Sosyolog-İlahiyatçı Erol Erdoğan´a göre milliyetçi oylar yön değiştirdi, HDP´ye verilen emanet oyların bir kısmı geri çekildi, AK Parti tek başına iktidara yakın. Erdoğan´a göre yurtdışı oylar ve geride kalan 10 günde gene başkanların performansı sonucu etkileyecek.

KARARSIZ SEÇMENLERDE DÜŞÜŞ GÖRÜNÜYOR

?1 Kasım Genel Seçiminde oyunuzu hangi partiye vermeyi düşünüyorsunuz?´sorusuna seçmenlerin yüzde 5,8?i ?Kararsızım´ veya ?Yanıtsız´ ya da ?Sandığa gitmeyeceğim´ şeklinde cevap verdi. 12-16 Ekim tarihlerinde 4.472 kişi ile gerçekleştirilen Türkiye Geneli Seçmen Eğilimi Araştırması Sonuçlarına göre, ?1 Kasım seçimlerinde hangi partiye oy vermeyi düşünüyorsunuz?´ sorusuna verilen yanıtlar şöyle: "AK Parti yüzde 40.61, CHP yüzde 24.68, MHP yüzde 14.22, HDP yüzde 11.87, Diğer yüzde 2.82, Kararsızlar yüzde 5,8.

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra partilerin muhtemel oy oranları ise şöyle:

"AK Parti yüzde 43,1, CHP yüzde 26,2, MHP yüzde 15,1, HDP yüzde 12,6, Diğer yüzde 3".

EMANET OYLAR ÇEKİLİYOR, MİLLİYETÇİ OYLAR YÖN DEĞİŞTİRİYOR

Bu sonuçlara göre, 7 Haziran seçimleri ile birlikte Türkiye siyasi söylemine dâhil olan ?Emanet Oylar´ kavramının etkisini yitireceği öngörülüyor. Çünkü sol eksenli olduğu düşünülen bir kısım seçmenin de içinde yer aldığı ve daha çok milliyetçi-muhafazakâr seçmenin tercihi ile barajı geçen HDP´nin ve oylarını arttıran MHP´nin 1 Kasıma doğru oylarının düştüğü gözlemleniyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Erol Erdoğan´a göre, 7 Haziran seçimlerinde HDP´ye oy veren sol veya dindar-muhafazakâr kişiler 1 Kasım seçimlerinde AK Parti veya CHP´ye oy verecek. Yine MHP´ye oy veren muhafazakâr-milliyetçi kişilerden bazıları 1 Kasım seçimlerinde AK Parti´ye yönelecek.

EROL ERDOĞAN: "TEK PARTİ İKTİDARINA UZAK DEĞİLİZ"

ARGETUS´un anket sonuçlarını değerlendiren Sosyolog-İlahiyatçı Danışmanı Erol Erdoğan´a göre, AK Parti tek başına iktidara yakın. Bu sebeple yurtdışı oylar ve geride kalan 10 günde partilerin ortaya koyacakları performans önem taşıyor.Erdoğan, "7 Hazirandan bu yana, tüm anketlerde, AK Parti ve CHP´nin oylarında artış gözüküyordu. Bu son ankette de artışın sürdüğü ortaya çıktı. Araştırmaya göre, 1 Kasım seçimlerinde ?Tek Partili Hükümet´ kurma yönünde sonuçları ortaya çıkarabilecek değişimlerin gerçekleşebileceğine dair sinyalleri almak mümkün. Genel başkanlar ve adayların kalan günlerde ortaya koyacakları performansı önemli, çünkü seçmen kararını vermiş olsa bile kırılgan bir yapıda. Ayrıca yurtdışı ve gümrük oyları da oranları bir miktar değiştirebilir? dedi.

KOALİSYON İÇİN ZEMİN MÜSAİT

AK Parti´nin tek başına iktidar olmaya yakın olduğunun altını çizen Erol Erdoğan, tek başına iktidar olacak milletvekili sayısının yakalanamaması durumunda koalisyonun da mümkün olduğunu söyledi. Erol Erdoğan´a göre partiler 7 Haziran´a göre koalisyon iklimine daha yakınlar.

YENİ AKİT


Anahtar Kelimeler: ARGETUS anketinde Parti farkı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

29.03.2024

  • İMSAK 04:32
  • GÜNEŞ 05:57
  • ÖĞLE 12:25
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:43
  • YATSI 20:02
  • Cuma 4.4 ° / -5.3 ° false
  • Cumartesi 5.7 ° / -3.2 ° false
  • Pazar 9 ° / -2.7 ° Güneşli