AK Parti´de teşkilatlar 21 Mayıs´ı bekliyor

"Böyle gelmiş böyle gitmez" diyen Erdoğan pazar günü AK Parti Genel Başkanlık koltuğuna oturmasının ardından radikal değişikliklere imza atacak.

AK Parti´de teşkilatlar 21 Mayıs´ı bekliyor

 

 

AK Parti kurulduğu 14 Ağustos 2001´den bu yana 16 yıllık tarihinde üçüncü kez olağanüstü kongreye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın 979 günlük aradan sonra yeniden partiye üye olması ile ayrı bir önem kazanan 21 Mayıs´taki kongrede Erdoğan´ın AK Parti Genel Başkanı olması ile birlikte Partili Cumhurbaşkanlığı da resmen başlamış olacak.

AK Parti teşkilatının 100 bin kişilik katılımla gövde gösterisi yapacağı Ankara Arena´daki kongre partide köklü değişimlerin miladı olacak.

DEĞİŞİM, DÜZENLEME YILI

Geçtiğimiz günlerde kurmayları bir araya gelerek ?Böyle gelmiş böyle gider diyemeyiz. Eksikliklerimiz nelerdir, nerelerde hata vardır bunlara bakmamız lazım? sözleriyle ilk kez partisini bu denli sert şekilde eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın "Parti olarak hasbilikten hesabiliğe doğru savrulduk. Hasbiliğe döneceğiz Hesabi değil hasbi olacağız" sözleri de değişimin ne denli köklü olacağının işaretleri olarak kabul ediliyor. Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi de bu söylentileri doğrulayarak

?2017 yılı, teşkilat ve belediyelerin değişim, düzenleme yılı?

2018 ülkeyi her anlamda şaha kaldıracak icraat yılı?

2019 ise hem icraat hem de seçim yılı?? değerlendirmesinde bulunuyor.

İKİ KRİTER REFERANDUM SONUÇLARI VE FETÖ

Belediyeler ve teşkilatlardaki değişimde esas alınacak iki kriterin ´16 Nisan´ referandumundaki başarısızlık ve Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) olduğu belirtiliyor.

Bu süreçte FETÖ ile içli dışlı olan ya da referandumda istenen başarıyı sağlayamayan 3-4 büyükşehir belediyesi ile bazı ilçe belediye başkanlarının istifasının isteneceği, ya da içişleri bakanlığınca görevden alınacağı, yerine de belediye meclisinde yapılacak seçimle partiyi 2019´a götürecek birinin seçileceği yorumları yapılıyor.

TEŞKİLAT BAŞKANLARI HEDEFTE

Bu illerin başında İstanbul gelirken onu Bursa, Sakarya, Afyonkarahisar, Kayseri, Amasya, Isparta ve Düzce´nin takip ettiği belirtiliyor. FETÖ ile mücadele konusunda yeterli çaba göstermeyen belediye ve teşkilat başkanlarının gönderilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Radikal değişimdeki asıl kriterin ise beklentilerin altında çıkan 16 Nisan Referandumu sonuçları olacağı değerlendirmesi yapılıyor. Hedef tahtasında 1 Kasım 2017 seçimlerinde AK Parti´nin kazandığı ancak son referandumda kaybedilen şehirler bulunuyor.

HAYIR OYU ÇIKAN KENTLER MASAYA YATIRILACAK 

Değişim ve dönüşüm rüzgarının en çok İstanbul başta olmak üzere referandumda ?hayır´ oyu çıkan Ankara, İzmir, Antalya, Balıkesir, Mersin, Adana, Hatay, Denizli, Uşak, Manisa, Çanakkale, Zonguldak, Eskişehir, Bilecik, Artvin ve Ardahan´da hissedilmesi bekleniyor.

Ancak teşkilattan gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kurmaylarının 81 il ve 957 ilçeyi tek tek masaya yatıracağı ve 2019 seçimleri yolunda bir kazaya sebebiyet verecek engelleri ortadan kaldıracak hamleler yapacağı belirtiliyor.

EN RADİKAL OPERASYON İSTANBUL´DA

İstanbul, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın belediye başkanı seçildiği 1994 yılından bu yana ilk kez kaybedildi. Bu nedenle gerek büyükşehirde gerekse teşkilatlarda en radikal operasyonun İstanbul´da gerçekleşmesi bekleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, damadı Ömer Faruk Kavurmacı´nın FETÖ davasından tutuklanması ve sağlık sorunları gerekçe gösterilerek salınması ile birlikte zor günler geçiriyor. Topbaş´a sağlık sorunlarını gerekçe göstererek ?çekil´ denebileceği belirtiliyor. 

ÜSKÜDAR LİSTE BAŞI

İlçe bazında bakıldığında ise Üsküdar değişim ve dönüşüm potasının başındaki ilçelerden biri olarak görülüyor. Erdoğan´ın ikametgahının bulunduğu ilçenin kaybedilmesi sembolik anlam taşıyor. Halkın onayını almayan başarısız politikaların yanı sıra son yerel seçimin de kılpayı kazanılmış olması Üsküdar´da köklü bir değişimin habercisi olarak görülüyor.

ESENYURT, KÜÇÜKÇEKMECE, EYÜP MASADA

AK Parti´nin güçlü olduğu ancak 16 Nisan referandumunda kaybedilen, ya da kıl payı kazanılan diğer ilçelerin de mercek altına alınacağı belirtiliyor. Sürpriz şekilde ?Hayır´ oyunun çıktığı Esenyurt, Küçükçekmece, Eyüp ile kılpayı kazanılan Behçelievler, Sancaktepe, Tuzla, Zeytinburnu Fatih gibi ilçelerin de değişim rüzgarından etkilenmesi bekleniyor.

GÖKÇEK´İN SINIFI GEÇİP GEÇMEDİĞİ´NE ERDOĞAN KARAR VERECEK

Ankara´da da referandumun 51.15´le kaybedilmesi gözleri Büyükşehir Belediye Başkanlığında dördüncü dönemini yaşayan Melih Gökçek´e ve teşkilata çevirdi. Referandum sonuçlarının kesinleşmeye başladığı saatlerde ?Şu an psikolojim şu; 100 beklerken 95 alan öğrenci gibiyim. Yani sınıfı geçtik.? Şeklinde Tweet atan Gökçek´in sınıfı geçip geçmediğinin 21 Mayıs´ta Genel Başkanlık koltuğuna oturacak Erdoğan´ın takdiri ile belli olacağı yorumları yapılıyor.

ANTALYA ERDOĞAN´IN ÖNEM VERDİĞİ İLLERİN BAŞINDA

Erdoğan´ın uzun yıllardır özel önem verdiği Antalya´nın da hayal kırıklığı yaratan illerin başında geldiği belirtiliyor. 1 Kasım 2015 seçimlerinde ve 2014 yerel seçimlerinde AK Parti ve MHP bloğunun yüzde 60´a yaklaştığı Antalya´da referandumun yüzde 59´la kaybedilmesi teşkilatta sıkıntılara neden oldu. Köklü değişimden AK Parti teşkilatlarının nasibini alması ya da ciddi bir uyarıda bulunulması bekleniyor.

MANİSA´DA ARINÇ ETKİSİ MERCEK ALTINDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a yönelik zaman zaman sert çıkışlarda bulunan Bülent Arınç´ın memleketi Manisa da eleştiri oklarının hedefinde. 2014 yerel seçimlerinde MHP´nin yüzde 40 ile Belediye Başkanlığı´nı kazandığı kette yüzde 76´lık AK Parti MHP bloğuna rağmen ?evet´ oylarının yüzde 45´te kalması eleştiri AK Parti teşkilatına çevirdi. Manisa AK Parti teşkilatında Arınç´a yakın isimlerin gönderilmesine kesin gözüyle bakılıyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Erzurum

25.04.2024

  • İMSAK 03:42
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 16:05
  • AKŞAM 19:10
  • YATSI 20:37
  • Perşembe 21 ° / 8.4 ° Güneşli
  • Cuma 20.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı